Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου περί "εγγύησης ο στρατός στην εσωτερική ασφάλεια"

Νίκος Παναγιωτόπουλος
Νίκος Παναγιωτόπουλος EUROKINISSI

Οσα δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος περί "εγγύησης της εσωτερικής ασφάλειας από το Υπουργείο Αμυνας" προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποστροφή της ομιλίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή ότι το υπουργείο Άμυνας εγγυάται "και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας" δημιούργησε αντιδράσεις.

Ο Υπουργός Αμυνας τοποθετήθηκε για την τροπολογία που έφερε στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία αρμοδιότητες του Λιμενικού αλλά και της Αστυνομίας μεταφέρονται στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: Αυτό που συμβαίνει, όπως θα συμβαίνει πάντα, τουλάχιστον όσον αφορά αυτή την Πολιτική Ηγεσία, είναι ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φεύγει από το βάρος και την ευθύνη, αλλά έρχεται και αναλαμβάνει επιπλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί προκειμένου να προασπίσει την Ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την Εσωτερική Ασφάλεια. Αυτό μας ζητήθηκε, αυτό κάνουμε και θα κάνουμε και άλλα εφόσον μας ζητηθούν. Και θα δείτε -αν επιδείξετε την υπομονή και την καλοπιστία- σε λίγο διάστημα από σήμερα, τι καλύτερη επίδοση θα υπάρχει όσον αφορά στον έλεγχο και των συνόρων και της Εσωτερικής Ασφάλειας".

ΣΥΡΙΖΑ: Έχει δώσει εντολή ο πρωθυπουργός

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή στην κριτική για την κατάθεση της τροπολογίας για τον "Εθνικό Συντονιστή" και τη θέσπιση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, απευθύνεται στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτώντας εάν έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εθνικής Άμυνας «ο στρατός να φροντίζει εκτός από τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και για την εσωτερική ασφάλεια», και του ζητά να διαψεύσει τη δήλωση του υπουργού του.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, που πριν λίγες μέρες πάγωσε μόνος του για δύο ώρες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μέχρι να τον συνεφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα μας ενημέρωσε πως έχει λάβει εντολή ο στρατός να φροντίζει εκτός από τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και για την εσωτερική ασφάλεια! Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ήταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος στο Παρίσι την τελευταία φορά που ο στρατός "μεριμνούσε" για την εσωτερική ασφάλεια και να έχει ξεχάσει, αλλά τώρα οφείλει να πει ξεκάθαρα: Έχει δώσει ο ίδιος τέτοια εντολή στον υπουργό του, όπως ανατριχιαστικά ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή; Εάν ναι, τα πράγματα είναι σοβαρά. Εάν όχι, να τον διαψεύσει το γρηγορότερο, γιατί παρόμοιες δηλώσεις αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία μας».

Διευκρινήσεις ζήτησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε: "Οφείλεται μια διευκρίνιση από την πλευρά του υπουργού γιατί σε προηγούμενη παρέμβαση του και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι ζητήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτός από την ασφάλεια των εθνικών συνόρων να εγγυηθεί και την εσωτερική ασφάλεια και επιπλέον δήλωσε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στο αίτημα. Σας καλώ να διευκρινίσετε τι εννοούσατε όταν λέγατε ότι το υπουργείο εθνικής άμυνας θα εγγυηθεί την εσωτερική ασφάλεια και να ανακαλέσετε".

Απάντηση Παναγιωτόπουλου

Οι ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, ενώ τα σώματα ασφαλείας την εσωτερική ασφάλεια στη χώρα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε σχόλια που διατυπώθηκαν από τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Τζανακόπουλο, σχετικά με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

«Εκτιμούμε πως η κατάσταση όπως εξελίσσεται, αποτελεί δυνητική απειλή για την ασφάλεια της χώρας, όχι ότι θα την αντιμετωπίσει ο στρατός», διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των F16, των Mirage και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο υπερψηφίσθηκε από την ολομέλεια της Βουλής. Υπενθύμισε δε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι ο κυβερνητικός συνεταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Καμμένος, είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2015 ότι «ο στρατός εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια της χώρας».

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήρθε για να «δραπετεύσει» από την ευθύνη ή να την αποφύγει, αλλά αντιθέτως, με δουλειά και αποτελεσματικότητα θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Δημήτρης Τζανακόπουλος
SHARE:

24Media Network