Η θρυλική ‘ανίκητη’ φυλή που πολέμησε από Οθωμανούς μέχρι ISIS

Η θρυλική ‘ανίκητη’ φυλή που πολέμησε από Οθωμανούς μέχρι ISIS

Η φυλή που έχει πολεμήσει τους πάντες για την ανεξαρτησία της μέσα στους αιώνες. Από τους Οθωμανούς κατακτητές μέχρι τους σύγχρονους τζιχαντιστές τρομοκράτες, οι Hamawand είναι πάντα υπερήφανοι (ΣΚΛΗΡΑ ΠΛΑΝΑ - Vids)

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών έχουν καταφέρει να προελάσουν εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος ενδυναμώθηκε και από επίλεκτες δυνάμεις Αμερικανών και Γάλλων κομάντο.

Οι Άραβες και Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) είναι κοντά στην ανακατάληψη της πόλης Μανμπίτζ στην επαρχία της Ράκα. Μέσα στη Μανμπίτζ έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες που η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δεν τους αφήνει να διαφύγουν, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες. Ήδη πολλοί κάτοικοι της Μανμπίτζ που καταφέρνουν και ξεφεύγουν από την επιτήρηση των τζιχαντιστών φτάνουν στις κουρδικές γραμμές αναζητώντας άσυλο.

Οι Κούρδοι στήνουν προσωρινούς καταυλισμούς για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους της πολιορκημένης πόλης μέχρι την απελευθέρωσή της από τους τζιχαντιστές.

Η υπό την κουρδική πολιτοφυλακή “Μονάδες Προστασίας του Λαού” (YPG) συμμαχία των ΣΔΔ συνεχίζει παράλληλα την επιχείρησή της για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα από το ΙΚ, έχοντας προωθηθεί 10 χλμ. στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Η επαρχία Ράκα, που βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Ευφράτη, ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το ΙΚ, ενώ αυτή του Χαλεπίου ελέγχεται από αρκετούς παράγοντες – αντάρτες, κυβερνητικές δυνάμεις, ΙΚ, Μέτωπο αλ-Νόσρα (το σκέλος της Αλ Κάιντα στη Συρία) και Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Κούρδοι ανατινάζουν ένα όχημα τζιχαντιστών που θυμίζει ταινίες “Mad Max”:

Οι μάχες γύρω από το Μανμπίτζ:

Οι φυλές που συνασπίζονται

Η Μανμπίτζ πριν τον πόλεμο στη Συρία είχε πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους. Η πλειονότητά τους είναι σουνίτες μουσουλμάνοι και ανήκουν σε τρεις εθνότητες. Στη Μανμπίτζ ζούνε Κούρδοι, Άραβες και Κιρκάσιοι. Οι Κιρκάσιοι είναι μουσουλμάνοι του Καυκάσου που κατέφυγαν πρόσφυγες στα μέσα του 19ου αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και εκείνη με τη σειρά της τους εγκατέστησε στη Μέση Ανατολή. Πολλοί Κιρκάσιοι πολέμησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία στο πλευρό του ελληνικού στρατού και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Θράκη.

Η Μανμπίτζ ιδρύθηκε το 856 π.Χ. από τους Ασσύριους. Το όνομα Μανμπίτζ προέρχεται από το αρχικό της αρχαίο όνομα, Μανμπούγκ. Όταν οι Έλληνες κατέκτησαν στη Συρία, στα ελληνιστικά χρόνια, την έλεγαν Ιερόπολις και αργότερα Ιεράπολις εξαιτίας του ασσυριακού ιερού της θεάς Αταργάτις, που ήταν μια γοργόνα, και οι Έλληνες την αποκαλούσαν Αστάρτη.

Όπως είπαμε, στην ίδια περιοχή δρα ο συνασπισμός υπό την καθοδήγηση των Peshmerga, βασικός πυρήνας των οποίων είναι η κουρδική φυλή Hamawand, μία από τις αρχαιότερες και πιο “αντιστασιακές” στα βάθη των χρόνων.

Μόνοι τους εναντίον όλων

Οι Hamawand έχουν πολεμήσει εναντίον των Οθωμανών όπως και οι Κιρκάσιοι, τους Βρετανούς, τον Σαντάμ αλλά και την Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Η μοίρα τους έφερε απέναντι στους τζιχαντιστές εν έτει 2016. Ο στρατός των Peshmerga έχει καταφέρει να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα αυτοδιοίκησης και αυτοδιαχείρησης στα χωριά των Κούρδων με άμεση δημοκρατία και με “ελεύθερα καντόνια”, στα οποία οι φυλές συνεργάζονται εναντίον των κοινών εχθρών.

Η διακήρυξη που έχουν υπογράψει οι φυλές και οι εθνοτικοί πληθυσμοί που ζουν στις κουρδικές περιοχές, αναφέρει:

“Οι λαοί των δημοκρατικά αυτοδιοικούμενων περιοχών, Κούρδων, Αράβων, Ασσύριων (Ασσύριων Χαλδαίων, Αραμάνων), Τουρκμάνων, Αρμενίων και Τσετσένων, με ελεύθερη θέληση, ανακοινώνουν τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, και των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, σύμφωνα με τις αρχές της οικολογικής ισορροπίας, της ελευθερίας των θρησκευτικών πεποιθήσεων και της ισότητας χωρίς διακρίσεις βάσει φυλής, θρησκείας, φύλου. Προς επίτευξη της πολιτικής και ηθικής συνοχής μιας δημοκρατικής κοινωνίας, ώστε να λειτουργήσει με αμοιβαία κατανόηση, συνύπαρξη της διαφορετικότητας και σεβασμό της αρχής του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοάμυνας των ανθρώπων. Οι περιοχές μας της αυτοδιαχειριζόμενης δημοκρατίας δεν αναγνωρίζουν την αντίληψη του έθνους-κράτους και του κράτους που βασίζεται στη στρατιωτική δύναμη, τη θρησκεία και τη συγκέντρωση εξουσιών κεντρικά”.

Η εμφάνιση των Hamawand στη βιβλιογραφία έγινε πρώτη φορά το 1914 στο βιβλίο του E.B. Soane, “To Mesopotamia and Kurdistan in Disguise”.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο: “Οι Hamawand φημίζονται για την ανδρεία τους και την ανομία τους. Έχτισαν τη φήμη τους μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πολεμώντας πάντα για να είναι αυτόνομοι”. Ζούσαν στην επαρχία του Sulaimaniyah στα σημερινά βόρεια σύνορα του Ιράκ. Από το 1860 μέχρι την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Τούρκοι τους είχαν παραχωρήσει το καθεστώς της αυτονομίας.

Το Vice συνομίλησε με τον Halat Karim Agha των Peshmerga (απεικονίζεται δεξιά στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου) και με την οικογένεια του. Όλοι τους είναι Hamawand.

Τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι Hamawand αριθμούσαν περίπου 1.200 οικογένειες. Ήταν αγρότες και είχαν στην κατοχή τους άλογα, όπως πρόσταζε η παράδοση τους. Το 1878, 600 ιππείς προέλασαν μέχρι τον Καύκασο προξενώντας ζημιές στους Οθωμανούς. Οι Hamawand έκαναν ελεύθερα μεικτούς γάμους με άλλους Άραβες και διατείνονταν πως οι γυναίκες τους ήταν οι πιο όμορφες από όλες τις φυλές των Κούρδων. Μιλούν τόσο αραβικά όσο και κουρδικά. Η καταγωγή τους κρατάει από τους Baba ή Baban Κούρδους που ήταν νομάδες και ζούσαν και αυτοί στην περιοχή του βορείου Ιράκ.

“Η ιστορία της φυλής μας άρχισε πριν από 650 χρόνια”, λέει ο Mariwan, αδερφός του Halat Karim. Ο ίδιος είναι ο “αρχηγός” της φυλής μετά τον θάνατο του πατέρα της οικογένειας πριν από δύο χρόνια. “Η φυλή μας ήρθε στην περιοχή του Κουρδιστάν πριν από 350 χρόνια. Υπήρξαμε η μόνη φυλή που κατάφερε να διώξει τους Οθωμανούς από τα εδάφη της και να μείνει αυτοδιοικούμενοι. Η τακτική μας από τότε ήταν το αντάρτικο. Την ίδια τακτική εφαρμόζουμε και τώρα. Οι ηγέτες μας είχαν έρθει σε συμφωνία με τους Οθωμανούς για να είμαστε αυτοδιοικούμενοι αλλά οι Οθωμανοί δεν την τήρησαν. Αιχμαλώτισαν 900 οικογένειες της φυλής μας και τους έκαναν σκλάβους. Τους έστειλαν στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Μετά από 20 χρόνια, οι περισσότερες οικογένειες έφυγαν από την Αφρική και ήρθαν με τα πόδια στη Μέση Ανατολή. Το ταξίδι τους κράτησε 9 ολόκληρους μήνες”.

Ο αρχηγός των Hamawand κάτω από κάδρο που απεικονίζει τον πατέρα της οικογένειας:

Με τα χρόνια οι Hamawand επανενώθηκαν και ζούσαν αρμονικά με τις άλλες κουρδικές φυλές σε Ιράκ και Συρία. Αποτέλεσαν τη “μαγιά” των Peshmerga μιας και είχαν στο “αίμα” τους τη στρατιωτική κουλτούρα και την εμπειρία σε μάχες. Με τους Peshmerga είχαν πολεμήσει και εναντίον της Αλ Κάιντα που ήθελε τα εδάφη τους, πριν αναγκαστούν να ανακόψουν την επέλαση των τζιχαντιστών.

“Τώρα έρχονται και πάλι σαν ISIS”, λέει ο Mariwan στο Vice. “Δεν πολεμάμε μόνο για τα εδάφη μας. Πολεμάμε για την ελευθερία μας και για να προασπίσουμε τον ελεύθερο τρόπο ζωής μας. Ο Κουρδικός λαός αποτελείται από φυλές. Αλλά δεν πολεμάμε τους τζιχαντιστές σαν διαφορετικές φυλές, τους πολεμάμε σαν ενιαίος στρατός”.

Η προϊστορία των Κούρδων

Οι Κούρδοι γενικά θεωρούνται αυτόχθονες της μείζονος περιοχής της Μ. Ασίας και της Μεσοποταμίας. Γενετικά είναι απόγονοι όλων εκείνων των λαών που εγκαταστάθηκαν στο Κουρδιστάν, όπως οι Γκούτι, οι Κούρτι, οι Μήδοι, οι Μάρδοι, οι Καρδούχοι, οι Γορδυηνοί, οι Ζίλα και οι Κάλντι.

 

Η προϊστορία της περιοχής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί είναι από τις πρώτες στον κόσμο που σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα ήδη από την 10η π.Χ. χιλιετία έκαναν βήματα από την παλαιολιθική περίοδο στην νεολιθική περίοδο. Μάλιστα για πολλές χιλιετίες της νεολιθικής περιόδου αλλά ακόμα και ως το 600 π.Χ. παρουσιάζεται χαρακτηριστικός πολιτισμός της Ούριας περιόδου. Μιλούσαν μια γλώσσα συγγενή της βορειοανατολικής καυκάσιας γλωσσικής οικογένειας, η οποία μοιάζει με τη σύγχρονη γλώσσα των Τσετσένων. Οι Ούριοι απλώθηκαν πολύ μακρύτερα της βάσης τους στα όρη Ζάγρος-Ταύρος και εγκαταστάθηκαν στη Μικρά Ασία, ως τις ακτές του Αιγαίου. Οι Ούριοι, των οποίων η γλώσσα επιβιώνει περισσότερο στη διάλεκτο της περιοχής του Χαουραμάν, διαιρέθηκαν σε αρκετές φυλές και υποομάδες, οι οποίες εγκαθίδρυσαν πόλεις-κράτη, βασίλεια και αυτοκρατορίες. Σήμερα τις γνωρίζουμε σύμφωνα με τα αντίστοιχα ονόματα των φυλών. Οι Γκούτι, οι Κούρτι, οι Χαντί, οι Μάρδοι, οι Μουσκού, οι Μάννα, οι Χατί, οι Μιταννοί, οι Ουραρτού (Χαλδαίοι) και οι Κασσίτες είναι ορισμένες από τις γνωστότερες.

Πριν από 2.500 περίπου χρόνια οι Μήδοι εγκαθίδρυσαν μια αυτοκρατορία που περιλάμβανε τo Κουρδιστάν και τμήματα της ευρύτερης περιοχής. To παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλες φυλές, ιδρύοντας πόλεις-κράτη με άρτια, περίπλοκη κοινωνική οργάνωση και εξέχοντες πολιτισμούς, όπως διαπιστώνεται από τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Οι Μήδοι, όταν έφθασαν στη Μεσοποταμία, παρόλο που είχαν δική τους αρχιτεκτονική τεχνοτροπία και τρόπους επεξεργασίας μετάλλων, επηρεάστηκαν σημαντικά από τον πολιτισμό των Χαλδαίων. Μέσω αυτών ο Xαλδαϊκός πολιτισμός επέδρασε συνολικά στους απόγονους της Ούριας φάσης πολιτισμού στη Μεσοποταμία.

Την ιστορία των Hamawand μπορείτε να τη διαβάσετε αναλυτικά εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα