“Αν δεν ήταν η 11η Σεπτεμβρίου δε θα γνώριζα τη γυναίκα μου”

“Αν δεν ήταν η 11η Σεπτεμβρίου δε θα γνώριζα τη γυναίκα μου”

Χιλιάδες είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν την κόλαση από κοντά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Άλλοι σώθηκαν στο παρά πέντε, άλλοι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τον θάνατο και ένας γνώρισε την ευτυχία (Vids+Pics)

“Του κύκλου τα γυρίσματα που ανεβοκατεβαίνουν και του τροχού που ώρες ψηλά κι ώρες στα βάθη πηγαίνουν”, λέει η πρώτη φράση του Ερωτόκριτου και σκέφτομαι τους χιλιάδες ξέγνοιαστους ανθρώπους που στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 βρέθηκαν την αποφράδα εκείνη στιγμή της τραγωδίας στο σωστό- όπως θα έπρεπε για αυτούς- μέρος αλλά τη λάθος ώρα.

Διαβάστε όλα τα θέματα του αφιερώματος του NEWS 247 για τα δέκα χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου.

Όμως αυτό που δεν γνώριζαν ήταν πως έδιναν ραντεβού με τον θάνατο, που άλλοι ήταν συνεπείς ενώ άλλοι κατάφεραν να τον στήσουν.

Και φυσικά που να το ήξεραν, κανείς δεν το ξέρει. “Πάντα μιλάμε για τη μοίρα μας σαν να είναι κάτι που μας επισκέπτεται”, είχε πει ο Χένρι Μίλερ συμπληρώνοντας πως “ξεχνάμε το βασικότερο, πως εμείς φτιάχνουμε τη μοίρα μας, κάθε μέρα της ζωής μας”, μέσα από τις μικρές, απλές καθημερινές αποφάσεις που παίρνουμε και ανά πάσα στιγμή μπορούν να σταθούν μοιραίες, συμπληρώνω εγώ. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά. Παίζουμε ρουλέτα άλλες φορές ευχόμενοι να βγει το νούμερό μας και άλλες όχι.

Έτσι και εκείνη την ημέρα η “μπίλια” μίλησε…

Το News 247 ξεχώρισε και σας παρουσιάζει μερικές από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες.

 

Ο επιμένων που δεν νικά αλλά κερδίζει τη ζωή

Η αεροσυνοδός Ντάνι Ντρέικ Άβι, προτιμούσε να εργάζεται στη πρωινή πτήση 77 της United Airlines (από το αεροδρόμιο Ντιούλς της Ουάσινγκτον στο Λος Άντζελες), και συνήθως Τρίτες για να περνάει περισσότερο χρόνο με τους δύο της γιους, οι οποίοι κάθε Δευτέρα σχόλαγαν νωρίς από το σχολείο.

Ωστόσο, είδε πως τη δεύτερη βδομάδα του Σεπτεμβρίου την είχαν βάλει να εργάζεται τη Δευτέρα κάτι που ήθελε πάση θυσία να αλλάξει, θέλοντας να επιβιβαστεί στη μοιραία πτήση 77.

Έτσι, κάλεσε τους συναδέλφους της, δεν τους βρήκε και τους άφησε μηνύματα στον τηλεφωνητή για να αλλάξουν μαζί της βάρδια και να την διευκολύνουν. Όμως κατά έναν περίεργο τρόπο κανένας δεν την πήρε πίσω και ούτε και εκείνη τους ξανακάλεσε για να τους το υπενθυμίσει.

Μάλιστα σκεφτόταν να τηλεφωνήσει και σε ένα ζευγάρι συναδέλφων της για να αλλάξει ένας από τους δύο μαζί της αλλά δεν το έκανε καθώς συνήθως τα παντρεμένα ζευγάρια όταν πετάνε μαζί επικαλούνται κάποιο λόγο και δεν ήθελε να ενοχλήσει. Ίσως ένας από τους δύο να είχε πει ναι…Η επιμονή της ευτυχώς δεν βρήκε αντίκρισμα και η Ντάνι έμαθε τι έγινε από μια συνάδελφο που την ξύπνησε άρον άρον εκείνη τη μέρα για να ανοίξει την τηλεόραση και να δει τι γινόταν στη Νέα Υόρκη.

 

Ο αφηρημένος κολυμβητής

Ο Ίαν Θορπ ήταν ένας από αυτούς που γλίτωσαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Ο τότε 18χρονος Αυστραλός κολυμβητής μετά το πρωινό του τρέξιμο, βρισκόταν στο δρόμο για το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Ν. Υόρκη όταν θυμήθηκε έγκαιρα ότι ξέχασε τη φωτογραφική του μηχανή στο ξενοδοχείο. Έτσι γύρισε πίσω για να την πάρει και σώθηκε.

Ο ίδιος όποτε θυμάται το περιστατικό συνειδητοποιεί κάθε φορά το πόσο τυχερός στάθηκε. “Μέσα από τέτοια περιστατικά καταλαβαίνει κανείς την έννοια της μοίρας”, είχε πει τονίζοντας ότι νιώθει τόσο χαρούμενος που επιστρέφει στην κολύμβηση και στους Ολυμπιακούς του 2012.

 

Ο διπλά τυχερός

 Για τον Χάινζ Λίντερμαν η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 επέδρασε θετικά στη ζωή του. Όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό, είναι πέρα για πέρα αληθινό αφού όχι μόνο ήταν ένας από τους επιζώντες αλλά γνώρισε και τη γυναίκα της ζωής του!

Ο 55χρονος εκείνη τη μέρα ήταν στη δουλειά του στο Πεντάγωνο και δεν τραυματίστηκε ούτε έχασε κάποιον δικό του άνθρωπο. Ο Λίντερμαν για μήνες μετά την επίθεση επισκεπτόταν το σημείο της καταστροφής όπου και γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο Νόρα, η οποία κλήθηκε να εργαστεί στο Πεντάγωνο στο Κέντρο Διαχείρισης του Στρατού για να βοηθήσει με αφορμή τη τραγωδία.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν στο εκκλησάκι που ανεγέρθηκε προς τιμή των θυμάτων στο Πεντάγωνο.

“Το καλύτερο μέρος της ζωής μου ξεκίνησε χάριν της 11ης Σεπτεμβρίου” λέει, ενώ κοκκινίζει καθώς αισθάνεται ενοχή για την ευτυχία που γνώρισε. “Χάθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι και εγώ αντ’ αυτού αντί να χάσω, κέρδισα έναν στη ζωή μου”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι πριν η ζωή του ήταν ανιαρή.

 

Η τύχη είναι τυφλή

 Ο Μάικλ Χίνγκσον ήταν ένας από τους εργαζομένους του Βόρειο Πύργου που δούλευε στο 78ο όροφο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ωστόσο για τον Χίνγκσον το να σωθεί δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς είναι τυφλός και μαζί του έχει πάντα την Ροζέλ, την τετράποδη οδηγό του.

Όταν ο άνδρας άκουσε έναν τρομερό θόρυβο δεν ήξερε τι γινόταν. Το μόνο που ήξερε ήταν πως έπρεπε να εμπιστευτεί την πιστή του φίλη για να βγουν γρήγορα από εκεί μέσα. Έτσι, είπε στην Ροζέλ “Μπροστά” δίνοντάς της το έναυσμα να ξεκινήσει.

Οι δυο τους κατέβηκαν 1.463 σκαλοπάτια, βοηθώντας αρκετούς ανθρώπους, περνώντας μέσα από καπνούς ακούγοντας ουρλιαχτά και κραυγές ενώ η Ροζέλ παρέμεινε ήρεμη προσηλωμένη στο δρόμο της.

“Εκείνη αποφάσισε που θα πάμε, το άφησα πάνω της, ήμασταν ομάδα”, λέει με συγκίνηση ο Χίνγκσον. Το ένστικτο της Ροζέλ ήταν αλάνθαστο καθώς επέλεξε τη σωστή διαδρομή και οι δυο τους βγήκαν σώοι και αβλαβείς από το κτήριο-κόλαση.

Το πιο τυχερό, άτυχο ζευγάρι

 Αυτό το ζευγάρι τραβάει τις τρομοκρατικές επιθέσεις όπως το μέλι τις μέλισσες.  Οι Βρετανοί Τζέισον και Τζένη Κέρνς – Λόρενς ήταν διακοπές στην Νέα Υόρκη όταν η πόλη έζησε τον εφιάλτη.  Ευτυχώς δεν έπαθαν το παραμικρό.

 

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που οι δυο τους γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια. Το ζευγάρι, τέσσερα χρόνια πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ήταν παρόν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Λονδίνου όπου σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι, ενώ το 2008 επέλεξε να κάνει διακοπές στο Μουμπάι, όπου 10 τρομοκράτες έσπειραν τον πανικό στέλνοντας στο θάνατο 166 άτομα.

Φυσικά το ζευγάρι με το κοκαλάκι της νυχτερίδας (μόνο για αυτούς) βγήκε αλώβητο.

Ελπίζουμε μετά από όλα αυτά να περιόρισαν τις μετακινήσεις τους…

 

Μια μέρα (διακοπών) κάνει τη διαφορά

 Ο Γκλέν Φάουλκς ήταν ο μόνος από τους πυροσβέστες του πυροσβεστικού σταθμού 54 στο κεντρικό Μανχάταν, που επέζησε. Εκείνη τη μέρα ο σταθμός έχασε 15 μέλη.

Μόνο ο 55χρονος σώθηκε και αυτό γιατί βρισκόταν σε καλοκαιρινή άδεια, στην τελευταία μέρα των διακοπών του για την ακρίβεια.

“Ποτέ δεν ένιωσα τόση αγάπη στη ζωή μου. Όλοι με αγκάλιασαν”, είπε ο ίδιος προσθέτοντας πως ήξερε πάνω από 60 πυροσβέστες που έπεσαν στο καθήκον.

“Πως γίνεται να χάνεις τόσους πολλούς φίλους σε μια μόνο βάρδια”;, αναρωτιέται συντετριμμένος.

Οι παραπάνω ιστορίες ανθρώπων είναι από εκείνες που διηγείσαι στα εγγόνια σου όταν έχεις πια γεράσει, και κάθε φορά νιώθεις ευλογημένος που για έναν περίεργο λόγο που δε θα μάθεις ποτέ που -και μπορεί να μην υπάρχει- ΕΣΥ επέζησες. Όμως καθώς κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, εκείνη τη μέρα χάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που τώρα οι συγγενείς και φίλοι τους έμειναν να διηγούνται για αυτούς την δική τους ιστορία, τιμώντας τη μνήμη τους.

 

Πεθαίνοντας σαν ήρωες

 Το αεροσκάφος της πτήσης 93 προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των ΗΠΑ ή τον Λευκό Οίκο ήταν το τέταρτο αεροσκάφος και το μοναδικό που δεν έφτασε εκεί που ήθελαν οι αεροπειρατές και αυτό γιατί οι 44 επιβάτες της πτήσης αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

“Θα μας σκοτώσουν έτσι και αλλιώς οπότε αποφασίσαμε να πεθάνουμε μαχόμενοι”, είπε η Λίντα Γκρόνλουντ σε μια συνομιλία που πρόλαβε να κάνει με την μικρότερή της αδερφή, λέγοντάς της που είχε τη διαθήκη της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά και από τη καταγραφή συνομιλιών στο πιλοτήριο, οι επιβάτες κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον ένα αεροπειρατή και ισχυριζόμενοι πως κρατούσαν τη βόμβα που είχε εκείνος, εισέβαλαν στο πιλοτήριο.

Ένας επιβάτης ακούστηκε να φωνάζει “απάνω τους”, ενώ ακούγονταν κραυγές και ουρλιαχτά με τους αεροπειρατές να προσπαθούν να τους απομακρύνουν από το πιλοτήριο.

“Αλλάχ”, φώναξε ένας αεροπειρατής λέγοντας στον άλλο πως το τέλος πλησιάζει, ενώ μάχονταν για το ποιος θα πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους για να δώσει ένα τέλος.

“Δώσ’ το σε μένα”, είπε και μετά σιωπή…Το Boeing 757-222, συνετρίβη σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται ότι η ιστορία της πτήσης 93 μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη.

 

Ο “έκπτωτος” άνδρας

 Ένας άνδρας πηδάει στο κενό από τον Βόρειο Πύργο είτε όντας απελπισμένος είτε έχοντας αποδεχτεί τη μοίρα του. Ένας φωτογράφος, ο Ρίτσαρντ Ντριού καταφέρνει τυχαία να απαθανατίσει την πτώση, παγώνοντας για λίγο τον θάνατο.

Η φωτογραφία υπό τον τίτλο “The Falling Man”, έκανε τον γύρο του κόσμου και η τραγική φιγούρα του άνδρα σε μια προσωπική του στιγμή, τη στιγμή του θανάτου του μεταδόθηκε ξανά και ξανά, προκαλώντας σε πολλούς οργή.

Η εικόνα είναι συγκλονιστική με τον άνδρα να μοιάζει σαν τόξο, ενώ το σώμα του δίνει την αίσθηση πως εκτοξεύεται στο κενό, ευθυτενές όπως ένας κολυμβητής κάνει μια βουτιά.

Αρχικά ακουγόταν πως ο άνδρας λεγόταν Νορμπέρτο Χερνάντεζ αλλά η οικογένειά του διέψευσε κάτι τέτοιο βλέποντας τις φωτογραφίες του. Άλλες τρεις οικογένειες υποστήριξαν ότι ήταν συγγενής του αλλά έκαναν λάθος.

Πέντε χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο σεφ Μάικλ Λομονάκο, του εστιατορίου Windows on the World, λέγεται πως αναγνώρισε από τα ρούχα και τον σωματότυπό του τον 43χρονο υπάλληλό του Τζόναθαν Μπρίλει, ενώ και η αδερφή του Μπρίλει ανέφερε πως ο έκπτωτος άνδρας φορούσε το ίδιο μπλουζάκι με τον αδερφό της.

Ωστόσο μέχρι σήμερα η ταυτότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μαζί με τον έκπτωτο άνδρα, πάνω από 200 άνθρωποι πήδηξαν στο κενό από τους Δίδυμους Πύργους σαν αλλοτινά πεφταστέρια. Τους ονόμασαν jumpers (άλτες), και όλοι μιλούσαν για αυτούς.

 

Τελευταία κλήση

 Ο Σιν Ρούνει εργαζόταν στην εταιρεία Aon, που στεγαζόταν σε έναν από τους δύο Δίδυμους Πύργους, στον 105ο όροφο.

Πολύ ήρεμος πήρε τηλέφωνο την γυναίκα του, Μπέβερλι και της περιέγραψε τον εφιάλτη που βίωνε. Της είπε πως προσπαθούσε να βρει διέξοδο και αν μπορούσε να τον βοηθούσε δίνοντάς του περισσότερες πληροφορίες για το τι γίνεται. Εκείνη αφού άνοιξε την τηλεόραση, και πήρε την πυροσβεστική για να δώσει την ακριβή θέση του, του πρότεινε εναλλακτικές διαδρομές διαφυγής, αλλά ήταν όλες μάταιες. Ο Ρούνει είχε παγιδευτεί και ήξερε πως δε θα έβγαινε ζωντανός.

Έτσι, σταμάτησε να ψάχνει τρόπο να βγει και αποφάσισε να περάσει τα τελευταία λεπτά της ζωής του, μιλώντας στη σύζυγό του.

Της έλεγε συνέχεια πόσο την αγαπάει και εξιστορούσε τις ευχάριστες στιγμές που πέρασαν μαζί λέγοντάς της πόσο τυχερός ήταν που την γνώρισε.

 “Σ’αγαπάω, σ’ αγαπάω..”, επαναλάμβανε όταν ακούστηκε ένα τεράστιο Μπαμ…

Τραγική ειρωνεία, η Μπέβερλι πέθανε μετά από τρία χρόνια όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη κοντά στο Μπάφαλο.

 

Οι καλύτερες φίλες πάνε στον Παράδεισο μαζί

 Η ιστορία της Ρουθ ΜακΚόρτ και της κολλητής της Πέιτζ είναι από αυτές που σε κάνουν να πιστεύεις πως το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο.

Η Ρουθ με τη 4χρονη κορούλα της επέβαιναν στη πτήση 175, η οποία κατέληξε στον Βόρειο Πύργο.

 

Ωστόσο η κολλητή της και νονά της μικρής δε κατάφερε να επιβιβαστεί μαζί τους και έτσι κατέληξε σε διαφορετική πτήση, τη πτήση 11… το αεροσκάφος της οποίας χτύπησε τον Νότιο Πύργο.

 

Θανάσιμο προαίσθημα

 Ο Ίμον Μακανίνι ενώ ετοιμαζόταν να πάει στη δουλειά του, στον Βόρειο Πύργο, ξαφνικά αισθάνθηκε περίεργα σαν να τον έπιασε υψοφοβία.

Η σύζυγός του τον προέτρεψε να μείνει σπίτι αφού δεν αισθανόταν καλά αλλά εκείνος ήταν αποφασισμένος να πάει και δυστυχώς να βρει τραγικό θάνατο.

Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 46χρονος είχε αν μπορούμε να πούμε ένα κακό προαίσθημα. Πάντα υποστήριζε, σύμφωνα με τη σύζυγό του, πως θα πέθαινε νέος. Ένιωθε πως δεν θα ζούσε την νέα χιλιετία, η οποία για εκείνον άρχιζε ουσιαστικά το 2001.

“Όταν ήρθε ο Σεπτέμβριος, το άγχος για τον θάνατό του ήταν κάτι παραπάνω από έντονο”, λέει η σύζυγός του αφού έκανε ολόκληρες συζητήσεις για τη πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους και εξετάζοντας πιθανές διεξόδους  από το κτήριο.

Μάλιστα την συμβούλευε να γίνει πιο πειθαρχημένη για να μπορεί να τα βγάζει πέρα με τα παιδιά γιατί σύντομα θα έφευγε από τη ζωή τους, όπως και έγινε…

Διαβάστε επίσης

* Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

* ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

* ΤΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

* ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΜΕ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ;

* ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ 19 ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ

* ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗ

* ΤΑ 11 ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΓΑΝΤΩΣΕ ΤΟ AL JAZEERA

* ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΠ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

* ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα