Η Αθήνα απαντά στη νέα τουρκική Navtex: Προσχηματικές οι εκκλήσεις για διάλογο

Η Αθήνα απαντά στη νέα τουρκική Navtex: Προσχηματικές οι εκκλήσεις για διάλογο
Το πλοίο Oruc Reis AP

"Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι" αναφέρουν διπλωματικές πηγές για τη νέα τουρκική NAVTEX. Πιο κοντά το σχέδιο επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία.

“Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι”, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

“Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά”, πρόσθεταν χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX και για τις έρευνες του Oruc Reis.

Η χρονική επέκταση φτάνει μέχρι και την 1η του μήνα, κάτι που σημαίνει ότι το τουρκικό ερευνητικό μέχρι τότε θα βρίσκεται στη θάλασσα, ίσως και μέσα στην ελληνική υφαλοκριπίδα, συνοδευόμενο από τουλάχιστον δύο πολεμικά τουρκικά πλοία.

Η Τουρκία συνεχίζει με αυτό τον τρόπο να αντιδρά στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ αλλά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Νωρίτερα η Άγκυρα δέσμευσε θαλάσσιο χώρο στα βόρεια της Κύπρου και νότια της Κρήτης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά το διήμερο 1 και 2 Σεπτεμβρίου “απαντώντας” κατ’ αυτόν τον τρόπο στην τριεθνή άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας και Κύπρου που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Η ενέργεια αυτή ήρθε μόλις 24 ώρες μετά τις εκ νέου απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα αλλά και τα διαδοχικά τηλεφωνήματα του Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τη δική του μεριά, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έστειλε μήνυμα για αποκλιμάκωση ή κυρώσεις προς την Άγκυρα.

“Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις”

“Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει – όπως έχει δεσμευτεί – κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει”, επεσήμανε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας”.

“Όλοι αναμένουν τις προτάσεις μας για τις κυρώσεις”, ανέφερε από τη δική του μεριά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα