Νέα Navtex: Η Τουρκία κρατάει το Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο

Νέα Navtex: Η Τουρκία κρατάει το Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο
Οι πλέυσεις του τουρκικού Oruc Reis κάθε άλλο παρά βοηθάνε να γίνουν "ήρεμα τα νερά" στο εσωτερικο της Ν.Δ AP

To Oruc Reis θα παραμείνει στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου αφού οι Τούρκοι εξέδωσαν νέα σχετική NAVTEX.

Λίγες ώρες μετά την εκδοση νέας NAVTEX που δεσμεύει περιοχή Βόρεια της Κύπρου, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX και για τις έρευνες του Oruc Reis.

Η χρονική επέκταση φτάνει μέχρι και την 1η του μήνα, κάτι που σημαίνει ότι το τουρκικό ερευνητικό μέχρι τότε θα βρίσκεται στη θάλασσα, ίσως και μέσα στην ελληνική υφαλοκριπίδα, συνοδευόμενο από τουλάχιστον δύο πολεμικά τουρκικά πλοία. Ολα αυτά προκύπτουν μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ αλλά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

ΝΑVTEX για άσκηση

Νωρίτερα η Άγκυρα δέσμευσε θαλάσσιο χώρο στα βόρεια της Κύπρου και νότια της Κρήτης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά το διήμερο 1 και 2 Σεπτεμβρίου “απαντώντας” κατ’ αυτόν τον τρόπο στην τριεθνή άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας και Κύπρου που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Η ενέργεια αυτή ήρθε μόλις 24 ώρες μετά τις εκ νέου απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα αλλά και τα διαδοχικά τηλεφωνήματα του Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ o οποίος χαρακτηριστικά τόνισε ότι “όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Τουρκία είναι ένας ισχυρός παίκτης στη διεθνή σκηνή”.

Ο Τούρκος πολιτικός επεσήμανε ακόμα: “Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για ξένα εδάφη ή θάλασσες. Την ίδια ώρα όμως δεν θα επιτρέψουμε καμία επίθεση εναντίον μας από τους γειτόνους μας για να καταλήξει: “Οι Ελληνες μπορούν να θέλουν να βάλουν πίσω τους την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και τον κόσμο όλο. Αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να αθροίσουν 5 μετά από πρόσθεση 2+2. Δύο και δύο κάνουν τέσερα εδώ και εκεί, σήμερα και αύριο. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, έχουμε δίκιο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα