Αιγαίο: Αλλαξε πορεία προς νότο το Oruc Reis – Στα όρια ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου

Αιγαίο: Αλλαξε πορεία προς νότο το Oruc Reis – Στα όρια ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου
marinetraffic.com

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να το παρακολουθεί στενά ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι Τούρκοι εντείνουν την προκλητικότητά τους με τα μηνύματα, που στέλνουν στις ελληνικές φρεγάτες.

Μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, το Oruc Reis, η συνοδεία του και τα πολεμικά που το ακολουθούν άλλαξαν πορεία.

Τα τουρκικά πλοία δείχνουν να ακολουθούν πορεία προς νότο, με στρατιωτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως ίσως πρόκειται για την απαρχή στροφής προς τα ανατολικά, κάτι που θαα φανεί τις επόμενες ώρες.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να του εκπέμπει μηνύματα ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Το Oruc Reis συνεχίζει το ταξίδι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία. Όπως μετέδωσε το MEGA, αν και το πλοίο έχει ποντίσει τα ηχοβολιστικά καλώδια δεν είναι ακόμη σε θέση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, να κάνει έρευνες και σχεδόν έφτασε στο δυτικό απώτατο όριο της παράνομη Νavtex, πλησιάζοντας στα όρια της οροθετικής γραμμής των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

 

Ο ελληνικός στόλος είναι παραταγμένος απέναντι από τον τουρκικό και στις συνεχείς επικοινωνίες με το Oruc Reis μέσω ασυρμάτου να σταματήσουν τις έρευνες και να απομακρυνθούν απαντούν οι τουρκικές φρεγάτες.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας νωρίτερα είχε τηλεδιάσκεψη με τους επιτελείς του τουρκικού στρατού για το Oruc Reis.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι Τούρκοι εντείνουν την προκλητικότητά τους με τα μηνύματα, που στέλνουν στις ελληνικές φρεγάτες.

Τα τουρκικά πλοία, που συνοδεύουν το Oruc Reis, απαντούν στους Έλληνες, που ζητούν να αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ότι πλέουν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ζητούν, μάλιστα, από τις ελληνικές φρεγάτες να αποχωρήσουν από το σημείο. To ΓΕΕΘΑ πάντως δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.

“Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

“Δεν θα υπάρξει ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στέλνοντας νέο μήνυμα στην Άγκυρα και καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version