Βρετανία: Η Ann Widdecombe ενδέχεται να δολοφονήθηκε 24 ώρες πριν εντοπιστεί η σορός της
Διαβάζεται σε 5'
Οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι η πρώην πολιτικός, η οποία βρέθηκε νεκρή την Πέμπτη (9/7) στο σπίτι της στο Ντέβον, δέχθηκε επίθεση το απόγευμα της Τετάρτης.
- 11 Ιουλίου 2026 23:29
Η Αν Γουίντεκομπ (Ann Widdecombe) ενδέχεται να παρέμεινε νεκρή στο σπίτι της για σχεδόν 24 ώρες προτού εντοπιστεί η σορός της, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας.
Σε νεότερη ενημέρωση το απόγευμα του Σαββάτου, οι Αρχές ανέφεραν ότι εργάζονται με την υπόθεση πως η 78χρονη πρώην πολιτικός δέχθηκε επίθεση περίπου στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης.
Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών εντόπισαν τη σορό της Γουίντεκομπ στο μπανγκαλόου όπου διέμενε, στο Χέιτορ του Ντέβον, στις 11.40 το πρωί της Πέμπτης. Η γυναίκα ήταν νεκρή και έφερε σοβαρά τραύματα.
Ένας 26χρονος άνδρας, ο οποίος είχε συλληφθεί την Παρασκευή (10/7) στο Νιούτον Άμποτ σε σχέση με την υπόθεση, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες το Σάββατο (11/7) και δεν θεωρείται πλέον εμπλεκόμενος.
Ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Ντέβον και της Κορνουάλης, Ματ Λόνγκμαν, δήλωσε ότι ο θάνατος της Γουίντεκομπ αντιμετωπίζεται ως ύποπτος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι Αρχές δεν θεωρούν πως υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος για το κοινό.
“Οι έρευνές μας προχωρούν με ταχύ ρυθμό για τον εντοπισμό ενός υπόπτου, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι λευκός άνδρας”, ανέφερε.
“Απευθύνω έκκληση σε οποιονδήποτε μπορεί να διαθέτει πληροφορίες για το περιστατικό, όσο ασήμαντες κι αν του φαίνονται, να επικοινωνήσει μαζί μας.
Προτεραιότητά μας παραμένει ο εντοπισμός των υπευθύνων και η διασφάλιση ότι όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία θα εξεταστούν διεξοδικά.
Οι ντετέκτιβ συνεχίζουν να πραγματοποιούν πολυάριθμες έρευνες στο πλαίσιο της υπόθεσης και παραμένουμε προσηλωμένοι στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του περιστατικού”.
Η αστυνομία είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ο θάνατος της Γουίντεκομπ δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως επρόκειτο για έγκλημα με πολιτικά κίνητρα.
“Θέλω να ζητήσω από τον κόσμο να μην προβαίνει σε εικασίες σχετικά με το τι μπορεί να συνέβη, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, δήλωσε ο Λόνγκμαν.
“Κάτι τέτοιο όχι μόνο μπορεί να βλάψει την έρευνά μας, αλλά είναι και βαθιά οδυνηρό για την οικογένεια και τους φίλους της δεσποινίδας Γουίντεκομπ.
Η οικογένεια έχει επίσης ζητήσει να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά της, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί όσα συνέβησαν.
Έχουμε δημιουργήσει ειδική διαδικτυακή πύλη για το σοβαρό αυτό περιστατικό, μέσω της οποίας μπορούν να υποβληθούν πληροφορίες, φωτογραφίες ή βίντεο. Η πύλη είναι διαθέσιμη στον ιστότοπό μας. Πληροφορίες μπορούν επίσης να δοθούν ανώνυμα στην ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση Crimestoppers”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η αστυνομία έχει καταφέρει να συνθέσει το χρονικό των τελευταίων κινήσεων της Γουίντεκομπ με τη βοήθεια στοιχείων που παρείχαν τηλεοπτικοί παραγωγοί.
Οι τελευταίες κινήσεις της πρώην υπουργού
Η πρώην υπουργός των Συντηρητικών, η οποία αργότερα έγινε μέλος του Reform UK, πραγματοποίησε την τελευταία τηλεοπτική της εμφάνιση στο TalkTV λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τετάρτης.
Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της, επαίνεσε την απόφαση του Νάιτζελ Φάρατζ να προκαλέσει επαναληπτική εκλογή στην εκλογική του περιφέρεια, το Κλάκτον, χαρακτηρίζοντάς την “το είδος της αποφασιστικής λήψης αποφάσεων που χρειάζεται ο ηγέτης της χώρας”.
Το ITV News μετέδωσε ότι στη συνέχεια η Γουίντεκομπ είχε συνομιλήσει με ερευνητή της εκπομπής του Ματ Όλραϊτ στο Channel 5, ενόψει συνέντευξης που είχε προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι.
Το τελευταίο μήνυμα της Γουίντεκομπ προς το συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού φέρεται να εστάλη στις 12.19 το μεσημέρι.
Στις 12.48, ο ερευνητής επικοινώνησε ξανά μαζί της, ζητώντας της να συνδεθεί μέσω Zoom για την εκπομπή, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
Στελέχη του Channel 5 φέρονται στη συνέχεια να επικοινώνησαν με τον εκπρόσωπο της Γουίντεκομπ, αφού διαδοχικά μηνύματα και τηλεφωνήματα παρέμειναν αναπάντητα.
Οι παραγωγοί ανησύχησαν, καθώς ήταν ασυνήθιστο για τη Γουίντεκομπ, η οποία συμμετείχε τακτικά ως σχολιάστρια σε τηλεοπτικές εκπομπές, να μην ανταποκρίνεται.
Φόρο τιμής στην πρώην υπουργό
Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα της Βρετανίας απέτισαν φόρο τιμής στην πρώην υπουργό, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Ο οδηγός της, Πίτερ Χόρελ, δήλωσε ότι ήταν “μια σπουδαία κυρία”, “πολύ αστεία” και “προσγειωμένη”.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Γουίντεκομπ είχε εκφράσει ποτέ ανησυχίες για την ασφάλειά της, απάντησε:
“Όχι ιδιαίτερα. Έδειχνε αρκετά ευτυχισμένη που ζούσε εδώ μόνη της. Δεν περιμένεις ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι; Εγώ, πάντως, σίγουρα δεν το περίμενα».
Η Κριστίν Μαλόνεϊ δήλωσε συγκλονισμένη από τον θάνατο της γειτόνισσάς της.
“Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Είναι φρικτό», είπε. «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι το σπίτι της. Ίσως αυτό να ήταν το πρόβλημα;”
Μία ακόμη κάτοικος της περιοχής, η Άλισον Γκίλμπερτ, δήλωσε:
“Ήταν μια καλή γυναίκα, μια πραγματικά πολύ καλή γυναίκα, και είχε εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. Είναι μια υπέροχη περιοχή, όπου μιλάς ακόμη και με αγνώστους.
Όλοι τη θεωρούσαν μια πολιτικό με έντονες και απόλυτες απόψεις, όμως για εμάς ήταν απλώς ένας άνθρωπος της τοπικής κοινότητας”.
Ο Γκάιλς Μπράντρεθ, συμφοιτητής της στην Οξφόρδη και επίσης πρώην βουλευτής, δήλωσε:
“Γνωριστήκαμε όταν ήμασταν και οι δύο 19 ετών και παραμείναμε φίλοι, επειδή ήταν διασκεδαστική και καλοσυνάτη, ακόμη και όταν διαφωνούσες έντονα μαζί της”.
Η 78χρονη ήταν γνωστή για τις συντηρητικές απόψεις της πρώτα ως υφυπουργός στην κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ την περίοδο 1992-1997 και τελευταία ως εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης και δικαιοσύνης του κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ.