Β. Πολύδωρας: Ο “στρατηγός άνεμος”, το φλερτ με τη Χρυσή Αυγή και η διαγραφή από τη ΝΔ

Β. Πολύδωρας: Ο “στρατηγός άνεμος”, το φλερτ με τη Χρυσή Αυγή και η διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας (K), στη τελετή παράδοσης παραλαβής, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007. στο ΥΔΤ. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενσωματώθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς φτάσαμε στη διαγραφή Πολύδωρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Οι αποστάσεις από τη γραμμή του κόμματος, το άνοιγμα στη Χρυσή Αυγή, οι φωτιές και η "ζαρντινιέρα" (Vids)

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τέθηκε ο Βύρων Πολύδωρας, με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η ΝΔ ενημέρωσε το προεδρείο της Βουλής για τη διαγραφή του.

Προηγήθηκε η καταψήφιση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από τον κ. Πολύδωρα, κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, για την οποία είχε προϊδεάσει με δηλώσεις του την Παρασκευή. Ένα “όχι” που έλαβε το θερμό χειροκρότημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. 

Η Συγγρού είχε άλλωστε προειδοποιήσει τους βουλευτές της ΝΔ με διαγραφή εάν διαφοροποιούνταν από την επίσημη γραμμή του κόμματος σε σχέση με τα δυο νομοσχέδια (ΕΝΦΙΑ και πλειστηριασμούς). Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ;

Είναι γνωστό πως από όταν ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, ο “στρατηγός άνεμος” είχε κρατήσει τις αποστάσεις του.

Πρόσφατα άλλωστε είχε τοποθετηθεί εναντίον του Α. Σαμαρά ως εξής. “Ηθικόν επιμύθιον: “Μπορούμε να παίζουμε με τις λέξεις όσο θέλουμε, με τους ηλίθιους που κυβερνάμε και με τον πόνο τους”. Αίσχος”.

Μόλις τον Νοέμβριο του 2013 χαρακτήρισε τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τιμωρό των δύσμοιρων “νοικοκυραίων” και τον κατηγόρησε ότι απαλλοτριώνει την ακίνητη περιουσία αλά Λένιν.

Ο Βύρωνας Πολύδωρας στις 15 Φεβρουαρίου του 2006 έγινε υπουργός Δημόσιας Τάξης. Διατήρησε τη θέση του ως το 2007.

Μερικούς μήνες μετά, το Νοέμβριο του ίδιου έτους, ένας φοιτητής… σκόνταψε σε μια ζαρντινιέρα. Είναι η περίφημη υπόθεση της “ζαρντινιέρας” στη Θεσσαλονίκη.

Ζούμε όμως στην εποχή του Ίντερνετ. Έτσι, το σχετικό βίντεο έγινε μάρτυρας του ξυλοδαρμού του κύπριου φοιτητή από αστυνομικούς.

“Είναι παράξενο και άξιο απορίας πώς κάθε φορά έπειτα από μία μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας έρχεται κάποια κλωτσιά από τη Θεσσαλονίκη να μειώσει την επιτυχία”, είχε πει ο Β. Πολύδωρας προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Λίγους μήνες μετά, στο ΑΤ Ομόνοιας μετανάστες αποφάσισαν να… παίξουν ξύλο μεταξύ τους αφού προηγουμένως “απήγαγαν” ο ένας τον άλλο. “Οι Πακιστανοί επιδίδονται στο σπορ να απαγάγει ο ένας τον άλλον”. Ακόμα μια ατάκα του πρώην υπουργού που έμεινε στην ιστορία.

Εντελώς αντίθετο ήταν όμως πόρισμα του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκου Δεγαΐτη, του οποίου η έρευνα έδειξε πως το καλοκαίρι του 2005 όντως έγιναν απαγωγές Πακιστανών, με δράστες όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών.

“Σας είπα και σας το λέω για μία ακόμα φορά ότι η παραίτηση μου είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού και τώρα και ανά πάσαν ώρα. Αγγαρεία κάνω, ποινήν εκτίω. Τι είμαι, ο ευτυχισμένος μετά από τριάντα χρόνια βουλευτίας να πάω να κάνω τον κυματοθραύστη για να μου λένε οι συνάδελφοί μου ότι εγώ είμαι ο άνθρωπος της βίας ή των ατυχών φραστικών διατυπώσεων;”. Η παραίτηση του τότε, δεν έγινε δεκτή.

Ακόμα ένα βίντεο αποδείκνυε την βάναυση συμπεριφοράς της αστυνομίας κατά μεταναστών στο Α.Τ. Ομόνοιας. την οποία δεν καταδίκασε ποτέ το αρμόδιο υπουργείο.

“Ο στρατηγός άνεμος ορίζει πολλά πράγματα για τη δράση μας, κυρίως των αεροπλάνων”. Ήταν 27 Αυγούστου του 2007.

Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας σχολίασε με αυτό τον τρόπο την καταπολέμηση των πύρινων μετώπων που κατέκαψαν την Ελλάδα.

Ο ίδιος είχε κάνει άλλωστε λόγο για “ασύμμετρη απειλή”, αναφέροντας ότι στις έρευνες που είχαν διεξαχθεί είχε πάρει μέρος η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, εξετάζοντας τις ενδείξεις, τις μαρτυρίες και τα ευρήματα.

Ακόμα μια κίνηση που του χρεώθηκε, ήταν το “άνοιγμα” του στη Χρυσή Αυγή. Οι δηλώσεις του έγιναν τον Ιούλιο του 2013.

“Άμα ακούω εγώ, μποξ και πυγμαχία και πώς να εξουδετερώσουμε και να λιώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Χρυσή Αυγή, έλεος είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Πώς να σας το πω καθαρά εδώ χρειάζεται η ευρύτατη συνεννόηση για μια εθνική άμυνα”, είχε πει.

Ερωτηθείς, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει για το εάν θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ακόμη και με την Χρυσή Αυγή, ο βουλευτής απάντησε: “Βεβαίως. Μας έπιασε η ευαισθησία για την Χρυσή Αυγή η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από ένα εκατ. και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης”.

“Το ξέρουνε το σύνταγμα της Βαϊμάρης; Ξέρουνε ότι ήταν το πιο προχωρημένο Σύνταγμα στην κοινωνική πολιτική της Γερμανίας του Μεσοπολέμου;”. Και ακόμα μια φορά ειχε προκαλέσει με τη στάση του.

Τον Σεπτέμβριο του ’13 πάντως τα “μάζεψε”, λέγοντας ότι: “Δεν δίνω καμία προοπτική σε συνεργασία (με τη Χρυσή Αυγή), αλλά με το να βγω επάνω σε ένα μπαλκόνι ή σε έναν βράχο και να πηδάω σαν νευρικό και σπαστικό και να λέω: “όχι, ποτέ κτλ.” αυτά δεν είναι σοβαρά. Διότι έχουμε μικρογραφία των δεξιόστροφων, οι οποίοι συνεργάζονται αυτή τη στιγμή κλπ. κλπ. και αν δούμε τους χαρακτήρες, τις φωτογραφίες των ανθρώπων, θα πούμε “έγινε και αυτό” ή δεν έγινε και θέλουμε να ξεχνάμε του τριμήνου γεγονότα ή του έτους γεγονότα;”.

Το βιογραφικό του:

Βουλευτής εκλέγεται από το 1981 έως σήμερα. Διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1990 – 1992), υφυπουργός Παιδείας (1992), υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Αποδήμου Ελληνισμού (1992 – 1993) και υπουργός Δημόσιας Τάξης, από το Φεβρουάριο του 2006, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Η θητεία του αυτή, στο Δημόσιας Τάξης, τον έβαλε για τα καλά στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας.

Πολλά χρόνια νωρίτερα, πάντως, ο ίδιος είχε καταφέρει να ταράξει τα νερά με τις απρόβλεπτες ατάκες του.

Ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν απολύθηκαν οι 8.000 εργαζόμενοι της ΕΑΣ. Ο κ. Πολύδωρας κλήθηκε τότε να αντιμετωπίσει δημοσιογράφους που του ασκούσαν κριτική. “Όταν χάνει τη δουλειά του ένας άνθρωπος η κυβέρνηση θρηνεί, αλλά εάν χαθεί η εθνική οικονομία θα θρηνήσουμε δέκα εκατομμύρια φορές”, είπε.

Το 1997 διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας από τον Κώστα Καραμανλή κι όπως αναμενόταν ηττήθηκε. Καταχειροκροτήθηκε όμως, όταν σχολίασε το αποτέλεσμα ως εξής: “Σας είπα ότι θέλω την καρδιά κι όχι την ψήφο σας κι εσείς το πήρατε τοις μετρητοίς”.

Μένει να δούμε ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον του Βύρωνα Πολύδωρα μετά τη διαγραφή του και το τέλος της συνεργασίας του με τη Νέα Δημοκρατία.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ν.Δ σχετικά με την διαγραφή του Β. Πολύδωρα

“Τη στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται με επιτυχία να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση, ο κ. Πολύδωρας επέλεξε συνειδητά να βρεθεί απέναντι στην εθνική προσπάθεια, στην Παράταξή του και να ταυτιστεί με τους αντιευρωπαϊστές, τους λαϊκιστές, τους οπαδούς της δραχμής και τους αρνητές της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας”.

Η γράνα και ο Μεταξάς

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολύδωρας, χειροκροτούμενος από βουλευτές των ΑΝΕΛ, χαρακτήρισε την Παρασκευή το νομοσχέδιο ως “δήμευση”, και επικαλέστηκε το άρθρο 7 του Συντάγματος που όπως είπε απαγορεύει τη δήμευση. “Τι είδους οικονομική πολιτική είναι αυτή; και θέλετε εγώ να το ψηφίσω αυτό; Και η ιστορία μου; Ο πολιτισμός μου;” αναρωτήθηκε εκδηλώνοντας την πλήρη διαφωνία του με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

“Επικαλούμαι την κατάσταση της ανάγκης να μην σας πληρώσω, γιατί θα μου πεθάνει το παιδί, θα μού πεθάνει ο λαός. Την επικαλούμαι όπως ο Μεταξάς το 1938”, κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Να σημειωθεί επίσης ότι πέρυσι το καλοκαίρι αποκαλύφθηκε πως εκτός από την κόρη του που διόρισε στη Βουλή, στον ένα μεταβατικό μήνα που μπήκε πρόεδρος της Βουλής τον Μάιο, πρόλαβε να δώσει εκλογικό επίδομα 1.000 ευρώ στους υπαλλήλους της Βουλής.

Και ένα απολαυστικό βίντεο για το τέλος:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα