18 Οκτωβρίου 1981: Η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ σε εκλογές – Τι έγραφαν τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας

default image

Ήταν 18 Οκτωβρίου 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου για πρώτη φορά αποσπώντας στις εκλογές ποσοστό 48,07%. "Απόψε γιορτάζουμε τη νίκη. Πρώτα απ' όλα των δημοκρατικών θεσμών. Γιορτάζουμε τη νίκη της Αλλαγής", δήλωνε ο Ανδρέας Παπανδρέου

“Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο Λαός στην εξουσία”.

Σαν σήμερα, το 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της Νέας Δημοκρατίας και 10,93% του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, στις οποίες λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ 40,12%, ΝΔ 31,34%, ΚΚΕ 12,84%, ΚΚΕ Εσωτερικού 5,29%, ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ. 4,25%, Κόμμα Προοδευτικών 1,95%, Λοιπά 4,21%.

Με συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «Εδώ και τώρα, αλλαγή», ο Ανδρέας Παπανδρέου επικρατούσε του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιου Ράλλη με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την ώρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε «μετακομίσει» στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εκείνη η μέρα των εκλογών ήταν μία μέρα ιδιαίτερα φορτισμένη για τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς 37 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου 1944 ο πατέρας του, Γεώργιος Παπανδρέου κατέφθανε στην Αθήνα για να αναλάβει ως πρωθυπουργός την ηγεσία της πρώτης ελεύθερης κυβέρνησης των Ελλήνων.

Συνεπώς, το περιβόητο «ραντεβού με την ιστορία», ένα από τα κεντρικά συνθήματα στις προεκλογικές αφίσες του ΠΑΣΟΚ το ’81, είχε μια πολύ ιδιαίτερη σημασία για τον Ανδρέα Παπανδρέου προσωπικά.

Τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας

Η βράδυνη
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ
ΕΘΝΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αυριανή

Το τεύχος του TIME, που είχε κυκλοφορήσει λίγο μετά τις εκλογές του 1981 στην Ελλάδα, με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρώτη σελίδα και τίτλο “Η Ελλάδα στρίβει αριστερά”.

Time

Το διάγγελμα της νίκης

Το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1981, από την κατοικία του στο Καστρί, ο Ανδρέας Παπανδρέου απηύθυνε στον ελληνικό λαό το εξής διάγγελμα:

Ελληνίδες, Έλληνες,

Απόψε κατέχομαι από βαθιά συγκίνηση. Είμαι πράγματι συγκινημένος για την μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει. Και έχω ταυτόχρονα το αίσθημα βαριάς ευθύνης, την οποία επωμίζομαι εγώ και οι συνεργάτες μου, για να πραγματώσουμε το έργο της Αλλαγής.

Γιατί η Αλλαγή σήμερα είναι όρος για την επιβίωση του έθνους, για την ευημερία του λαού μας. Και αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος που αυτή η θέση, αυτή η προοπτική για την χώρα μας εγκρίθηκε κατά τόσο δυνατό, ισχυρό και δημοκρατικό τρόπο από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όπως σας είπα στις ομιλίες μου, και σε πλατείες και από την τηλεόραση, από αύριο, τις 19 του Οκτώβρη, αρχίζει η σκληρή δουλειά. Και επαναλαμβάνω αυτό που σας έχω ήδη πει: ότι για να βγει πέρα το πρόγραμμα της Μεγάλης Αλλαγής, για να ευοδωθούν επιτέλους οι μεγάλες προσδοκίες του λαού μας, θα απαιτηθεί η άμεση, ενεργός συμμετοχή σας.

Θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα, πάντοτε ζητώντας την συναίνεσή σας, την πλατιά λαϊκή συναίνεση σε κάθε νέο μέτρο που θα πάρουμε.

Και θα κάνουμε την Αλλαγή χειροπιαστή.

Η Αλλαγή θα δείξει το πρόσωπό της πάρα πολύ γρήγορα, πολύ άμεσα. Θα ήθελα να τονίσω ότι θα υπάρξει συνεργασία όλων των πολιτειακών παραγόντων. Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο, όπως το είχαμε τονίσει και στο παρελθόν, να οδηγήσουμε την χώρα σε οποιαδήποτε περιπέτεια. Στόχος μας, πολιτική μας, είναι η ευημερία του λαού. Είναι η εθνική υπερηφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε το πρόγραμμά μας κατά γράμμα, γιατί μας δώσατε αυτό που ζητούσαμε. Μας δώσατε ισχυρή, αυτοδύναμη πλειοψηφία στην Βουλή των Ελλήνων, ώστε να μπορέσουμε δίχως δισταγμούς και δίχως αναστολές, να προχωρήσουμε στην πραγμάτωση της Αλλαγής. Και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί μας δώσατε αυτή την ευκαιρία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα μείνουμε στις επάλξεις αυτού του αγώνα για την Νέα Ελλάδα, που όλοι προσδοκούμε. Μιαν Ελλάδα που θα ανήκει στο λαό της, μιαν Ελλάδα που θα την διαφεντεύει ο λαός της.

Απόψε γιορτάζουμε τη νίκη. Πρώτα απ’ όλα των δημοκρατικών θεσμών, που καταξιώθηκαν στις 18 του Οκτώβρη του 1981. Γιορτάζουμε τη νίκη της Αλλαγής. Και θα’ θελα να σας παρακαλέσω, μέσα στην γιορτή σας και στην χαρά σας, να μην ξεχάσετε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πως το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα από το λαό μας συμφιλίωση. Λήθη στο παρελθόν: όλοι μαζί εμπρός για το μεγάλο, αξιόλογο έργο της οικοδόμησης της Νέας Ελλάδας.

Γεια σας, ευχαριστώ, και να ξέρετε πως θα τιμήσω το μεγάλο συμβόλαιο τιμής που συνήψα τόσα χρόνια μαζί σας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version