Υπουργείο Παιδείας: “Καμία απευθείας ανάθεση μελέτης για το σχέδιο Αθηνά”

Υπουργείο Παιδείας: “Καμία απευθείας ανάθεση μελέτης για το σχέδιο Αθηνά”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο με τον οποίο εκπονήθηκε το σχέδιο "Αθηνά"

Ανακοίνωση, με την οποία απαντά στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί εκπόνησης του σχεδίου Αθηνά, βάσει μελέτης θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αναφέρει:

“Η μελέτη στην οποία αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αφορά στην ανάπτυξη ενός διαδραστικού, γεωπληροφοριακού συστήματος απεικόνισης και συσχέτισης στοιχείων της Ανώτατης Εκπαίδευσης:

Α. Το γεωπληροφοριακό και διαδραστικό σύστημα δημιουργεί μια κεντρική τράπεζα στοιχείων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα επικαιροποιείται και θα συμπληρώνεται με συμμετοχή και ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου και των ιδρυμάτων.

Για την μελέτη αυτή, η Eιδική Yπηρεσία Διαχείρισης (EYΔ) του Eπιχειρησιακού Προγράμματος «Eκπαίδευση και Διά Bίου Mάθηση» εξέδωσε την από 21/11/2012 πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο σχετικό Mητρώο εταιρειών τεχνικών συμβούλων, με αντικείμενο την αποτύπωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

Β. Aνάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η εταιρεία συμβούλων «E.E.O. Group A.E.» με τίμημα 111.440 ευρώ πλέον ΦΠA. Σημειώνουμε ότι η παραπάνω εταιρεία είναι ο τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας για το Eθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης και Kατάρτισης (EΣΣEEKA), από το 2010 και για την περίοδο 2010-2015.

Γ. Για πρώτη φορά συλλέγεται το σύνολο της πληροφορίας που αφορά στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση, η οποία βρισκόταν διάσπαρτη και μη επικαιροποιημένη σε υπηρεσίες του Υπουργείου και στα Ιδρύματα ανά την Eλλάδα και παρέχεται η δυνατότητα σύγκρισης και ανάλυσης στοιχείων προς λήψη επιτελικών αποφάσεων, για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου”.

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει το υπουργείο τις μελέτες στη δημοσιότητα

Με νέα του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει, πως “πρέπει να σταματήσει να κρύβεται το Υπουργείο Παιδείας και να δώσει τις μελέτες για το σχέδιο», ενώ θέτει εκ νέου το ερώτημα, «σε ποιες συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες στηρίχθηκε για το σχέδιο”.

“Το σχέδιο ‘Αθηνά’ κάθε άλλο παρά βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες και δεν έχει στόχο τη θεραπεία των παθογενειών των ΑΕΙ της χώρας, αλλά την αποδόμηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και την έμμεση ενίσχυση των ιδιωτικών κολλεγίων και ΙΕΚ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμμένει στην καταβολή εγγράφων από το υπουργείο Παιδείας, που είναι τα εξής:

  • Το έγγραφο διατύπωσης γνώμης προς τον Υπουργό Παιδείας από την ΑΔΙΠ για την αναδιάρθρωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα
  • Τα έγγραφα (αν υπάρχουν) με τα ερωτήματα προς τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όπως απεστάλησαν από τον Υπουργό Παιδείας
  • Προκήρυξη δυνητικών αναδόχων για την πράξη «Μελέτη για την αποτύπωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας» με κωδικό MIS 393170, η οποία χρηματοδοτήθηκε με 137.760 ευρώ όπως προκύπτει από το με αριθμ. πρωτ. 18384/15.11.2013 (ΑΔΑ: Β4ΣΨ9 – 2ΨΦ)
  • Προσφορές δυνητικών αναδόχων για την άνωθεν προκήρυξη
  • Απόφαση ανάθεσης έργου για την άνωθεν προκήρυξη, σύμβαση έργου με τον ανάδοχο και παραδοτέα του άνωθεν αναδόχου
  • Έγγραφα επιστημονικής τεκμηρίωσης για τις επιμέρους προτάσεις συγχώνευσης ή απορρόφησης Τμημάτων/Σχολών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

«Πρέπει η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα ειδικότερα να γνωρίζει πώς διασφαλίστηκε ο αντικειμενικός χαρακτήρας του ‘ερευνητή’ που έκανε την μελέτη- βασικό εργαλείο για την εκπόνηση του σχεδίου ‘Αθηνά’, που στη προκειμένη περίπτωση είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Metropolitan College”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα