Sebastião Salgado: 'SCENT OF A DREAM. A journey in the world of coffee'

Sebastião Salgado: 'SCENT OF A DREAM. A journey in the world of coffee'
© SEBASTIAO SALGADO / AMAZONAS IMAGES

Το μοναδικό ταξίδι του φωτογράφου Sebastião Salgado σε συνεργασία με την illycaffѐ στις φυτείες καφέ

Ένας από τους διασημότερους φωτογράφους διεθνώς, ο Sebastião Salgado, παρουσιάζει το μοναδικό φωτογραφικό ταξίδι που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την illycaffѐ, με πρωταγωνιστές τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται σε φυτείες καφέ.

O Sebastião Salgado παρουσιάζει στη Βενετία, στην γκαλερί του Ιδρύματος Bevilacqua La Masa, από τις 6 Μαΐου έως τις 27 Σεπτεμβρίου, μια συλλογή των 75 πιο αντιπροσωπευτικών εικόνων από το φωτογραφικό ταξίδι, το οποίο πραγματοποίησε, σε συνεργασία με την illycaffѐ,  με σκοπό να αποδώσει τιμή σε άνδρες και γυναίκες που εργάζονται στις φυτείες καφέ: ένα ταξίδι που περιλαμβάνει ανθρώπους, τοπία και την αρμονική σχέση με τη Γη, ενώ απεικονίζεται μέσα από ασπρόμαυρες άκρως εκφραστικές, υποβλητικές και συγκινητικές εικόνες.

Το εγχείρημα της συνεργασίας της illycaffѐ με τον Salgado, εδράζεται στη σημασία που η εταιρεία αποδίδει σε ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης, σεβασμού προς τους πολιτισμούς και αγάπης προς τη γη. Αξίες που βρίσκονται στη βάση ενός μακρόπνοου προγράμματος που υλοποιεί η εταιρεία και που αποσκοπεί, παράλληλα με την ποιότητα των προϊόντων, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κοινοτήτων – παραγωγών καφέ απ’όπου ο illy προμηθεύεται την πρώτη ύλη.

Ο Salgado ανέλαβε το δύσκολο έργο να συλλάβει αυτές τις αξίες στις εικόνες της καλλιέργειας, συγκομιδής, ξήρανσης και επιλογής των πολύτιμων κόκκων.

Sebastião Salgado: 'SCENT OF A DREAM. A journey in the world of coffee'
© SEBASTIAO SALGADO / AMAZONAS IMAGES

Η “SCENT OF A DREAM. A journey in the world of coffee” έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο ρεπορτάζ που δημιουργήθηκε ποτέ στον κόσμο του καφέ, με δέκα από τις χώρες από τις οποίες o illy προμηθεύεται την πρώτη ύλη του καφέ, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Αιθιοπία, Γουατεμάλα, Κολομβία, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ και την Τανζανία.

Η έκθεση στο Ίδρυμα Bevilacqua La Masa – Piazza San Marco, στη Βενετία, θα είναι η πρώτη από αρκετές άλλες εκδηλώσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα τρία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ασία, ενώ είναι μέρος ενός ευρύτερου project που η εταιρία  Illycaffé θα παρουσιάσει στο κοινό μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στη Βενετία, στο Μιλάνο και την Τεργέστη.

Sebastião Salgado

Γεννημένος στη Βραζιλία και γεμάτος  πάθος  για  την τεκμηρίωση του κόσμου μέσα από τις εικόνες , ο Salgado είναι καλά εξοικειωμένος με τις ζωές των  καφεπαραγωγών, αφού τους παρατηρεί από τότε που ήταν παιδί: γεννήθηκε το 1944 σε μια μεγάλη οικογένεια στην πολιτεία Minas Gerais, μεγάλωσε βλέποντας  τον πατέρα του να μεταφέρει καφέ προς τα λιμάνια κατά μήκος της ακτής, αργότερα οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ,  επέλεξε  μέσα στην  πάροδο των χρόνων  να γίνει μάρτυρας της αειφόρου ανάπτυξης του πλανήτη.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας φωτογράφος το 1973 στο Παρίσι, όπου εργάστηκε με τα φωτογραφικά πρακτορεία Sygma, Gamma και Magnum Photos, μέχρι το 1994, μαζί με την Lélia Wanick Salgado, ίδρυσε το  Amazonas images, ένα πρακτορείο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το έργο του. Έχει ταξιδέψει σε πάνω από 100 χώρες για να δημιουργήσει τα φωτογραφικά του projects. Πέρα από τη εμφάνισή του σε διάφορες διεθνείς δημοσιεύσεις, πολλά από τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε βιβλία, όπως : Other Americas (1986), Sahel: l’homme en détresse (1986), Sahel: el fin del camino (1988), Workers (1993), Terra (1997), Migrations and Portraits (2000) and Africa (2007).

Ο Sebastião Salgado έχει λάβει πολλά, αναγνωρισμένου κύρους, βραβεία φωτογραφίας, σε αναγνώριση του έργου του. Επιπλέον, έχει ανακηρυχθεί Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF και επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Το 2004, ο Sebastião Salgado ξεκίνησε ένα έργο με τίτλο Genesis, το  οποίο παρουσίασε μέσα από  πολυάριθμες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η συλλογή των εικόνων σχεδιάστηκε ως μια πιθανή πορεία προς την ανακάλυψη της αληθινής ταυτότητας του ανθρώπου μέσα στη φύση. Από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, Lélia και Sebastião έχουν εργαστεί από κοινού για την αποκατάσταση ενός τμήματος του δάσους  κατά μήκος της πλευράς του Ατλαντικού της Βραζιλίας.

Το 1998 κατάφεραν να μετατρέψουν  την περιοχή σε ένα φυσικό καταφύγιο και ίδρυσαν επίσης το Ινστιτούτο Terra.  Η Illycaffé  υποστηρίζει τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Terra  με στόχο τη διατήρηση και την αποκατάσταση ενός τμήματος του δάσους που εκτείνεται κατά μήκος του Ατλαντικού (Μάτα), ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στον κόσμο. Σήμερα ζει στο Παρίσι.

illycaffè

Mε έδρα στην Τεργέστη, παράγει και εμπορεύεται ένα μοναδικό χαρμάνι καφέ εσπρέσο και είναι η ηγετική μάρκα στην ανώτερη βαθμίδα της αγοράς του καφέ. Ο  illycaffè είναι ο επίσημος συνεργάτης της Expo 2015 και αναλαμβάνει το έργο του περιεχομένου και της διαχείρισης, τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον καφέ, στον κοινό χώρο του  καφέ.

Περισσότερα από 6 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ illy espresso καταναλώνονται  κάθε μέρα. Με πωλήσεις  σε περισσότερες από 140 χώρες σε όλο τον κόσμο ,η  illy διατίθεται σε περισσότερα από 100.000 από τα καλύτερα εστιατόρια και καφέ του κόσμου. Η Espressamente illy, το ιταλικό στιλ στην  αλυσίδα franchising καφέ, είναι παρούσα με 230 καταστήματα σε περισσότερες από 30 χώρες μέχρι σήμερα.

Για να αναπτυχθεί και να διαδοθεί η κουλτούρα του καφέ, η εταιρεία έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο καφέ, ένα κέντρο αριστείας που προσφέρει πλήρη εκπαίδευση σε όλες τις πτυχές της θεωρίας και της πρακτικής του καφέ στους καλλιεργητές, baristas και λάτρεις του καφέ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία απασχολεί περίπου 1.050 άτομα και, το 2013, κατέγραψε σταθερές πωλήσεις € 373,9 εκατομμύρια.

Η Illycaffé αγοράζει πράσινο καφέ απευθείας από τους καλλιεργητές  μέσα από συνεργασίες που αναπτύσσει  με βάση την αειφόρο ανάπτυξη. Δουλεύοντας με τους καλύτερους παραγωγούς στον κόσμο - στη Βραζιλία, την Κεντρική Αμερική, την Ινδία, την Αφρική και την Κίνα - η εταιρεία αναπτύσσει μακροχρόνιες σχέσεις που μεταφέρουν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία στους καλλιεργητές, ενώ πληρώνουν πάνω από το επιτόκιο της αγοράς για την παραγωγή τους.

SHARE:

24Media Network