Ουίνστον Τσώρτσιλ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον “Πατέρα της νίκης”

Ουίνστον Τσώρτσιλ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον “Πατέρα της νίκης”
Ουίνστον Τσώρτσιλ AP

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ γεννήθηκε σαν σήμερα, 30 Νοεμβρίου του 1874. Το News 24/7 παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον "αρχιτέκτονα" της συμμαχικής νίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σαν σήμερα, στις 30 Νοεμβρίου του 1874 γεννήθηκε ο Σερ Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσώρτσιλ, Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας. που έμεινε στην ιστορία ως ο “πατέρας της νίκης” για τη σημαντική συμβολή του στη συμμαχική επικράτηση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1874 στο ανάκτορο Μπλένιμ της Οξφόρδης. Γόνος εύπορης οικογένειας ευγενών, ήταν ο δευτερότοκος γιος του πολιτικού Ράντολφ Τσόρτσιλ και της αμερικανίδας Τζένι Τζέρομ, κόρης του Λέοναρντ Τζέρομ, τραπεζίτη και ιδιοκτήτη των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Ουίνστον Τσώρτσιλ ASSOCIATED PRESS

Με αφορμή τα 146 χρόνια από τη γέννησή του, καταγράφουμε 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον σπουδαίο Βρετανό πολιτικό:

Ο “μεγαλύτερος Βρετανός” όλων των εποχών

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1953 για το πεντάτομο έργο του «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος». Έμεινε στην ιστορία ως ο “πατέρας της νίκης” για τη σημαντική συμβολή του στη συμμαχική επικράτηση στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας για 9 χρόνια (1940-1945, 1951-1955). Το 2002 σε δημοψήφισμα του BBC ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος Βρετανός όλων των εποχών.

Ένας μέτριος μαθητής

Ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των διεθνών συσχετισμών στη μεταπολεμική περίοδο και συνάρπαζε τα πλήθη, υπήρξε από κακός έως μέτριος μαθητής και χρειάστηκε να δώσει εξετάσεις δύο φορές για να περάσει μετά βίας στη Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ (1892). Σύντομα, εν τούτοις, ο νεαρός Γουίνστον έγινε η πιο ξεχωριστή φυσιογνωμία της τάξης του και αποφοίτησε όγδοος σε σύνολο εκατόν πενήντα σπουδαστών.

Ο ρόλος του στα “Δεκεμβριανά”

Η συμμαχία Βρετανίας, ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης θεμελιώνεται το 1942 και χαράσσεται κοινή πολεμική προσπάθεια, η οποία οδηγεί τελικά στη νίκη επί των δυνάμεων του Άξονα το 1945. Αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα, ο Τσόρτσιλ παρεμβαίνει ανοικτά το 1944 εναντίον του ΕΑΜ και συμβάλλει στη σύναψη των συμφωνιών του Λιβάνου (20 Μαΐου) και της Καζέρτας (26 Σεπτεμβρίου). Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας (12 Οκτωβρίου), υποστηρίζει ενόπλως τις κυβερνητικές δυνάμεις. Έρχεται ο ίδιος στην Αθήνα και καθορίζει την έκβαση της εμφύλιας αναμέτρησης των “Δεκεμβριανών”. Στην Αθήνα ο Τσόρτσιλ, σε σύσκεψη της ηγεσίας μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού φάσματος, του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού συμπεριλαμβανομένου -και παρουσία των πρεσβευτών Η.Π.Α., Ε.Σ.Σ.Δ. και Γαλλίας- δεν άφησε αμφιβολίες για το ότι η Μεγάλη Βρετανία είχε τον πρώτο λόγο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Το δικό του σήμα της νίκης

Με τους χειρισμούς του υπήρξε έτσι από τους καθοριστικότερους παράγοντες στην τελική νίκη των Συμμάχων, ενώ καθιέρωσε και τον χαιρετισμό της νίκης με τα δύο δάχτυλα (V). Δεν υπήρξε γεγονός στο οποίο να μην ήταν πρωταγωνιστής. Οι θέσεις του στηριζόμενες στην ρεαλιστική αναγνώριση και κοινή αποδοχή μεταξύ των πρωταγωνιστών νικητών των σφαιρών επιρροής, αποδείχθηκαν παράγοντες μιας μακροχρόνιας, αν και τεταμένης, ειρήνης μετά το τέλος του πολέμου.

Κάπνιζε περίπου 3.000 πούρα τον χρόνο

Κάπνιζε 8 – 10 κουβανέζικα πούρα την ημέρα, περίπου 3.000 το χρόνο, δηλαδή κοντά 250.000 μέχρι το θάνατο του. Ωστόσο, μισούσε το τσιγάρο! Μάλιστα, σύμφωνα με μία ιστορία, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Λονδίνου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δέχτηκε τα ξημερώματα ένα τηλεφώνημα από έναν έμπορο, από τον οποίο προμηθευόταν πούρα. Του είπε ότι μια αποθήκη είχε ανατιναχτεί από μια γερμανική βόμβα. Ωστόσο, στο τηλεφώνημα τον καθησύχασε: “Κύριε, τα πούρα σας είναι ασφαλή”, του είπε, καθώς είχε προλάβει να τα μεταφέρει σε αποθηκευτικό χώρο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα