Nέα δήλωση Μοτζταμπά Χαμενεΐ: “Το ρήγμα έχει εμφανιστεί στον εχθρό”
Διαβάζεται σε 2'
Το γραπτό μήνυμα του Μοτζταμπά Χαμενεΐ με αφορμή την περσική Πρωτοχρονιά, το Νορούζ.
- 20 Μαρτίου 2026 18:18
«Το ρήγμα έχει εμφανιστεί στον εχθρό», στον πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ ανέφερε ο νέος ηγέτης του Ιράν Μοτζταμπά Χαμενεΐ, σε ένα γραπτό μήνυμα με αφορμή την περσική Πρωτοχρονιά, το Νορούζ.
Ο Χαμενεΐ λέει ότι οι εχθροί του Ιράν έκαναν λάθος υπολογισμό και τονίζει την εθνική ενότητα
Στη δήλωσή του, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πίστεψαν πως μετά από μία ή δύο ημέρες επιθέσεων, ο ιρανικός λαός θα ανέτρεπε την κυβέρνηση, αλλά αυτό ήταν «ένας χονδροειδής λανθασμένος υπολογισμός».
Ο Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δήλωσε ότι ο πόλεμος ξεκίνησε υπό «την αυταπάτη ότι αν η κορυφή του καθεστώτος και ορισμένες επιδραστικές στρατιωτικές προσωπικότητες μαρτυρούσαν, αυτό θα προκαλούσε φόβο και απόγνωση στον αγαπητό μας λαό … και με αυτόν τον τρόπο θα πραγματοποιούνταν το όνειρο της κυριαρχίας στο Ιράν και στη συνέχεια του διαμελισμού του».
Αντίθετα, όπως είπε, δημιουργήθηκε μια «παράξενη ενότητα» μεταξύ των Ιρανών «παρά όλες τις διαφορές σε θρησκευτική, πνευματική, πολιτιστική και πολιτική προέλευση», ενώ «ένα ρήγμα έχει εμφανιστεί στον εχθρό».
Καλεί το Αφγανιστάν και το Πακιστάν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και προσφέρει βοήθεια
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις γειτονικές χώρες του Ιράν, λέγοντας ότι η χώρα του θεωρεί τις ανατολικές γειτονικές χώρες «πολύ κοντινές», αναφέροντας το Πακιστάν ως μια χώρα που ήταν «ιδιαίτερα αγαπημένη» του πατέρα του.
Ο Χαμενεΐ ζήτησε καλύτερες σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να «λάβει τα αναγκαία μέτρα» από την πλευρά του.
Αναφερόμενος σε επιθέσεις σε αυτές τις γειτονικές χώρες κατά τη διάρκεια του πολέμου, ισχυρίζεται ότι «οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία και το Ομάν, χώρες που έχουν καλές σχέσεις με εμάς, κατά ορισμένων περιοχών αυτών των χωρών, δεν πραγματοποιήθηκαν με κανέναν τρόπο από τις ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας και άλλες δυνάμεις του Μετώπου Αντίστασης».
Σε αυτό το θέμα, κατηγορεί το Ισραήλ ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο προκειμένου να δημιουργήσει διχόνοια μεταξύ του Ιράν και των γειτόνων του.