Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα τουρκικά λεμόνια

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα τουρκικά λεμόνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει τους ειδικούς και ενισχυμένους ελέγχους στα τουρκικά λεμόνια με στόχο να εξασφαλίσει την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων, καθώς πιστεύει ότι εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο.

Ως αποτέλεσμα, οι έλεγχοι θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον στο 10% των παρτίδων που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2017-2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε 8 προειδοποιήσεις για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τουρκικά λεμόνια μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF).

Ως αποτέλεσμα, ορισμένες παρτίδες Τουρκικών λεμονιών απορρίφθηκαν από επίσημες ευρωπαϊκές αρχές, απαγορεύοντας την είσοδο και την πώλησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτές οι απορρίψεις οφειλόταν στην ανίχνευση υπολειμμάτων chlorpyrifos και imazalil σε σημαντικά υψηλότερες ποσότητες από τις επιτρεπόμενες από τα ανώτατα όρια καταλοίπων (MRL) που καθορίστηκαν στους κανονισμούς της ΕΕ.

 

Με αυτές τις δράσεις, η ΕΕ επιβεβαίωσε την κατάσταση κινδύνου των τουρκικών λεμονιών και αποφάσισε, όπως αναφέρει το freshplaza, να διατηρήσει τους αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της.

Το μέτρο έχει πλέον εγκριθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του κανονισμού εφαρμογής (ΕΕ) 2018/941 που δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Ιούλιο.

Ως εκ τούτου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 τουλάχιστον, τα τουρκικά λεμόνια θα υπόκεινται σε αυστηρότερους επίσημους ελέγχους (1 στις 10 παρτίδες που εξάγονται στην ΕΕ), συμπεριλαμβανομένων ελέγχων εγγράφων, ταυτότητας και φυσικών ελέγχων, καθώς και των εργαστηριακών αναλύσεων.

Επιπλέον, ο εισαγωγέας / εξουσιοδοτημένος οικονομικός φορέας ή ο αντιπρόσωπός τους πρέπει να γνωστοποιήσουν εκ των προτέρων την παρτίδα και την εκτιμώμενη ημερομηνία και ώρα της φυσικής άφιξης τους στα καθορισμένα σημεία εισόδου (DPE), τα οποία είναι οι μοναδικοί τελωνειακοί σταθμοί της ΕΕ στις οποίες πραγματοποιούνται εισαγωγές επιτρεπόμενο. Αυτό συνεπάγεται την υποβολή συμπληρωμένου κοινού εγγράφου εισόδου (CED) – που απαιτείται για την είσοδο στο τελωνείο της ΕΕ – τουλάχιστον μια εργάσιμη ημέρα πριν από την φυσική άφιξη κάθε παρτίδας τουρκικών λεμονιών.

«Ισχυρός πόλος» στην ΕΕ ενάντια στη μείωση της ΚΑΠ
Λογοτεχνικός τουρισμός: Μια αγορά που η Ελλάδα απέχει
Στις 10 Οκτωβρίου ξεκινάει η συγκομιδή ακτινιδίων Hayward

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα