Πόλεμος ΗΠΑ – Ιράν: Νεκρός ο Χαμενεΐ, χάος στη Μέση Ανατολή

Διαβάζεται σε 7'
Αλί Χαμενεΐ
Αλί Χαμενεΐ Office of the Iranian Supreme Leader / AP

Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν. Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Χαμενεΐ είναι νεκρός. Αναμένεται επιβεβαίωση από την Τεχεράνη.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λόγω των πρόσφατων στρατιωτικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά του Ιράν, ενώ η ένταση ενδέχεται να κορυφωθεί περαιτέρω τις επόμενες ώρες, ειδικά μετά τις αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ για τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ.

Το πρωί του Σαββάτου (28/02), οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Ιράν, μετά από εβδομάδες απειλών για στρατιωτική δράση. Ως αντίποινα, το Ιράν αντέτεινε, πραγματοποιώντας πυραυλικές επιθέσεις.

Τα σημερινά χτυπήματα συνιστούν καθοριστική καμπή στις ισορροπίες δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Η συντονισμένη στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις αντεπίθεσης από το Ιράν, ανατρέπει την υπάρχουσα δυναμική στην περιοχή.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ανέφεραν πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, έχει σκοτωθεί από τα αμερικανο-ισραηλινά πλήγματα και η σορός του έχει εντοπιστεί, με τους Τραμπ και Νετανιάχου να ισχυρίζονται ότι είδαν φωτογραφία με το πτώμα του.

Προς το παρόν, το Ιράν δεν έχει επιβεβαιώσει τη δολοφονία του Χαμενεΐ. Η Τεχεράνη μέχρι πρότινος τόνιζε πως ο Χαμενεΐ είναι ζωντανός, ωστόσο δεν εμφάνισε αποδείξεις.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ ότι επτά υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι “εξοντώθηκαν” κατά τη διάρκεια των αμερικανοϊσραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν, ανάμεσα στους οποίους ο επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Μοχάμεντ Πακπούρ, και ο Αλί Σαμχανί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη.

Μια επίθεση είχε ως στόχο συνάθροιση κατά την οποία “εξοντώθηκαν” επτά αξιωματούχοι του “ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ταξίαρχος Έφι Ντέφριν, στην τηλεόραση.

Μεταξύ αυτών είναι επίσης ο υπουργός Άμυνας Αζίζ Νασιρζαντέχ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Israeli rescue personal search through the rubble of a damaged apartment building after an Iranian missile strike in Tel Aviv, Israel, Saturday, Feb. 28, 2026. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Παράλληλα, οι πυραυλικές επιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ισραήλ και Ιράν συνεχίζονται, με την Τεχεράνη να υπόσχεται, μάλιστα, ότι “θα δώσει στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ ένα μάθημα που θα τους μείνει αξέχαστο”.

Η τελευταία εκδικητική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έγινε πριν από λίγες ώρες στο Τελ Αβίβ, προκαλώντας πολλές ζημιές και τραυματισμούς.

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του από τα τραύματά του στην ιρανική επίθεση στην ισραηλινή πρωτεύουσα, επιβεβαιώνουν ισραηλινά ΜΜΕ. Είκοσι δύο άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Truth Social τον θάνατο του Χαμενεΐ – “Είναι νεκρός”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου (28/02) ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, “είναι νεκρός” μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, παρότι δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία επιβεβαίωση από το Ιράν.

“Ο Χαμενεΐ, ένα από τα πιο διαβολικά πρόσωπα στην Ιστορία, είναι νεκρός”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλατφόρμα του Truth Social.

Οι αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν θα συνεχιστούν “χωρίς διακοπή καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ή επίσης για όσο χρειαστεί για να επιτύχουμε τον στόχο μας για ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”, δήλωσε επίσης ο Τραμπ.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Ο Χαμενεΐ, ένας από τους πιο μοχθηρούς ανθρώπους στην Ιστορία, είναι νεκρός. Αυτό δεν είναι μόνο Δικαιοσύνη για τον λαό του Ιράν, αλλά και για όλους τους Μεγάλους Αμερικανούς, και για όλους εκείνους τους ανθρώπους από πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο, που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από τον Χαμενεΐ και τη συμμορία των αιμοδιψών ΤΡΑΜΠΟΥΚΩΝ του. Δεν μπόρεσε να αποφύγει τις Υπηρεσίες Πληροφοριών μας και τα Υψηλής Τεχνολογίας Συστήματα Εντοπισμού μας και, σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ, δεν υπήρχε τίποτα που να μπορεί να κάνει αυτός, ή οι άλλοι ηγέτες που σκοτώθηκαν μαζί του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαν ποτέ οι Ιρανοί να πάρουν πίσω τη χώρα τους. Ακούμε ότι πολλοί από τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC), τον Στρατό και άλλες Δυνάμεις Ασφαλείας και Αστυνομίας, δεν θέλουν πια να πολεμήσουν και ζητούν από εμάς Ασυλία. Όπως είπα χθες το βράδυ: “Τώρα μπορούν να έχουν Ασυλία, αργότερα θα πάρουν μόνο Θάνατο!” Ευελπιστώ ότι οι Φρουροί της Επανάστασης και η Αστυνομία θα ενωθούν ειρηνικά με τους Ιρανούς Πατριώτες και θα συνεργαστούν ως μία ενιαία δύναμη για να φέρουν πίσω τη Χώρα στο Μεγαλείο που της αξίζει. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει, καθώς, όχι μόνο ο θάνατος του Χαμενεΐ, αλλά και η ίδια η Χώρα, μέσα σε μόλις μία μέρα, έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό καταστραφεί, ακόμη και αφανιστεί. Ο βαρύς και απόλυτα στοχευμένος βομβαρδισμός, ωστόσο, θα συνεχιστεί, αδιάκοπα σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ή για όσο χρειαστεί ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας: ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο ζήτημα αυτό».

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάρκο Ρούμπιο, ανέβαλε την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει να κάνει αύριο Δευτέρα 2η Μαρτίου στο Ισραήλ, εν μέσω των αμερικανοϊσραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Νετανιάχου για Χαμενεΐ: “Δεν υπάρχει πια αυτός ο τύραννος”

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά σημάδια που υποδεικνύουν ότι ο Χαμενεΐ «δεν είναι πλέον μαζί μας» και κάλεσε τους Ιρανούς να ολοκληρώσουν την αποστολή.

“Αυτός ο τύραννος (ο Χαμενεΐ) δεν υπάρχει πια” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Στρέφομαι σε εσάς, Ιρανοί πολίτες: μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία, μην μείνετε με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς σύντομα θα έρθει η ώρα σας, η ώρα που θα πρέπει να βγείτε μαζικά στους δρόμους για να τελειώσετε την αποστολή, να ανατρέψετε το καθεστώς του τρόμου που σας κάνει τη ζωή τόσο δύσκολη”, δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας εβραϊκά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Τα χτυπήματα που αλλάζουν τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πραγματοποίησαν το Σάββατο (28/02) πιο φιλόδοξη επίθεση στο Ιράν εδώ και δεκαετίες.

Το Ιράν χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον του αδικαιολόγητες και παράνομες και αντέτεινε με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και τουλάχιστον επτά άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις.

Σε πόλεις σε όλο το Ιράν, εκρήξεις προκάλεσαν εκτεταμένο πανικό και ορισμένοι κάτοικοι προσπάθησαν να φύγουν. Επίσης, ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο θηλέων στο Ιράν προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 108 μαθητριών.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν εβδομάδες μετά από κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες καταστάλθηκαν βίαια σε μια επιχείρηση που στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Οι διαδηλωτές είχαν ξαναβγεί στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του προηγούμενου μήνα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο να τερματίσουν μια απειλή δεκαετιών από το Ιράν και να διασφαλίσουν ότι δεν θα αναπτύξει πυρηνικό όπλο. Κάλεσε τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να καταθέσουν τα όπλα τους και προσκάλεσε τους Ιρανούς να ανατρέψουν την κυβέρνηση τους μόλις ολοκληρωθούν οι επιθέσεις.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα