Επιφυλακτικός ο Στρος-Καν

Επιφυλακτικός ο Στρος-Καν

Ο Ντ. Στρος-Καν θεωρεί ότι ΗΠΑ και Ευρώπη θα πρέπει να πράξουν περισσότερα για την ταχεία έξοδο από την κρίση

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει “να πράξουν περισσότερα”, και για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά την κρίση στους πιστωτικούς τομείς εν γένει, αλλά και για να εξισορροπηθεί η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, ώστε να προέλθει μία συνολική ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμήθηκε σήμερα από τον Πρόεδρο και Γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία και έκρινε ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,3% φέτος.

“Όσο ο τομέας της πίστωσης παραμένει σε απώλεια ισχύος, δεν είναι δυνατόν να έχουμε πραγματική ανάπτυξη”, διεθνώς, εκτιμήθηκε επίσης. 

Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζουν στην Ουάσινγκτον το ΔΝΤ και ο θεσμός για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων (όχι ολόκληρων οικονομιών, όπως συμβαίνει με το ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα.

Για τις τράπεζες ειδικά, ο κ. Στρος-Καν προϊδέασε ότι “πριν εκκαθαριστούν οι ισολογισμοί τους από τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια και τα τοξικά ομόλογα, αληθινή φυγή προς το εμπρός δεν μπορεί να συμβεί”. Αυτό αποδεικνύεται και απ’ ό,τι εμπειρίες καταγράφηκαν στον τραπεζικό τομέα, πρόσφατα και παλαιότερα : χωρίς εκκαθάριση ισολογισμών, τίποτε το καλό δεν μπορεί να συμβεί”.

Τεκμηριώνεται, στο μεταξύ, από το ΔΝΤ ότι από τα συνολικά τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια επισφάλειες για τις τράπεζες, στην εξέλιξη της διεθνούς πιστωτικής-χρηματικής κρίσης, τα 2,8 τρισ. δολ. προέρχονται από αμερικανικά τοξικά ομόλογα (συχνά, τιτλοποιημένες απαιτήσεις από δάνεια) αλλά και από έναν πολύ μεγάλο αριθμό “αφερέγγυων” ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, που εξέδωσαν οι αμερικανικές τράπεζες. 

Διέρρευσε εξάλλου ότι, το εποπτεύον υπουργείο Οικονομικών στις ΗΠΑ “έχει πολλαπλασιάσει τους ελέγχους του”, για να διακριβωθεί στο πλαίσιο αυτού του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, διεθνώς, κατά πόσον είναι πραγματικά φερέγγυες, πλέον, αρκετές εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ, που πάντως ενισχύθηκαν με κρατικά κεφάλαια, σε εφαρμογή του “Προγράμματος Σωτηρίας”.

“Παγωμένη η ροή των τραπεζικών πιστώσεων”

Η ροή των τραπεζικών πιστώσεων εξακολουθεί να παραμένει “παγωμένη”, γεγονός που δείχνει ότι το δημόσιο χρήμα που δόθηκε στις τράπεζες δεν διοχετεύθηκε στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

“Εκεί όπου το ΔΝΤ ζητησε να γίνουν σημαντικές προσπάθειες ήταν στον τραπεζικό τομέα, για να υπάρξει εκ νέου ροή των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις για να έχουν κεφάλαια για επενδύσεις, όπως επίσης και οι πολίτες να μπορούν να πάρουν δάνεια για την αγορά κατοικίας” τόνισε ο Ντομινίκ Στρος Καν σε συνάντησή του με γάλλους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ. 

“Σήμερα αυτό δεν λειτουργεί. Υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια στην κορυφή,αλλά δεν φτάνουν στη βάση”, τόνισε ο Στρος Καν και πρόσθεσε: “Και γιατί αυτο; Επειδή ανάμεσα στα δύο επίπεδα το κανάλι των πιστώσεων παραμένει παγωμένο, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να εκκαθαρίσουν τα τοξικά κεφάλαια”.

“Η κατάσταση είναι περίπλοκη, το γνωρίζω, είναι πολιτικά δύσκολο, το ξέρω, αλλά όσο αυτπό ισχύει δεν υπάρχει διέξοδος”, πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα