Η Google Doodle τιμά τον καρδιοχειρουργό Rene Favaloro

Dr. Rene Favaloro
Dr. Rene Favaloro ASSOCIATED PRESS

Ο Αργεντίνος γιατρός που επινόησε την μέθοδο Bypass και που εξυπηρετούσε τους ασθενείς βάσει των ιατρικών αναγκών τους και όχι την ικανότητά τους να πληρώνουν.

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Rene Favaloro, τον Αργεντίνο καρδιοχειρουργό Ρενέ Φαβαλόρο, που πρόσφερε στην ανθρωπότητα τη χειρουργική μέθοδο Bypass. Τη μέθοδο δηλαδή παράκαμψης της στεφανιαίας αρτηρίας.

Σήμερα συμπληρώνονται 96 χρόνια από τη γέννησή του.

ADVERTISING

"Το “εμείς” είναι πιο σημαντικό από το “εγώ”. Στην ιατρική, οι πρόοδοι είναι πάντοτε το αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια", έγραφε ο Rene.

Ο Rene Favaloro γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1923 στην πόλη Λα Πλάτα και σπούδασε ιατρική στο τοπικό Πανεπιστήμιο. Μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της επαρχίας του Μπουένος Άιρες. Διορίστηκε αγροτικός ιατρός σε μια απομεμακρυσμένη περιοχή της Αργεντινής.

Δημιούργησε ένα χειρουργείο, εκπαίδευσε τις δικές του νοσοκόμες, ίδρυσε μια τοπική τράπεζα αίματος και εκπαίδευσε τους ασθενείς σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των κοινών παθήσεων. Η εμπειρία τον άφησε με διαχρονική πεποίθηση ότι η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες.

To 1962 και κατόπιν προτροπής του καθηγητή του Χοσέ Μαρία Μαϊνέτι, μετέβη στης ΗΠΑ. Εκεί μετεκπαιδεύτηκε στην καρδιοχειρουργική στην ονομαστή «Κλινική του Κλίβελαντ» («Cleveland Clinic»). Αφού μελέτησε αγγειογραφήματα στη Βιβλιοθήκη Sones, ο Δρ. Favalaro ήταν πεπεισμένος ότι ο εμβολιασμός παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία.

Ο δρ, Φαβαλόρο πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης στις 9 Μαΐου 1967. Επρόκειτο για μια ιστορική ημέρα για την Ιατρική. Εγχείρησε μία 51χρονη γυναίκα με μπλοκάρισμα στη δεξιά στεφανιαία αρτηρία. Προσκολλώντας σε μία μηχανή καρδιάς-πνεύμονα, σταμάτησε την καρδιά της και χρησιμοποίησε μία φλέβα από το πόδι της για να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος γύρω από το μπλοκάρισμα. Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Από τότε η διαδικασία έσωσε αμέτρητες ζωές κατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού αιώνα. Ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 50%.

Επιστρέφοντας στην Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Δρ. Favaloro ίδρυσε το Ίδρυμα Favalaro στο Μπουένος Άιρες, το οποίο εξυπηρετούσε τους ασθενείς βάσει των ιατρικών αναγκών τους και όχι την ικανότητά τους να πληρώνουν.

Google Doodle
Google Doodle GOOGLE
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Google
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιορτή του Πατέρα: Η Google αφιερώνει το doodle της στους μπαμπάδες

Φαλάφελ: Η ιστορία του πικάντικου street food με βάση τα ρεβίθια

Η Google τιμά το "7γλωσσο θαύμα", την Ελένα Κορνάρο Πισκόπια

SHARE:

24Media Network