To τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ έγινε σε έναν από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στην Ευρώπη

Διαβάζεται σε 4'
Τροχαίο με νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία
Τροχαίο με νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία ΑΠΕ

Η Ρουμανία καταγράφει σταθερά τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους στην ΕΕ. Τι δηλώνει Έλληνας αναγνώστης στο NEWS 24/7.

Η Ρουμανία παραμένει σταθερά η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024 και το 2025.

Ενώ χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία είναι οι ασφαλέστερες, η Ρουμανία και η Βουλγαρία καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις. Παρά τη μείωση των θανάτων κατά 17 – 21% από το 2019, η πρόοδος παραμένει ανεπαρκής.

Οι πεζοί αντιπροσωπεύουν μάλιστα το 30,6% των θυμάτων (το 2023), ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (18,4%), λόγω έλλειψης ασφαλών διαβάσεων και φωτισμού. Παράλληλα, η Ρουμανία διαθέτει ένα από τα μικρότερα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων στην ΕΕ σε σχέση με την έκτασή της. Το 93% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από την απουσία σύγχρονων οδικών αξόνων.

Το 2025 μόνο καταγράφηκαν συνολικά 3.950 σοβαρά ατυχήματα, με αποτέλεσμα 1.293 θανάτους και 3.125 σοβαρούς τραυματισμούς.

Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου συμβάλλει σημαντικά στον υψηλό κίνδυνο κάτι που επισημαίνουν άλλωστε και Ρουμάνοι πολίτες σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το τραγικό δυστύχημα με τους επτά νεκρούς φιλάθλους του ΠΑΟΚ που κατευθύνονταν οδικώς προς τη Λυών.

Σχετικό Άρθρο

Ο E70 (τοπικά γνωστός ως DN6) αποτελεί μία από τις κυριότερες εθνικές αρτηρίες της Ρουμανίας. Συνδέει την πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, με τη δυτική Ρουμανία (Κραϊόβα, Τιμισοάρα) και τα σύνορα με τη Σερβία και την Ουγγαρία. Παρά τη στρατηγική του σημασία για τις εμπορευματικές μεταφορές και το διεθνές δίκτυο “Ε”, ο δρόμος παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.

Γενικώς, λόγω έλλειψης αυτοκινητοδρόμων, η κίνηση στη χώρα διεξάγεται σε εθνικές οδούς (όπως η DN6 όπου συνέβη το δυστύχημα) που συχνά έχουν μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, διασχίζουν κατοικημένες περιοχές και στερούνται διαχωριστικών στηθαίων.

Δεν παραπέμπει σε εθνική οδό ο δρόμος του δυστυχήματος στη Ρουμανία

Ο DN6/E70 θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της χώρας και συνολικά στην Ευρώπη, λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας φορτηγών και των συχνών προσπεράσεων στο αντίθετο ρεύμα, όπως συνέβη και στην τραγωδία που συντάραξε τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο μέρος του, ειδικά στο τμήμα Craiova–Lugoj, παραμένει δρόμος μίας λωρίδας ανά κατεύθυνση χωρίς διαχωριστικό στη μέση. Ως εκ τούτου, το ανώτατο όριο είναι τα 100 χλμ./ώρα εκτός κατοικημένων περιοχών.

Σε απλούς εθνικούς δρόμους το όριο είναι 90 χλμ./ώρα, ενώ σε αυτοκινητόδρομους (όπου ο DN6 συμπίπτει με αυτούς, π.χ. τμήματα του A1) φτάνει τα 130 χλμ./ώρα.

Σε ορισμένα τμήματα μπορεί να υπάρχει ειδική σήμανση για έως και 80 χλμ/ώρα για επιβατικά οχήματα, ειδικά όταν διέρχεται από κατοικημένες περιοχές.

Όπως δήλωσε στο NEWS 24/7 Έλληνας αναγνώστης που ζει στο Βουκουρέστι, “ο E70 είναι υψηλής επικινδυνότητας καθώς διέρχονται από αυτόν καθημερινά πολλές νταλίκες, θυμίζει επαρχιακό δρόμο ενώ είναι “εθνικός” και σε κάθε περίπτωση είναι μια αρτηρία απόλυτα κουραστική για οποιονδήποτε οδηγό πραγματοποιεί ένα τέτοιο ταξίδι”. Προσθέτει πως το πιο κουραστικό σημείο του DN6 ξεκινάει 90 χλμ μετά τη Σόφια.

Σημειώνεται πως η απόσταση από τη Σόφια μέχρι το Lugojel είναι περίπου 7,5 ώρες οδήγησης μέσω του DN6/E70, συνολικού μήκους 444 χιλιομέτρων. Στα περισσότερα σημεία όπως αναφέραμε, δεν υπάρχουν στηθαία.

Χαρακτηριστικά, μας ανέφερε πως ο ίδιος κάνει την απόσταση Ασπροβάλτα – Βουκουρέστι σε δέκα ώρες, κάτι που αναδεικνύει την ακαταλληλότητα.

Σχετικό Άρθρο

Να προσθέσουμε εδώ πως η συγκεκριμένη διαδρομή, μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, αποτελεί κάτι σύνηθες για τις οδικές ευρωπαϊκές μετακινήσεις καθώς οι τρεις χώρες είναι κράτη – μέλη της ΕΕ και αποφεύγονται οι πολύωρες αναμονές στα σύνορα κρατών όπως η Σερβία, η Βοσνία και η Βόρεια Μακεδονία.

Το τροχαίο από την κάμερα βυτιοφόρου που επιχείρησε να προσπεράσει το βαν με τους Έλληνες οπαδούς πριν τη σύγκρουση:

Στο βίντεο αποτυπώνεται το μαύρο βαν με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, το οποίο καταγράφεται να επιχειρεί προσπέραση και στη συνέχεια να χάνει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με το φορτηγό που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Τα ακριβή αίτια της τραγωδίας είναι υπό διερεύνηση.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα