Εκβιασμοί για Σκαραμαγκά

Εκβιασμοί για Σκαραμαγκά

Ο γερμανικός όμιλος Thyssen Krupp κατήγγειλε χθες συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο αξίας 3 δις ευρώ και θέτουν θέμα παραμονής στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ο γερμανικός όμιλος Thyssen Krupp κατήγγειλε χθες μέσω της θυγατρικής του εταιρείας στην Ελλάδα με την επωνυμία Marine Krupp Systems τις συμβάσεις που είχε υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο το 2000 και το 2002 για την κατασκευή 3 υποβρυχίων και την αναβάθμιση άλλων 4 προς 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με πρόφαση τις εκκρεμείς πληρωμές του Δημοσίου προς τα ναυπηγεία και τη θυγατρική της HDW. 

Η καταγγελία των συμβάσεων για τα υποβρύχια από την γερμανική HDW και τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. αφήνει άμεσα χωρίς απασχόληση 2.000 εργαζόμενους, με κίνδυνο να μείνουν οριστικά στο δρόμο άνεργοι, αφού απειλούνται με κλείσιμο τα ιστορικά ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές των ναυπηγείων είναι προφανές «ότι η γερμανική εταιρεία εκμεταλλεύεται την προεκλογική περίοδο για να εκβιάσει ωμά το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα αδίστακτα συμφέροντά της. Γι’ αυτή τη οικονομική και κοινωνική τραγωδία υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες αποδίδονται σε προηγούμενη κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία εκποίησε χαριστικά έναντι ενός δις δραχμών (3.000.000 ευρώ) τα στρατηγικά ναυπηγεία Σκαραμαγκά στα γερμανικά συμφέροντα, και επιπλέον αντάλλαγμα την παραγγελία των υποβρυχίων».

«Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την απαράδεκτη ανοχή και κάλυψη που παρείχε στους εκβιασμούς, την ανεύθυνη διαχείριση και την αθέτηση των όρων των συμβάσεων από τη γερμανική πλευρά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, είναι αδύνατο να παραβλεφθεί το γεγονός ότι αν και ο γερμανικός όμιλος έχει εισπράξει 2,2 δις. ευρώ από το κόστος των συμβάσεων, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει παραλάβει ούτε ένα από τα εν λόγω υποβρύχια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα