Πιερρακάκης: “Είναι βραδυφλεγής βόμβα το δημογραφικό”

Πιερρακάκης: “Είναι βραδυφλεγής βόμβα το δημογραφικό”
Ο διευθυντής ερευνών της «διαΝΕΟσις» Κυριάκος Πιερρακάκης 24/7 / -Watkinson

Στη σημασία που έχει για την Ελλάδα το δημογραφικό πρόβλημα μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης.

Για την αρνητική δυναμική του δημογραφικού μίλησε ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: “Είναι το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας, μια βραδυφλεγής βόμβα στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας. Στην απογραφή του 2011 ήμασταν 11,1 εκ, σήμερα είμαστε 10,7 εκ. το 2050 στο χειρότερο σενάριο θα είμαστε κατά 2,5 εκ λιγότεροι. 100% αναστρέψιμη δεν είναι αυτή η αρνητική δυναμική. Αν όλα πάνε καλά θα είμαστε το 2050 10 εκ, πάλι λιγότεροι δηλαδή. Θα έπρεπε να έχουμε ένα γραφείο δημογραφικής πολιτικής στη Βουλή όπως είναι το γραφείο προϋπολογισμού ακριβώς για να μην επηρεάζεται η πολιτική από τις αλλαγές των κυβερνήσεων, να αποπολιτικοποιηθεί το ζήτημα.

Οι κοινωνικές παροχές είναι αναγκαίες για να ενισχυθεί η γονιμότητα. Για να αναπληρωθεί ο πληθυσμός πρέπει ο μέσος όρος της γονιμότητας να είναι 2,1 παιδιά ανά ζευγάρι. πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουμε αυτό το νούμερο σήμερα. Το 1981 το είχαμε και μετά άρχισε να πέφτει. Πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις νωρίτερα παιδιά για να κάνεις περισσότερα. Γι αυτό πρέπει να ενισχυθεί η μητρότητα κάτω των 30. Δεν επικεντρωνόμαστε στην επιδοματική πολιτική, αλλά στη δωρεάν προσχολική αγωγή για όλους. Πρέπει να αισθανθεί κανείς ότι το κράτος είναι αρωγός, ότι υπάρχει ένα προστατευτικό πλαίσιο. Ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει πέσει από το brain drain. Οσο πιο πολλοί επιστρέψουν, τόσο καλύτερα για τη χώρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα