“Πέταξε” στη Βαλένθια ο Φέτελ

"Πέταξε" στη Βαλένθια ο Φέτελ. Στο 2-3 η McLaren. Φοβερό ατύχημα με τον Μαρκ Γουέμπερ (vid)
- 27 Ιουνίου 2010 16:45
Αν ρωτούσατε τους ανθρώπους της Red Bull πριν τον αγώνα της Βαλένθια, σχετικά με τον ποιον περιμένουν να νικήσει, σίγουρα δε θα απαντούσαν “εμείς”. Η κλάση του “νέου Σουμάχερ” είναι τέτοια, όμως, που κάνει ακόμα και τους ίδιους να αναθεωρούν.
Ο πιλότος της Red Bull κράτησε την πρώτη θέση, από την αρχή του αγώνα μέχρι το τέλος. Ακόμα και όταν απειλήθηκε από τον Λιούις Χάμιλτον (σε δυο περιπτώσεις), κατάφερε να συνεχίσει τον αγώνα από τη θέση του επικεφαλής.
Η μοίρα επιφύλασσε τελείως διαφορετική κατάληξη για τον έτερο πιλότο της Red Bull, τον Μαρκ Γουέμπερ. Ο Αυστραλός είχε ένα τρομακτικό ατύχημα στο δέκατο γύρο με τον Χέικι Κοβαλάινεν .
Ο Γουέμπερ προσπάθησε να αλλάξει γραμμή και να προσπεράσει από την εσωτερική τον Φιλανδό, όμως, εκείνος φρέναρε με αποτέλεσμα να πέσει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο μονοθέσιο της Lotus, να γυρίσει μια φορά στον αέρα και κατά την προσγείωσή του στην πίστα να πέσει βίαια πάνω στα προστατευτικά ελαστικά. Σίγουρα μετά από αυτό το γεγονός, ο Γουέμπερ θα πρέπει να ανάψει λαμπάδα… τουλάχιστον ίσα με το μπόι του.
Ο ταύρος, τα βέλη και τα… αλογάκια
Η McLaren, από τη μεριά της είχε έναν πολύ καλό αγώνα. Έχοντας και τους δύο πιλότους της στις θέσεις δύο και τρία πήρε πιο πολλούς βαθμούς από την άμεσα ανταγωνίστριά της, Red Bull και συνεχίζει να προπορεύεται στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών.
Ο ένας “ταύρος” (Φέτελ) και τα δύο “βέλη” (Χάμιλτον, Μπάτον) έμειναν ανεπηρέαστοι από το ατύχημα του Γουέμεπρ, όχι όμως και τα “αλογάκια”. Τα δύο μονοθέσια της Scuderia, μπήκαν για αλλαγή ελαστικών αμέσως, γεγονός που αποδείχθηκε καταστροφικό για τη συνέχεια.
Οι Αλόνσο και Μάσα είχαν εκμεταλλευτεί την αδρανέστατη εκκίνηση του Γουέμπερ και είχαν κερδίσει από μία θέση. Ο αγώνας πήγαινε καλά για την ιταλική ομάδα, έχοντας δύο πιλότους στην Τρίτη και τέταρτη θέση. Αλλά, τα λάθη πληρώνονται και για ακόμα μια φορά η Ferrari τα πλήρωσε πολύ ακριβά. Ήθελε πάρα πολύ να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στη Βαλένθια, ώστε να κρατήσει την αθλητική τιμή της Ιταλίας ψηλά, μετά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ, αλλά είπαμε… τα λάθη πληρώνονται. Ο Ισπανός φεύγει από τη χώρα του, βάζοντας στις αποσκευές την 9η θέση, ενώ ο Μάσα θα θέλει να ξεχάσει το γρηγορότερο δυνατόν τη 14η θέση.
Μπράβο τους
Η Sauber, αποτέλεσε την πιο ευχάριστη έκπληξη της Βαλένθια. Ο Καμούι Κομπαγιάσι ήταν στην τρίτη θέση, μέχρι τον 55ο γύρο, όπου και έπρεπε να μπει στα pit, κάνοντας τον Μπάτον να περιμένει… έναν ολόκληρο αγώνα (σχεδόν) για να μπει στην τριάδα. Τελικά, ο Ιάπωνας τερμάτισε έβδομος, αφού πρώτα προσπέρασε τους Αλόνσο και Μπουεμί.
Ο Ντε λα Ρόσα με τη σειρά του πλασαρίστηκε στη δεκάδα, κάνοντας τον Πίτερ Ζάουμπερ να πετά από τη χαρά του. Δε βλέπει και κάθε μέρα τα δύο μονοθέσιά του σε θέσεις βαθμών.
Ο Μπαρικέλο επέστρεψε στις θέσεις των βαθμών, τερματίζοντας τέταρτος σε μια πίστα όπου πέρυσι είχε πάρει την καρό σημαία.
Στην Toro Rosso τρίβουν τα χέρια τους, μιας και ο Σεμπαστιάν Μπουεμί συνεχίζει να παρουσιάζεται ανταγωνιστικός και να τερματίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην 8η θέση.
Οι Ρόμπερτ Κούμπιτσα και Άντριαν Σούτιλ είχαν καλή και σταθερή απόδοση και δίκαια τερμάτισαν στις πέντε και έξι αντίστοιχα, παίρνοντας σημαντικούς βαθμούς για τους ίδιους και τις ομάδες τους.
Αναλυτικά η κατάταξη :
1. Φέτελ, Red Bull, 1:40:29.571
2. Χάμιλτον, McLaren, +5.042
3. Μπάτον, McLaren, +7.658
4. Μπαρικέλο, Williams, +20.627
5. Κούμπιτσα, Renault, +22.122
6. Σούτιλ, Force India, +25.168
7. Κομπαγιάσι, Sauber, +30.965
8. Μπουεμί, Toro Rosso, +31.299
9. Αλόνσο, Ferrari, +32.809
10. Ντε Λα Ρόσα, Sauber, +42.414
11. Πετρόφ, Renault, +43.287
12. Ρόσμπεργκ, Mercedes, +44.382
13. Λιουίτζι, Force India, +45.890
14. Μάσα, Ferrari, +46.621
15. Αλγκουερσουαρί, Toro Rosso, +48.239
16. Σουμάχερ, Mercedes, +48.826
17. Ντι Γκράσι, Virgin, +1 γύρος
18. Τσάντχοκ, HRT, +2 γύροι
19. Γκλοκ, Virgin, +2 γύροι
20. Σενα, HTR, +2 γύροι
21. Τρούλι, Lotus, +4 γύροι
Δείτε στο
AUTO 24 πως διαμορφώνεται η βαθμολογία στην κατάταξη
των πιλότων και κατασκευαστών μετά το Grand Prix της Βαλένθια.
Το live του αγώνα:
57/57
Τέλος του αγώνα. Πρώτος ο Φέτελ, δεύτερος ο Χάμιλτον, τρίτος ο Μπάτον.
57/57 Ο Κομπαγιάσι περνά τον Αλόνσο για την 8η θέση.
55/57 Ο Μπάτον περνάει τρίτος, ενώ ο Κομπαγιάσι είναι 9ος μετά το pit stop του.
51/57 Ο Χούλκενμπεργκ εγκαταλείπει και εκνευρισμένος κλοτσάει τα προστατευτικά ελαστικά.
48/57 1:39:776 από τον Φέτελ, πραγματοποιώντας τον ταχύτερο χρόνο. Ο Χάμιλτον παραμένει δεύτερος, όπως και ο Κομπαγιάσι.
44/57 Ο Φέτελ είναι κοντά στην στη δεύτερη φετινή του νίκη.
41/57 Ο Μπάτον εξακολουθεί να πιέζει για την τρίτη θέση, το ίδιο και ο Αλόνσο για την όγδοη.
39/57 Ο Σένα αλλάζει την μπροστινή αεροτομή.
38/57 Ο Γκλοκ έχει επαφή με τον Σένα και μπαίνει στα pit για να αλλάξει ελαστικά, αλλά οι μηχανικοί του δεν ήταν έτοιμοι.
37/57 Ο Σουμάχερ αλλάζει για ακόμα μια φορά ελαστικά από μέση σε μαλακή γόμα.
33/57 Ο Μπάτον περιμένει να μπει στα pit ο Κομπαγιάσι για να περάσει στην τρίτη θέση.
30/57 Δείτε το βίντεο με το ατύχημα του Γουέμπερ:
29/57
Όμορφο πλάνο από την τηλεόραση, που δείχνει έναν άνθρωπο να τρέχει για να απομακρύνει το μπουκάλι από την πίστα.
28/57 Ο Χάμιλτον πραγματοποίησε την ποινή του και διατηρεί την δεύτερη θέση, ενώ νωρίτερα ένα μπουκάλι έκανε την εμφάνισή του στην πίστα.
25/57 Δικαιώθηκε ο Αλόνσο. Ποινή διέλευσης στον Χάμιλτον, καθώς προσέρασε το αυτοκίνητο ασφαλείας.
24/57
Ο Αλόνσο έκανε παράπονα για τον Χάμιλτον. Οι αγωνοδίκες μελετούν αν έχει συμβεί κάτι παράνομο.
20/57 Ο Σουμάχερ είναι 17ος, ενώ ο Αλγκερσουάρι είναι μπροστά του στην 16η θέση.
19/57 Μετά τα pit και το ατύχημα του Γουέμπερ η σειρά έχει ως εξής: Φέτελ, Χάμιλτον, Κομπαγιάσι (δεν έχει μπει στα pit) , Μπάτον, Μπαρικέλο, Κούμπιτσα, Μπουεμί, Σούτιλ, Αλόνσο και Χούλκενμπεργκ.
15/57 Ο Φέτελ δεν έστριψε καλά, λόγω του χαλασμένου ελαστικού του, αλλά ο Χάμιλτον δεν κατάφερε να προσπεράσει το Γερμανό.
14/57 Σε καθεστός κίτρινης σημαίας ακόμα, ενώ ο Σουμάχερ (21ος) έβαλε τη μεσαία γόμα.
12/57 Η πίστα καθαρίζεται από το προσωπικό, ενώ η SLS έχει ακόμα αναμμένα τα φώτα της.
11/57 Το σασί της Red Bull προστάτεψε τον Αυστραλό.
11/57 Η κίτρινη σημαία έχει κάνει την εμφάνισή της, ενώ οι πιλότοι αλλάζουν ελαστικά.
10/57 Ευτυχώς ο Αυστραλός είναι καλά, μετά τη σύγκρουση που είχε με το Φιλανδό πιλότο της Lotus και αποχωρεί με το αυτοκίνητο ασφαλείας.
10/ 57 Τρομακτικό ατύχημα των Γουέμπερ – Κοβαλάινεν!!!
Ο Κοβαλάινεν φρέναρε και ο Γουέμπερ έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω του, την ώρα που πήγε να αλλάξει γραμμή, καταλήγοντας με μεγάλη ταχύτητα πάνω στα ελαστικά.
9/57 Ο Νίκο Ρόσμπεργκ και αυτός στα pit.
8/57 Στα pit ο Γουέμπερ βάζει τη μέση γόμα.
7/57 1:43:057 από τον Φέτελ, ου κάνει ταχύτερο γύρο.
6/57 Πολύ καλά εξελίσσονται τα πράγματα για τον Μπρικέλο που είναι έβδομος.
5/57 Το replay δίχνει ξεκάθαρα την επαφή που είχε ο Χάμιλτον με τον Φέτελ.
4/57 Η πρώτη δεκάδα όπως διαμορφώνεται ύστερα στους πρώτους γύρους: Φέτελ, Χάμιλτον, Αλόνσο, Μάσα, Κούμπιτσα, Μπάτον, Μπαρικέλο, Χούλκενμπεργκ, Γουέμπερ και Μπουεμί.
3/57 Ο Φέτελ έχει κάνει τον ταχύτερο γύρο και είναι 2.3 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Χάμιλτον.
3/57 Ο Σουμάχερ έχει κερδίσει τέσσερις θέσεις, όντας 11ος.
2/57 Ο Αλόνσο έχει περάσει στην τρίτη θέση, ο Μάσα βρίσκεται πίσω από τον teammate του, ενώ ο Γουέμπερ έχει πέσει στην ένατη θέση από τη δεύτερη.
1/57 Τα φώτα σβήνουν… Ο Φέτελ κρατά την πρώτη θέση, ο Χάμιλτον περνά τον Γουέμπερ
Μικρά – μικρά
15:00
Ο γύρος προθέρμανσης έχει ξεκινήσει πριν πέσουν τα φώτα εκκίνησης.
14:56 Η θερμοκρασία στο σιρκουί της Βαλένθια αγγίζει τους 46 βαθμούς κελσίου.
14:50 Το pit lane έχει κλείσει εδώ και, περίπου, εννιά λεπτά, οι πιλότοι προσπαθούν να δροσιστούν, λίγο πριν ξεκινήσει ο μεγάλος αγώνας.
14:40 Ο καιρός στη μαρίνα της Βαλένθια είναι καλός, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 28 βαθμούς κελσίου.
14:35 Το pit lane έχει ανοίξει, ενώ ο Αλόνσο θα επιλέξει τη μαλακή γόμα ελαστικών.
14:30 Αναλυτικά η σειρά εκκίνησης του αγώνα της Βαλένθια:
1. Φέτελ, Red Bull, 1:37.587
2. Γουέμπερ, Red Bull, 1:37.662
3. Χάμιλτον, McLaren, 1:37.969
4. Αλόνσο, Ferrari, 1:38.075
5. Μάσα, Ferrari, 1:38.127
6. Κούμπιτσα, Renault, 1:38.137
7. Μπάτον, McLaren, 1:38.210
8. Χούλκενμπεργκ, Williams, 1:38.428
9. Μπαρικέλο,Williams, 1:38.428
10. Πετρόφ, Renault, 1:38.523
11. Μπουεμί, Toro Rosso
12. Ρόσμπεργκ, Mercedes
13. Σούτιλ, Force india
14. Λιουίτζι, Force India
15. Σουμάχερ, Mercedes GP
16. Ντε Λα Ρόσα, Sauber
17. Αλγκουερσοαυρί, Toro Rosso
18. Κομπαγιάσι, Sauber
19. Τρούλι, Lotus
20. Κοβαλάινεν, Lotus
21. Ντι Γκράσι, Virgin
22. Γκλοκ, Virgin
23. Τσάντχοκ, HRT
24. Σένα, HRT
14:25 Όσο και αν ακούγεται παράξενο, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κόντρες στην αρχή του αγώνα θα είναι αυτή των Σουμάχερ – Αλγκερσουάρι. Ο Γερμανός θα εκκινήσει από την 15η θέση, ενώ ο νεαρός Ισπανός από την 17η. Ανάμεσά τους θα είναι ο Ντε λα Ρόσα με το μονοθέσιο της Sauber.
14:20 Οι ομάδες αναμένονται να παρουσιαστούν με τη πολύ μαλακή γόμα ελαστικών.
14:15 Καλησπέρά σας. Ο ένατος αγώνας αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά την κατάκτηση της pole position από τη Red Bull και το Σεμπάστιαν Φέτελ, σε μια πίστα όπου ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν να είναι τόσο ανταγωνιστικοί.