Όταν ο Καζάκος δίκασε τον Μπιλ Κλίντον στο Σύνταγμα

Όταν ο Καζάκος δίκασε τον Μπιλ Κλίντον στο Σύνταγμα
Η "δίκη" του αμερικανού προέδρου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Eurokinissi

Μεταξύ των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που προγραμμάτισε το ΚΚΕ για την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα, ήταν η "δίκη" του αμερικανού προέδρου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η αναγγελία της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα, στις 13 και 14 Νοεμβρίου 1999 (τελικά πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου), ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του ΚΚΕ και των οργανώσεων του. Μεταξύ των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που προγραμμάτισε, σίγουρα η πιο πρωτότυπη ήταν η “δίκη” του αμερικανού προέδρου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ένα χάπενιγκ που διοργάνωσε στις 8 Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Ήταν ένα βροχερό δευτεριάτικο βράδυ, όταν χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική πλατεία της πρωτεύουσας για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. Όπως αναφέρει το sansimera, παράγοντες της “δίκης” ήταν ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, που προήδρευσε του “Δικαστηρίου των Λαών”, ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός που ανέλαβε χρέη εισαγγελέα και ο επίσης ηθοποιός Γιάννης Καλαντζόπουλος που ανέλαβε συνήγορος των κατηγορουμένων.

Κατηγορούμενοι ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και οι 18 ηγέτες των κρατών που πήραν μέρος στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Ανάμεσά τους και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Στο κατηγορητήριο που είχαν συντάξει οι “Δικηγόροι της Ειρήνης” και διάβασε ο Βασίλης Κολοβός, αναφερόταν μεταξύ άλλων:

“Όλοι αυτοί κατηγορούνται για απρόκλητο επιθετικό πόλεμο, για βαρύτατο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για τη γενοκτονία του γιουγκοσλαβικού λαού και για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν στην ευρύτερη περιοχή”.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και ανάλογα με την εξέλιξή της, οι συγκεντρωμένοι ξεσπούσαν σε συνθήματα, όπως “Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι”, “Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο” και “Αίσχος Αίσχος”.

Μετά τη δίωρη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, που ήταν καταδικαστική για τους κατηγορουμένους. Σύμφωνα με την απόφαση, όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν και αποφασίστηκε η παράδοσή τους “στην ανατρεπτική οργή και στην αγωνιστική αποδοκιμασία των λαών και στη χλεύη της Ιστορίας”.

Ακολούθησε πορεία όλων των συμμετασχόντων στο χάπενινγκ προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου οι επικεφαλής παρέδωσαν την ετυμηγορία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα