Σιδηρόδρομος: Βήμα για την υλοποίηση της “παράκαμψης του Βοσπόρου”

Διαβάζεται σε 3'
Σιδηρόδρομος: Βήμα για την υλοποίηση της “παράκαμψης του Βοσπόρου”
Φωτογραφία αρχείου iStock

Εκτός από το ελληνικό τμήμα το οποίο έχει πλέον το απαραίτητο “καύσιμο” για να υλοποιηθεί έχουμε και το Βουλγαρικό τμήμα από το Ορμένιο μέχρι το Μπουργκάς.

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει πλέον η υπόθεση υλοποίησης όλης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Την περασμένη Πέμπτη 2 Ιουλίου η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για την χρηματοδότηση του δεύτερου τμήματος της γραμμής από το Πύθιο μέχρι την Αλεξανδρούπολη ύψους 277 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε πως από το 2023 είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το τμήμα Ορμένιο-Πύθιο με ποσό 187 εκατ. ευρώ. Συνολικά η χρηματοδότηση φτάνει τα 464 εκατ. ευρώ κάνοντας το ένα από τα μεγαλύτερα νέα σιδηροδρομικά έργα της χώρας.

Η υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες και αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Το αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση της γραμμής μήκους 114,2 χιλιομέτρων, η εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων όπως σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, ETCS κ.α.

Πιο αναλυτικά αφορά στην αναβάθμιση (με έργα υποδομής και επιδομής) σε συγκεκριμένες τομές στην υφιστάμενη μονή γραμμή συμπεριλαμβανομένης και της υποδομής για τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή καθώς και της επιδομής μονής γραμμής και στην κατασκευή νέων επιβατικών Σιδηροδρομικών Σταθμών και Στάσεων καθώς και αναβάθμιση υφιστάμενων Στάσεων και Σταθμού.

Η παράκαμψη Βοσπόρου

Πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό μέρος του προτεινόμενου Διαδρόμου T-K-A-B-V-R (γνωστού ως Sea2Sea) με στόχο τη διασύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.

Εκτός από το ελληνικό τμήμα το οποίο έχει πλέον το απαραίτητο “καύσιμο” για να υλοποιηθεί έχουμε και το Βουλγαρικό τμήμα από το Ορμένιο μέχρι το Μπουργκάς. Μαζί με το τμήμα Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς επιτυγχάνεται η λεγόμενη παράκαμψη Βοσπόρου με στόχο φυσικά τα εμπορευματικά δρομολόγια.

Το τρίτο μέρος της γραμμής είναι από το Μπουργκάς μέχρι τη Βάρνα και από εκεί μέχρι το παραποτάμιο λιμάνι του Ρούσε στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει την ενεργοποίηση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς-Ρούσε πιο ενδιαφέρουσα είναι η γειτνίαση την Ουκρανία. Με την λειτουργία αυτής της γραμμής θα μπορεί και με την συνδρομή του Ρουμανικού δικτύου να ανοίξει ένας σιδηροδρομικός διάδρομος, κυρίως και πάλι για εμπορευματικούς σκοπούς που θα φτάνει από την Ελλάδα και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης μέχρι την Ουκρανία δια μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Επίσης στο Sea2Sea υπάρχει η σύνδεση όλου του ανατολικού τμήματος της λεγόμενης Σιδηροδρομικής Εγνατίας, δηλαδή από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Σε αυτό το τμήμα έχουμε σε δημοπράτηση τη νέα γραμμή Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης (αποτελεί υποτμήμα της συνολικά νέας γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες Ξάνθης).

Mε την βοήθεια της Κομισιόν -που έχει την τύχη να έχει και Έλληνα Επίτροπο Μεταφορών- εφόσον προχωρήσει και η χρηματοδότηση των άλλων τμημάτων του έργου είναι πλέον ορατή η δυνατότητα υλοποίησης όλου του έργου που αποτελεί το Sea2Sea και το οποίο έχει πλέον πέρα από τον προφανή εμπορικό και γεωπολιτικό χαρακτήρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα