Κλείνουν τις στρόφιγγες δανείων οι τράπεζες στην Ευρωζώνη

Ο ρυθμός μείωσης των τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Ιούνιο. Οι τράπεζες επιχειρούν να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους
- 26 Ιουλίου 2013 06:13
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης μείωσαν τον Ιούνιο τα δάνειά τους προς τον ιδιωτικό τομέα περισσότερο του αναμενόμενου, στερώντας από την οικονομία τα κεφάλαια που χρειάζονται για μία σταθερή ανάκαμψη και αυξάνοντας την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει νέα μέτρα.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ έδειξαν μία μείωση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 1,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2012 –έναντι μείωσης 1,1% τον Μάιο–, που ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη (-1,1%) των οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Οι χορηγήσεις προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις συρρικνώθηκαν κατά 3,2% έναντι 3,1% τον Μάιο, ενώ τα δάνεια στα νοικοκυριά διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τον Ιούνιο έναντι αύξησης 0,2% τον Μάιο.
Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν ένα από τα βασικά εμπόδια για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η οποία φαίνεται, με βάση τους δείκτες PMI της εταιρείας Markit, ότι τον Ιούλιο κατέγραψε αύξηση της βιομηχανικής της παραγωγής, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα έτος.
Η αδύναμη ζήτηση εξασθενεί την «όρεξη» των επιχειρήσεων για τη λήψη δανείων, ενώ οι τράπεζες περιορίζουν τις χορηγήσεις για να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους.
Μία έρευνα της ΕΚΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, έδειξε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έκαναν στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 αυστηρότερους τους κανόνες τους για τη χορήγηση τόσο επιχειρηματικών όσο και στεγαστικών δανείων, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα ήταν ευκολότερη η πρόσβασή τους σε πηγές χρηματοδότησης.
Κάνοντας ένα βήμα για να διευκολύνει τη χορήγηση δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ομόλογα που βασίζονται σε δάνεια σε πελάτες τους ως ενέχυρο για την άντληση φθηνής ρευστότητας από την ίδια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, χωρίς να αναμένεται μεταβολή των επιτοκίων της.
Η ΕΚΤ προανήγγειλε τον περασμένο μήνα ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια της στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ για μία παρατεταμένη περίοδο και πιθανόν να τα μειώσει περαιτέρω, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές που αναστατώθηκαν μετά την ανακοίνωση από την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) του σχεδίου της για σταδιακή διακοπή της εκτύπωσης χρήματος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ