Ατελείωτες ουρές για τις συντάξεις του ΙΚΑ

Ατελείωτες ουρές για τις συντάξεις του ΙΚΑ
Ουρές από συνταξιούχους του ΙΚΑ σε πολλές τράπεζες καθώς έσπευσαν να πάρουν τις συντάξεις τους. Ουρές από συνταξιούχους του ΙΚΑ σε πολλές τράπεζες καθώς έσπευσαν να πάρουν τις συντάξεις τους.

Ακόμη και από τα μεσάνυχτα περίμεναν να ανοίξουν οι Τράπεζες εκατοντάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ

Τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί ακόμη και από το βράδυ της Τρίτης από εκατοντάδες συνταξιούχους, που περίμεναν το άνοιγμα των τραπεζών για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σε διαφορετικές ημερομηνίες θα καταβάλλονται εφεξής οι συντάξεις, με στόχο να μην δημιουργείται πρόβλημα στις τράπεζες, εξαιτίας της προσέλευσης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων την ίδια ημέρα.

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την  προτελευταία ημέρα κάθε μήνα, την τελευταία ημέρα κάθε μήνα τα υπόλοιπα Ταμεία, ενώ ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων μία ημέρα μετά.

Υπενθυμίζεται, ότι χιλιάδες συνταξιούχοι με σύνολο αμοιβών πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν μειωμένη σύνταξη.

Με το νέο Μνημόνιο επιβάλλονται μειώσεις από 5%-20% από 1ης Ιανουαρίου στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Οι περικοπές θα γίνουν σταδιακά και σε τέσσερις δόσεις.

Ειδικότερα:

  • Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ, γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.
  • Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.
  • Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
  • Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Οι αλλαγές στις επικουρικές από το 2015

Το νέο Ενιαίο Ταμείο θα χορηγεί συντάξεις ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του, ενώ το  ύψος των συντάξεων θα ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων κάθε χρονιάς, ώστε να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα.

Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να οδηγήσει σε νέες δραματικές περικοπές επικουρικών συντάξεων, ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους, και σχεδόν εκμηδένιση των εφάπαξ.

Ακόμη, προσωρινή σύνταξη που θα φτάνει στο ύψος του μισού μισθού κατά την έξοδο από την υπηρεσία φέρνει για τους εν αναμονή συνταξιούχους του Δημοσίου, νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αυξάνεται στα 65 το όριο ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους του Δημοσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα