Υπόθεση Έπσταϊν: Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκαν να καταθέσουν

Διαβάζεται σε 3'
Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον
Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον (Melina Mara/The Washington Post via AP, Pool)

Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον δεν εμφανίστηκαν στο Καπιτώλιο για να καταθέσουν για την υπόθεση Επστάιν. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραπεμφθούν για παρεμπόδιση του έργου του Κογκρέσου.

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας για τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα, Τζέφρι Έπσταϊν, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νομική αντιπαράθεση, καθώς η επιτροπή, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, απειλεί να τους κατηγορήσει για “περιφρόνηση του Κογκρέσου”.

Σύμφωνα με το CBS, ο πρόεδρος της Επιτροπής και Ρεπουμπλικανός βουλευτής, Τζέιμς Κόμερ, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής του Μπιλ Κλίντον για παρεμπόδιση του έργου του Κογκρέσου. Η διαδικασία θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από την ολομέλεια της Βουλής, προτού να ασκηθεί η δίωξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή είχε εκδώσει κλητεύσεις προς τον πρώην πρόεδρο και την πρώην υπουργό Εξωτερικών τον Αύγουστο, στο πλαίσιο της έρευνας. Είχε ζητηθεί ο Μπιλ Κλίντον να εμφανιστεί την Τρίτη και η Χίλαρι Κλίντον την Τετάρτη.

Σε επιστολή οκτώ σελίδων προς τον Κόμερ, οι δικηγόροι των Κλίντον κατέστησαν σαφές ότι δεν θα εμφανιστούν για την κεκλεισμένων των θυρών εξέταση.

«Ο Πρόεδρος και η Υπουργός Κλίντον έχουν ήδη παράσχει στην Επιτροπή τις περιορισμένες πληροφορίες που διαθέτουν σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και τη Γκισλέιν Μάξγουελ», ανέφεραν οι δικηγόροι των Κλίντον στην επιστολή, την οποία εξασφάλισε το CBS News.

«Το έπραξαν προληπτικά και οικειοθελώς, και παρά το γεγονός ότι οι κλητεύσεις είναι άκυρες και νομικά μη εκτελεστές, δεν συνδέονται με έγκυρο νομοθετικό σκοπό, είναι αδικαιολόγητες επειδή δεν ζητούν συναφείς πληροφορίες και συνιστούν πρωτοφανή παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών», αναφέρεται στην επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπιλ Κλίντον έχει εμφανιστεί σε φωτογραφίες με τον Έπσταϊν και είχε πραγματοποιήσει ορισμένα ταξίδια μαζί του πριν από δεκαετίες, ωστόσο δεν έχει κατηγορηθεί για οποιαδήποτε παράνομη πράξη.

«Αυτή η κλήτευση εγκρίθηκε με διακομματικό τρόπο από την επιτροπή», δήλωσε ο Κόμερ στους δημοσιογράφους την Τρίτη. Σημειώνεται ότι αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κλήτευση των Κλίντον από τον Κόμερ πιθανότατα αποσκοπεί στο να μετατοπιστεί η προσοχή από τη σύνδεση του Τραμπ με την πολύκροτη υπόθεση Επστάιν και να στραφεί κατά των Δημοκρατικών.

Άλλωστε και οι Κλίντον έκαναν λόγο για μια πολιτικά καθοδηγούμενη διαδικασία “που έχει σχεδιαστεί για να οδηγήσει στη φυλάκισή μας”.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα