Μαστίχα Χίου και στοματική υγιεινή: όσα πρέπει να ξέρεις

Μαστίχα Χίου και στοματική υγιεινή: όσα πρέπει να ξέρεις

Συμβουλές, tips και τα κατάλληλα προϊόντα για σωστή στοματική υγιεινή.

Ένα μοναδικό φυσικό «δάκρυ» που μετουσιώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χιώτικου εδάφους σε μια μοναδική ουσία η οποία βγαίνει μέσα από το φλοιό των μαστιχόδεντρων, είναι η γνωστή Μαστίχα Χίου. Η ουσία αυτή πέρα από το απαράμιλλο άρωμα διαθέτει ισχυρές ιδιότητες που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ιδιαιτερότητά της αποδίδεται στο γεγονός ότι παράγεται από το δέντρο της μαστίχας που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Νότια Χίο, από την περίοδο του Ιπποκράτη ακόμη, γεγονός που της δίνει μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία αποδίδονται στο μικροκλίμα της περιοχής καθώς και στην παραδοσιακή τέχνη καλλιέργειας και συλλογής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημαντικών μελετών, η μαστίχα διαθέτει αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Αποτελεί δε την πρώτη φυσική τσίχλα του αρχαίου κόσμου, που χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, οδηγώντας στην καταχώρησή της σε ολόκληρη την υφήλιο. Η μαστίχα έχει ήδη εγκριθεί ως φυτικό φαρμακευτικό προϊόν, ως συστατικό για συμπληρώματα διατροφής, για φάρμακα συνταγογραφούμενα και μη, για ομοιοπαθητικά φάρμακα καθώς επίσης και ως συστατικό για καλλυντικά προϊόντα.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει απονείμει στην Μαστίχα Χίου φαρμακευτική μονογραφία, όπου χαρακτηρίζεται ως Παραδοσιακό Φάρμακο φυτικής προέλευσης. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αναγνωρίζει τους παρακάτω ισχυρισμούς υγείας για τη Μαστίχα Χίου: συμβάλει σε ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα και έχει ευεργετική δράση στη στοματική υγιεινή.

Η Μαστίχα Χίου στη στοματική υγιεινή και οδοντιατρική έρευνα

Σχετικές μελέτες, απέδειξαν, ότι η μάσηση της μαστίχας Χίου βοηθάει αποτελεσματικά στην εκγύμναση των ούλων, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες για την υγεία των δοντιών. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η μαστίχα Χίου, σε αντίθεση με κοινές τσίκλες, λόγω της ιδιάζουσας γεύσης και της σχετικής σκληρότητας της, προκαλεί μεγαλύτερη διέγερση σίελου γεγονός που αυξάνει την αίσθησης φρεσκάδας και καθαρότητας στο στόμα, ενώ παράλληλα συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας, που παρουσιάζεται συχνά, ειδικά στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες και κλινικές έρευνες που αφορούν στη δράση της μαστίχας και της τσίκλας με μαστίχα Χίου, στον περιορισμό του σχηματισμού μικροβιακών πλακών, καθώς και στην αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης στην στοματική κοιλότητα. Η Μαστίχα Χίου λόγω της ισχυρής αντιμικροβιακής της δράσης προλαμβάνει και εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων δρώντας ευεργετικά στη στοματική υγιεινή.

Με βάση λοιπόν τα συγκεκριμένα δεδομένα η εταιρεία mastihashop, έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοποριακών προϊόντων, την Premium σειρά ART OF NATURE που αξιοποιεί τα αποτελέσματα κλινικών μελετών και έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τα φαρμακεία. Τα προϊόντα Art of Nature αφορούν μία μοναδική επιλογή για αποτελεσματική και ολοκληρωμένη υγιεινή των δοντιών και των ούλων.

Τα προϊόντα Art of Nature χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά για την αποτελεσματικότερη και ολοκληρωμένη δράση στην υγιεινή του στόματος (βούρτσισμα δοντιών, πλύσεις με το στοματικό διάλυμα, μάσηση τσίκλας). Δεν περιέχουν γλουτένη και είναι κατάλληλα για παιδιά άνω των 3 ετών.

Η οδοντόκρεμα GINGIVACTION περιέχει φθόριο και στοχεύει κυρίως στην αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της ουλίτιδας.

Η οδοντόκρεμα MULTIACTION για πολλαπλή δράση, σε μορφή τζελ, έχει δροσερή γεύση και βοηθά στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής χωρίς φθόριο και μενθόλη, καθιστώντας την κατάλληλη για ομοιοπαθητική.

Η στοματική φροντίδα συμπληρώνεται παράλληλα και με το στοματικό διάλυμα με Μαστίχα Χίου (αιθέριο έλαιο & υδατικό εκχύλισμα) για τη φυσική φροντίδα και υγιεινή των δοντιών και του στόματος. Περιέχει φθόριο, δεν περιέχει και αυτό γλουτένη και είναι επίσης κατάλληλο για παιδιά άνω των 3 ετών.

Το διάλυμα συμβάλλει στην καταπολέμηση της βακτηριακής πλάκας, στην πρόληψη της φλεγμονής των ούλων, όπως η ουλίτιδα. Έχει καταπραϋντικές και επουλωτικές ιδιότητες. Προσφέρει δροσερή αναπνοή με μοναδική γεύση μαστίχας που διαρκεί.

Ακόμη όμως και όταν δεν έχουμε δυνατότητα για χρήση οδοντόκρεμας ή διαλύματος, η τσίκλα είναι μια σημαντική εναλλακτική επιλογή. Φυσικές τσίκλες μαστίχας χωρίς γλουτένη και ζάχαρη με γλυκαντικά με υπέροχο άρωμα και γεύση. Το μάσημα τσίκλας με Μαστίχα είναι χρήσιμο στην πρόληψη της τερηδόνας και στην εκγύμναση των ούλων, ενώ προσφέρει καθαρή στοματική κοιλότητα και ευχάριστη αναπνοή.

Τέλος, οι παστίλιες με Μαστιχέλαιο Χίου είναι ένα ακόμη προϊόν που χρειάζεσαι και αποτελούν την απολαυστική προσθήκη στην ρουτίνα φροντίδας του στόματος. Έχουν υπέροχη γεύση, βοηθούν στο να μαλακώσει ο λαιμός, να βελτιωθεί ευχάριστα η γεύση, να καλυφτεί η ανάγκη για γλυκό χωρίς θερμίδες (δεν περιέχουν ζάχαρη και γλουτένη). Ταυτόχρονα, η ευεργετική δράση του Μαστιχέλαιου, που είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, είναι ένα έξτρα στοιχείο που καθιστά το συγκεκριμένο προϊόν απαραίτητο. Κυκλοφορούν σε συσκευασία των 20 τεμαχίων.

Το ιδιαίτερο άρωμα της μαστίχας παραχωρεί τη θέση του στην διακριτική της γεύση σχετικά γρήγορα αφού κανένα τεχνητό άρωμα δεν προστίθεται. Τα φυσικά τους χαρακτηριστικά παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα επειδή στην παρασκευή τους δεν χρησιμοποιούνται τεχνητές γλυκαντικές ύλες και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως και η σκληρότητα τους, είναι η πιστοποίηση της φυσικότητας τους.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version