Η υπευθυνότητα φέρνει αλληλεγγύη

Πραγματικά καλή είδηση χαρακτήρισε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σημαντικό βήμα δήλωσαν Ρομπέι και Μπαρόζο. Ανακουφισμένος ο Γιούνκερ
- 29 Ιουνίου 2011 16:20
Την ικανοποίησή της για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας χαιρέτισε την έγκριση απ τους Έλληνες βουλευτές του προγράμματος λιτότητας, λέγοντας πως η εν λόγω έγκριση αποτελεί “πραγματικά καλή είδηση”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζέιμπερτ, ο οποίος το γνωστοποίησε μέσω Twitter.
Αναφερόμενη εξάλλου στην κοινοβουλετική στάση των υπερψηφισάντων το πρόγραμμα λιτότητας, στο πλαίσιο της ομιλίας της σε μια συνάντηση για το κανονιστικό πλαίσιο στην οικονομία, στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ την χαρακτήρισε “γενναία, όσο και αναγκαία”.
Από την πλευρά του και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ (FDP) χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. “Η απόφαση είναι ένα φωτεινό σημάδι, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη”, είπε ο κ. Ρέσλερ.
Προκειμένου η Ελλάδα να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της “πρέπει να ακολουθήσει έναν συνεπή δρόμο ανάπτυξης”, είπε ο κ. Ρέσλερ. Πρόσθεσε ότι με την απόφαση της Βουλής “δρομολογούνται επιπρόσθετες δομικές αλλαγές”.
Γιούνκερ: “Είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης και της εθνικής ενότητα”
Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε σήμερα την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή των Ελλήνων, καλώντας ταυτόχρονα εκ νέου την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση.
“Είμαι ευτυχής και ανακουφισμένος από το γεγονός ότι η Βουλή ακολούθησε την κυβέρνηση και υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα” τονίζει ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ επισημαίνοντας παράλληλα ότι “ο δρόμος για την παροχή της 5ης δόσης των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι πλέον ανοικτός”.
“Οφείλω ωστόσο να επαναλάβω την έκκλησή μου προς την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτούς του δύσκολους και κρίσιμους καιρούς για την Ελλάδα, η οποία είναι η κοιτίδα του πολιτισμού μας” υπογραμμίζει ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ, ο οποίος καταλήγοντας αναφέρει ότι “είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης και της εθνικής ενότητα”.
Ρομπέι και Μπαρόζο: “Ψήφος εθνικής υπευθυνότητας”
Με τη σημερινή έγκριση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική Βουλή, η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τόνωση της ανάπτυξης.
Αυτό αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε γραπτή κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έκανε παράλληλα ένα καθοριστικό βήμα πίσω, από το εξαιρετικά σοβαρό σενάριο της χρεοκοπίας. Αυτή ήταν μια ψήφος εθνικής υπευθυνότητας, υπογραμμίζουν οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο.
Αύριο, τα βλέμματα της Ευρώπης θα είναι και πάλι στραμμένα στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν τον εκτελεστικό νόμο. Μια δεύτερη θετική ψήφος θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, τονίζουν οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο. Αυτή η ψήφος θα επιτρέψει επίσης να προχωρήσουν τάχιστα οι προετοιμασίες για ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας, που θα συμβάλει στο να πάει μπροστά η χώρα και να αποκατασταθεί η ελπίδα για τον ελληνικό λαό.
“Δείξατε υπευθυνότητα, θα δείξουμε αλληλεγγύη”
Την ικανοποίησή του για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο Γέρζι Μπούζεκ αναφέρει ότι η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται σε αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, τώρα είναι κοινό μας καθήκον ως Ευρωπαίοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Το ελληνικό κοινοβούλιο έδειξε υπευθυνότητα και τώρα είναι ευθύνη της ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, αναφέρει ο Γ. Μπόυζεκ ο οποίος σημειώνει ότι «δεν βοηθούμε μόνο την Ελλάδα αλλά βελτιώνουμε τη σταθερότητα συνολικά του οικονομικού τομέα».
Τα επόμενα χρόνια , αυτή η ψηφοφορία μπορεί να εκληφθεί ως σημείο καμπή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.
Δεν ήταν μια εύκολη επιλογή και χαιρετίζω το κουράγιο όσων υπερψήφισαν το σκληρό αυτό πακέτο μεταρρυθμίσεων, καταλήγει ο Γ. Μπούζεκ, ο οποίος εκφράζει ελπίδα για υπερψήφιση αύριο και του εφαρμοστικού νόμου.
Εξάλλου, το κοινοτικό δελτίο “Agence Europe” αναφέρει ότι σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ίδρυμα “Konrad Adenauer Stiftung” στο Βερολίνο, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην οικονομική αλληλεγγύη των εταίρων της μόνο εφόσον το κοινοβούλιό της αναλάβει τις ευθύνες του και εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας.
“Δεν υφίσταται αλληλεγγύη χωρίς υπευθυνότητα. Αυτή την εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να εγκρίνει τις σκληρές αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια θα πρέπει εμείς να αποδείξουμε την αλληλεγγύη μας και να ανοίξουμε το δρόμο για την καταβολή της επόμενης δόσης των 12 δις ευρώ και για την υιοθέτηση ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα” τόνισε.
Ο κ. Μπούζεκ προειδοποίησε επίσης όσους συμβουλεύουν να γίνει αποδεκτή η χρεοκοπία της Ελλάδας : “Ορισμένοι ειδικοί ζητούν ξεκάθαρα την πτώχευση της Ελλάδας. Τους ρωτώ όμως: Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα περιοριστεί στην Ελλάδα; Όταν η Lehman Brothers χρεοκόπησε, η γερμανική οικονομία υποχώρησε κατά 5%, αντιμετώπισε δηλαδή τη μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Το να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της ίδιας αλλά προς το συμφέρον όλου του κόσμου”.