Τα δέκα ψηλότερα κτίρια του κόσμου

Τα δέκα ψηλότερα κτίρια του κόσμου

Η Ασία έχει πια τα πρωτεία στους εντυπωσιακότερους και μεγαλύτερους ουρανοξύστες

Τα πολύ ψηλά κτίρια ήταν πάντα σύμβολα ισχύος και οικονομικής ευημερίας. Είναι, λοιπόν, φυσικό, όσο το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τα ανατολικά, να συναντούμε όλο και περισσότερους ουρανοξύστες σε ασιατικές χώρες. Μόλις δύο στα δέκα ψηλότερα κτίρια του κόσμου βρίσκονται πια στη Δύση -και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ- ενώ πριν από 20 χρόνια ήταν σχεδόν όλα.

Από την δεκάδα που φτάνει στους αιθέρες, οι τέσσερις ουρανοξύστες βρίσκονται στην Κίνα. Τουλάχιστον άλλοι επτά ουρανοξύστες με ύψος πάνω από 550 βρίσκονται υπό κατασκευή σε Κίνα, Σαουδική Αραβία και Νότια Κορέα με ορίζοντα ολοκλήρωσης  έως το 2019.

Τα δέκα ψηλότερα κτίρια του κόσμου

1. BURJ KHALIFA, 828 Μ.

Τοποθεσία: Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Όροφοι: 163

Έτος κατασκευής: 2010

Κόστος: $1,5 δισ.

Είναι η ψηλότερη κατασκευή -οποιασδήποτε κατηγορίας- που έχει φτιάξει ποτέ ο άνθρωπος. Η ολοκλήρωσή του συνέπεσε με το απόγειο της οικονομικής κρίσης και της κατασκευαστικής φούσκας στα Εμιράτα και το πρότζεκτ κινδύνευσε με καταστροφή. Όμως οι πελάτες ήρθαν, τα πανάκριβα γραφεία και κατοικίες νοικιάστηκαν και σήμερα πάνω από το 80% των χώρων του είναι κατειλημμένα.

Τα δέκα ψηλότερα κτίρια του κόσμου

2. SHANGHAI TOWER, 632 Μ.

Τοποθεσία: Σαγκάη, Κίνα

Όροφοι: 121

Έτος κατασκευής: 2014

Κόστος: $2,2 δισ.

Το ψηλότερο -προς το παρόν- κτίριο της Κίνας βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής του. Θα διαθέτει χώρους γραφείων και καταστημάτων

Τα δέκα ψηλότερα κτίρια του κόσμου

3. MECCA ROYAL CLOCK TOWER HOTEL, 601 Μ.

Τοποθεσία: Μέκκα, Σαουδική Αραβία

Όροφοι: 120

Έτος κατασκευής: 2012

Κόστος: 15 δισ.

Μέρος ενός μεγαλειώδους συμπλέγματος στην πιο ιερή πόλη του Ισλάμ που κάθε χρόνο συγκεντρώνει 15 εκατομμύρια πιστούς  στις λίγες μέρες του Ραμαζανιού. Γύρω του υπάρχουν ξενοδοχεία που μπορούν να φιλοξενήσουν 100.000 ανθρώπους, ένα 20όροφο εμπορικό κέντρο και το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο. Ο ψηλότερος κατοικημένος όροφος κάτω από το ρολόι βρίσκεται σε ύψος 450 μέτρων.

Δείτε και τα υπόλοιπα κτίρια.

Πηγή: Fortunegreece.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece
SHARE:

24Media Network