Πώς οι επιστήμονες έκλεισαν σε μία κάψουλα όλα τα οφέλη του ελαιόλαδου

Διαβάζεται σε 4'
Πώς οι επιστήμονες έκλεισαν σε μία κάψουλα όλα τα οφέλη του ελαιόλαδου
UNSPLASH

Το ελαιόλαδο, εδώ και πολλά χρόνια, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι παρέχει σημαντικά προληπτικά οφέλη στην υγεία. Τώρα, ελληνική μελέτη έρχεται να δείξει πως τα συστατικά του είναι ευεργετικά ακόμα και για άτομα με στεφανιαία νόσο.

Το πιο βασικό τρόφιμο της Μεσογειακής Διατροφής είναι το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες, συστατικά τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού μας από βλάβες.

Δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή που σχετίζεται με την πρόκληση διάφορων παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές, η αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου κ.ά.

Η αντιοξειδωτική δράση τους συμβάλλει επίσης στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Το ελαιόλαδο, όντας πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φαινόλες, συμβάλλει στην αύξηση της “καλής” (HDL) χοληστερόλης και στη μείωση της “κακής” (LDL) χοληστερόλης.

UNSPLASH

Μία από τις κύριες πολυφαινόλες της ελιάς, η οποία αποτελεί και ενός τύπου «φυσική δραστική ουσία» για τη μείωση της χοληστερόλης, είναι η Υδροξυτυτροσόλη.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναφέρει ότι η Yδροξυτυροσόλη μειώνει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης, δηλαδή της λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), αρκεί να λαμβάνεται σε δοσολογία 5 mg ημερησίως.

Τα αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης για ασθενείς με στεφανιαία νόσο

Αν και υπάρχουν δεδομένα για τα οφέλη της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής με εκχυλίσματα από τον καρπό της ελιάς στην ενδοθηλιακή λειτουργία των ασθενών υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, μέχρι σήμερα δεν είχε διευκρινιστεί αν έχουν τα ίδια οφέλη και σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο.

Τώρα, το τοπίο έρχεται να ξεκαθαρίσει μια νέα, ελληνική μελέτη, η οποία διεξήχθη από κοινού από τη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του ΕΚΠΑ.

Στόχος της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης του συμπληρώματος διατροφής Olivomed, το οποίο είναι πλούσιο σε Υδροξυτυροσόλη, στην αγγειακή λειτουργία ασθενών με χρόνια στεφανιαία νόσο.

UNSPLASH

Στο πλαίσιο της μελέτης, 30 ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο εντάχθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα έλαβε 2 κάψουλες Olivomed δύο φορές ημερησίως (10mg Υδροξυτυροσόλης) για 30 ημέρες, ενώ η δεύτερη ομάδα έλαβε εικονικό σκεύασμα.

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Clinical Investigation, οι ασθενείς που έλαβαν Olivomed παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση στην αγγειακή και καρδιακή λειτουργία.

Στο ίδιο πλαίσιο, παρατηρήθηκε επίσης σημαντική μείωση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, οξειδωτικού στρες και φλεγμονής.

Δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες βελτιώσεις στην ομάδα που έλαβε εικονικό σκεύασμα.

Οι ειδικοί καταλήγουν συμπερασματικά ότι από τη μελέτη φάνηκε για πρώτη φορά πως το συμπλήρωμα διατροφής Olivomed, με δόση 10mg Υδροξυτυροσόλης ημερησίως, μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο, βελτιώνοντας την αγγειακή και καρδιακή λειτουργία, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Olivomed: Δύναμη από την ελληνική φύση για την υγεία της καρδιάς μας

Ευεργετικά οφέλη δεν παρέχουν όλα τα ελαιόλαδα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ποικιλίες εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου που περιέχουν τα δραστικά συστατικά σε υψηλές συγκεντρώσεις ώστε να δρουν ως φυσικά φάρμακα.

Από αυτές τις ποικιλίες έχει δημιουργηθεί και το Olivomed, το οποίο συνδυάζει ελληνικό ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας και τυποποιημένο εκχύλισμα επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Αμφίσσης, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.

Δύο κάψουλες Olivomed προσφέρουν περισσότερα από 5mg Υδροξυτυροσόλης, ποσότητα σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να λάβει κανείς από 20mg ελαιόλαδου άριστης ποιότητας, υπερκαλύπτοντας το κατώφλι για την εκδήλωση της καρδιοπροστατευτικής δράσης.

Η μοναδική σύνθεση του Olivomed θωρακίζει από τα λιπίδια του αίματος από το οξειδωτικό στρες, βασική αιτία δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Πρόκειται για ένα απολύτως ασφαλές και φυσικό προϊόν, χωρίς νάτριο ή αλάτι και με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Το συμπλήρωμα διατροφής Olivomed παράγεται και κυκλοφορεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία InterMed, εταιρεία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα