Κίνδυνος μακελειού στα νησιά αν δεν προχωρήσει άμεσα μαζική αποσυμφόρηση

Κίνδυνος μακελειού στα νησιά αν δεν προχωρήσει άμεσα μαζική αποσυμφόρηση
Στο λιμάνι της Μυτιλίνης. Eurokinissi

Η αντιποίηση αρχής από ομάδες ακραίων, μαζί με τη ρητορική και πρακτική μίσους αποτελεί μείζον πρόβλημα. Καθησυχαστική η κυβέρνηση.

Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται η δράση ακραίων ομάδων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που προχωρούν σε αντιποίηση αρχής, με κύριο χαρακτηριστικό τους τη ρητορική και την πρακτική μίσους.

Οι ακραίες αυτές ομάδες εκμεταλλεύονται την αγανάκτηση των κατοίκων από τη μη αποσυμφόρηση των νησιών και τα προβλήματα που δημιουργούνται από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών σε νησιά όπως η Λέσβος και η Χίος και απειλούν ή και πραγματοποιούν επιθέσεις σε μετανάστες, ΜΚΟ, δημοσιογράφους και όσους δεν εξυπηρετούν τα σχέδιά τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλές από τις πράξεις γίνονται με την πλήρη ανοχή των δυνάμεων ασφαλείας, με τη με αντίδραση εκ μέρους της πολιτείας και με την μη ενεργοποίηση των εισαγγελικών αρχών για τις παράνομες πράξεις. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να μην εξερευνώνται, σε τόσο μικρές και κλειστές κοινωνίες, περιπτώσεις εμπρησμών, ξυλοδαρμών, επιθέσεων κοκ, παρά μόνο εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν οι έκνομες καταστάσεις. Έκνομες καταστάσεις που διαθέτουν την πολιτική κάλυψη τοπικών δημοτικών αρχόντων, αλλά και κάποιων συγκεκριμένων βουλευτών, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους σχεδιασμούς στην περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα και το κλίμα για τη «νομιμοποίηση» και την αποδοχή των συγκεκριμένων ενεργειών από το μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας», συνομίλησαν με τοπικούς παράγοντες σε Λέσβο και Χίο, οι οποίοι εξέφρασαν φόβους και ανησυχίες ότι το αντιπροσφυγικό κλίμα είναι τέτοιο, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και «μακελειό», αν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Και, όπως τονίζουν, θα αντιμετωπιστούν με την πλήρη τήρηση της τάξης προς τη δράση των ακροδεξιών ομάδων, αλλά κυρίως με την αποσυμφόρηση των νησιών από το βαρύ φορτίο που επί χρόνια έχουν δεχτεί και σε πρωτοφανείς αριθμούς μετά το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται καθησυχαστική ως προς την κατάσταση και επιμένει στην τακτική των κλειστών κέντρων, αναμένοντας τις προτάσεις των τοπικών αρχών για το χώρο κατασκευής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα