Φιάσκο με τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν

Διαβάζεται σε 7'
Φιάσκο με τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν
Associated Press

Παρά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών για ένα “οικονομικό D-Day” κατά του Ιράν, οι ΗΠΑ προς το παρόν αποφεύγουν να επιβάλουν τις μεγαλύτερες κυρώσεις που είχαν απειλήσει ότι θα επιβάλουν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απείλησε με σοβαρές νέες κυρώσεις τις χώρες που αρνούνται να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με το Ιράν, αλλά απέφυγε να επιβάλει, στην πράξη, μεγάλες νέες κυρώσεις τις οποίες είχαν προαναγγείλει τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο ο Αμερικανός πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, κατά την οποία αναμενόταν να παρουσιάσει τα νέα μέτρα οικονομικής πίεσης κατά του Ιράν, η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι διεύρυνε τις κατηγορίες «δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το Ιράν» τις οποίες οι ΗΠΑ ενδέχεται να τιμωρήσουν με κυρώσεις στο μέλλον και ότι σκοπεύει να δώσει στις χώρες συγκεκριμένες και καθορισμένες προθεσμίες για να τερματίσουν τις σχέσεις τους με το καθεστώς.

«Διαπιστώνουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να συνεργαστούμε με τις χώρες είναι μέσω της αθόρυβης διπλωματίας και ενημερώνουμε κάθε χώρα ξεχωριστά για τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. «Γνωρίζουμε ποιοι είναι. Και γνωρίζουν και οι ίδιοι ποιοι είναι.»

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν μέτρα που καλύπτουν τομείς όπως τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, η τεχνολογία και η ναυτιλία, τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι το Ιράν έχει αξιοποιήσει για να στηρίξει την οικονομία του.

Ωστόσο, παρά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ για ένα «οικονομικό D-Day» κατά του Ιράν, οι ΗΠΑ προς το παρόν αποφεύγουν να επιβάλουν τις μεγαλύτερες κυρώσεις που είχαν απειλήσει ότι θα επιβάλουν.

Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με «εταίρους σε όλο τον κόσμο» για να τερματίσει τις δραστηριότητές τους που συνδέονται με το Ιράν.

Associated Press

«Γιατί να θέλω να τινάξω στον αέρα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα;»

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την απόφαση να αναβληθεί η επιβολή των δραστικών κυρώσεων κατά χωρών που συνδέονται οικονομικά με το Ιράν, χαρακτηρίζοντας την «οικονομική D-Day» που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ως «προειδοποιητική βολή».

«Πιστεύουμε ότι μια προειδοποιητική βολή και η αποσαφήνιση των προσδοκιών μας είναι η κατάλληλη προσέγγιση», δήλωσε ο Μπέσεντ στον δημοσιογράφο του CNN Κέβιν Λίπτακ ερώτησή του γιατί να μην εφαρμοστούν οι κυρώσεις από σήμερα.

Οι ΗΠΑ, όπως είπε, «δίνουν σε όλους την ευκαιρία να διορθώσουν την κακή συμπεριφορά τους», προσθέτοντας ότι η άμεση επιβολή των κυρώσεων χωρίς καμία προειδοποίηση θα μπορούσε να «τινάξει στον αέρα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο Μπέσεντ πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τις προσδοκίες μας και να δώσουμε μια περίοδο συμμόρφωσης, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η διαδικασία θα κινηθεί πολύ γρήγορα και ότι είμαστε σοβαροί».

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τις χώρες που διατηρούν οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν, με κάθε χώρα να λαμβάνει «ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να τερματίσει τη δραστηριότητα που σχετίζεται με το Ιράν» και την οποία έχουν εντοπίσει οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Μπέσεντ απέφυγε να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ δεν αποκάλυψε ούτε ποιες χώρες έχουν έρθει σε επαφή με τις ΗΠΑ.

Κάθε χώρα έχει «χρονοδιάγραμμα» για να τερματίσει τις δραστηριότητες που έχουν προσδιοριστεί

Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι κάθε χώρα έχει ένα «καθορισμένο χρονοδιάγραμμα» για να τερματίσει τις δραστηριότητες που έχει εντοπίσει το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.

«Ομάδες από το Υπουργείο Οικονομικών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον αμερικανικό στρατό συναντώνται πλέον με τους ομολόγους τους σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να τους καταστήσουν σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν δράση», δήλωσε ο Μπέσεντ.

«Το ρολόι μόλις άρχισε να μετρά αντίστροφα», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ πραγματοποιεί τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες χωρών «με συγκεκριμένο αίτημα να τερματίσουν τις σχέσεις τους» με την Τεχεράνη, δήλωσε ο Μπέσεντ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη δει αποτελέσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα αυτά.

«Όσοι σταθούν στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών θα αποκομίσουν τα οφέλη της συνεργασίας μας. Όσοι συνδέσουν την τύχη τους με το ιρανικό καθεστώς θα πρέπει να αναμένουν ότι θα μοιραστούν την απομόνωση ενός καθεστώτος που καταρρέει», δήλωσε.

Οι εξαγγελίες περί “οικονομικού D-Day”

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προαναγγείλει μια πρωτοφανή εκστρατεία οικονομικής απομόνωσης της Τεχεράνης, την οποία ο Μπέσεντ έχει χαρακτηρίσει «οικονομική D-Day».

Ο Μπέσεντ και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιούν εδώ και ημέρες ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, θα απομονώσουν το Ιράν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στους Financial Times, ο Μπέσεντ έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «διαλύσει σε σημαντικό βαθμό τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και έχουν αποδυναμώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Όπως είπε, οι ΗΠΑ εισέρχονται στην «τελική φάση» του πολέμου τους με το Ιράν και απείλησε την Τεχεράνη με αυτό που περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη οικονομική επίθεση που έχει οργανωθεί ποτέ εναντίον ενός αντιπάλου».

Η «πλήρης οικονομική απομόνωση», δήλωσε, θα μπορούσε να καταστήσει περιττή τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στον πόλεμο που η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε εναντίον του Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Μπέσεντ απέφυγε να απαντήσει αν οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, απέφυγε να δηλώσει εάν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να επιβάλουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες — μια κίνηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ήδη ευαίσθητες σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Μπέσεντ απείλησε τη Δευτέρα με κυρώσεις τις χώρες που αρνούνται να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με το Ιράν. Όταν όμως πιέστηκε να διευκρινίσει εάν αυτό θα περιλάμβανε και την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τεχεράνης, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «κανείς δεν βρίσκεται εκτός της εμβέλειας των αμερικανικών κυρώσεων».

«Εάν διευκολύνουν συναλλαγές και αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος που μετατρέπει το ιρανικό πετρέλαιο σε χρήμα και στη συνέχεια σε καταστολή, θα στοχοποιηθούν», δήλωσε ο Μπέσεντ. «Γνωρίζουμε ποιοι είναι. Και γνωρίζουν και οι ίδιοι ποιοι είναι.»

Η Κίνα αγοράζει εδώ και χρόνια έως και το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές σε ένα ευρύ φάσμα άλλων αγαθών, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ιράν. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένες μικρότερες κινεζικές εταιρείες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με το Ιράν, αλλά έχουν αρνηθεί να λάβουν μέτρα εναντίον των μεγαλύτερων τραπεζών που διευκολύνουν τις αγορές του Ιράν από την Κίνα.

«Ο υπουργός Μπέσεντ δεν θα μπορεί να ισχυριστεί με σοβαρότητα ότι επιφέρει καταστροφικά οικονομικά πλήγματα στο Ιράν, χωρίς να χτυπήσει την Κίνα, και να τη χτυπήσει σκληρά», δήλωσε στο CNN η Χενριέτα Τρέιζ, συνιδρύτρια και διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρείας Veda Partners.

Με “ιρανικό μπούμερανγκ” απειλεί η Τεχεράνη

Στον αντίποδα, η ιρανική ηγεσία φαίνεται πως περνά στην αντεπίθεση. Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ προειδοποίησε χθες, Κυριακή, τις ΗΠΑ ότι ο «οικονομικός πόλεμος άνευ προηγουμένου» στον οποίο ετοιμάζονται να προχωρήσουν εναντίον του Ιράν, επιβάλλοντας ακόμη πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, θα πλήξει τελικά τις ίδιες.

Μάλιστα, μοιράστηκε μέσω X ένα σκίτσο αυτού που χαρακτήρισε το «ιρανικό μπούμερανγκ».

Τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ φάνηκαν να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα τις αμερικανικές απειλές.

Όπως παρατήρησε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και χρόνια να προκαλέσουν ασφυξία στην ιρανική οικονομία κόβοντας όλους τους οικονομικούς δεσμούς του κόσμου με την Τεχεράνη, αλλά το Ιράν «έμαθε να παρακάμπτει» τους αμερικανικούς περιορισμούς, είναι «πολύ ικανό» σε αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, σημείωσε χθες ότι ο οικονομικός πόλεμος διεξάγεται εδώ και χρόνια από τις ΗΠΑ εναντίον της χώρας του και αποτελεί μέρος των τακτικών εκφοβισμού τους, αλλά η Ισλαμική Δημοκρατία έχει μάθει πώς να τον αντιμετωπίζει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα