Απόσυρση της διάταξης για τη φορολόγηση στην ελληνική μπύρα ζητούν οι ΑΝΕΛ

Απόσυρση της διάταξης για τη φορολόγηση στην ελληνική μπύρα ζητούν οι ΑΝΕΛ

«Εργαλείο lobbying κατά της Ελλάδας» χαρακτηρίζουν το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου οι Έλληνες μικροζυθοποιοί. Το θέμα που ανέδειξε το News247.gr, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς οι ΑΝΕΛ μέσω του προέδρου τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους

Μήνυμα στην κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αυξάνει τη φορολόγηση στη ελληνική μπύρα έστειλαν από τη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω του βουλευτή τους Γιώργου Λαζαρίδη ενώ την ίδια ώρα οι μικροζυθοποιοί κατήγγειλαν ότι η ρύθμιση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά αποτέλεσμα πίεσης των μονοπωλίων.

Καμμένος λάβρος λόγω… μπύρας  

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις προειδοποιητικές βολές του Πάνου Καμμένου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κλιμάκωσαν στην Βουλή την κριτική τους κατά της ρύθμισης για την φορολόγηση της ελληνικής μπύρας καλώντας ανοικτά την κυβέρνηση να την αποσύρει και προειδοποίησαν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα την καταψηφίσουν στην ψηφοφορία της Πέμπτης.

«Παρακαλώ τον υπουργό να το σκεφτεί καλά και να το αποσύρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης και προειδοποίησε ότι αν εφαρμοστεί η διάταξη θα προκαλέσει τεράστια βλάβη στην ελληνική παραγωγή ζύθου.

Σκληρή κριτική κατά της διάταξης που καταργεί τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης για την μικροπαραγωγή μπύρας άσκησε, όμως, και ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας Μικροζυθοποιών Ελλάδος ο οποίος κατήγγειλε, μάλιστα, ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της άσκησης «lobbying» κατά της πατρίδας.

Ο κ. Πολιτόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνική ζυθοποιία επιβιώνει χάρη στον μειωμένο συντελεστή και προειδοποίησε ότι αν καταργηθεί τότε στο μέλλον δεν θα υπάρχει ελληνική ζυθοποιία. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη διάταξη εξυπηρετεί το ολιγοπώλιο της διεθνούς ζυθοποιίας.

Το θέμα που ανέδειξε το NEWS 247, έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που τώρα καλείται να αποσύρει τη σχετική διάταξη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μειωμένος συντελεστής για τις μικρές ζυθοποιίες προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία με την κίνηση της αυτή ήθελε να τονώσει την τοπική και την μικρή παραγωγή καθώς στην Ευρώπη – και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα – όπου παρατηρούνται μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά φαινόμενα. Στην Ευρώπη πάνω από 8 στις 10 μπύρες που πωλούνται είναι πολυεθνικών ενώ στην Ελλάδα τα σήματα που διαχειρίζονται πολυεθνικές ξεπερνούν το 86%. Πρόκειται κυρίως για τους ομίλους Heineken και Carlsberg με την τελευταία να προσθέτει πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο της πέρα από την Μύθος και την ΦΙΞ. Αντίθετα η ποιοτική ελληνική μικροζυθοποιία η οποία πλήττεται από την εφαρμογή του νόμου περιορίζεται στο 0,35% της αγοράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα