Τουρκία: Ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Ιμάμογλου

Τουρκία: Ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Ιμάμογλου
O Εκρέμ Ιμάμογλου 2021 Burhan Ozbilici/AP

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης γεγονός που σημαίνει ότι χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα. Όλα αυτά μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. "Πολιτική η απόφαση του δικαστηρίου", λέει ο ίδιος.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Τετάρτη το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, δημοφιλή πολιτικό αντίπαλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου.

Η ποινή αυτή στερεί ντε φάκτο τον Ιμάμογλου από τα πολιτικά δικαιώματά του, έξι μήνες πριν από τις εκλογές. Ωστόσο ο συνήγορός του, ο Κεμάλ Πολάτ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ο ίδιος θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Οργισμένη αντίδραση

“Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή”, αντέδρασε ο Ιμάμογλου μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε “αδιανόητη” και “πολιτική” την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε είναι “μια σύνοψη των συνθηκών” που επικρατούν στην Τουρκία.

Οι νομικοί σύμβουλοί του ανέφεραν ότι η ποινή φυλάκισης συνοδεύεται από “στέρηση ορισμένων (πολιτικών) δικαιωμάτων”, όπως αυτό της εκλογιμότητας, για διάστημα ίσο με τη στέρηση της ελευθερίας του. Εάν διατηρηθεί αυτή η ποινή στο Εφετείο, “η απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας θα είναι ίσης διάρκειας με την επιβληθείσα φυλάκιση”, εξήγησε ο Πολάτ.

Κόσμος έξω από το δημαρχείο

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του Ιμάμογλου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης και φώναζαν συνθήματα όπως “Κυβέρνηση, παραιτήσουκαι “Δίκαιο, Νόμος, Δικαιοσύνη“.

Ο 52χρονος δήμαρχος, που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θεωρείται πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ερντογάν. Η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιό της στις εκλογές αυτές.

Η δίκη του Ιμάμογλου αφορούσε δηλώσεις που έκανε το 2019, στις οποίες χαρακτήρισε «ηλίθιους» εκείνους που ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει ο ίδιος.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 θεωρείται ότι θα κριθεί από την ικανότητα του CHP και των άλλων κομμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν και το AKP, που κυβερνούν την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα