Γιατί ο Ερντογάν μίλησε για “προστάτες της Ελλάδας”;

Γιατί ο Ερντογάν μίλησε για “προστάτες της Ελλάδας”;
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ποια γεγονότα προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα; Πού οφείλονται οι δηλώσεις του καθεστώτος Ερντογάν, τη στιγμή που στο Αιγαίο ισραηλινά αεροσκάφη πετούν πάνω από τη Λήμνο;

Μπαράζ απειλητικών δηλώσεων τις τελευταίες ώρες από το καθεστώς Ερντογάν. Τόσες πολλές και αιχμηρές που υποκρύπτουν εκνευρισμό. Ο Ερντογάν άφησε να διαφανεί αυτός ο εκνευρισμός κάνοντας λόγο για “προστάτες” που η Ελλάδα “πιστεύει πως διαθέτει. Γιατί μίλησε για “προστάτες”; Το ρεπορτάζ από το Militaire.gr απαντά.

Η Τουρκία παρά την στρατιωτική ισχύ που έχει γνωρίζει πως αυτή τη στιγμή είναι απομονωμένη: με το Ισραήλ οι σχέσεις είναι από τυπικές έως κακές, με την Αίγυπτο σχεδόν εχθρικές. Στα Βαλκάνια έχει πραγματικά καλές σχέσεις με την Αλβανία. Με τους “μεγάλους”; Με τις ΗΠΑ οι σχέσεις “έπιασαν πάτο” και γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Με τη Ρωσία όσο καλές κι είναι οι επαφές, ποτέ δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει αύριο. Όλα αυτά την ώρα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραμείνει “ζωντανή” στο ενεργειακό παιχνίδι της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου η “προβολή στρατιωτικής ισχύος” που προσπαθεί να κάνει η Άγκυρα εξισορροπείται από τη διεθνή πολλαπλάσια ναυτική παρουσία. Το Barbaros και η συνοδεία του, βρήκαν απέναντί τους όχι μόνο την ελληνική φρεγάτα αλλά και τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά…

Οι στρατιωτικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα , προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα και γι΄ αυτό ο Ερντογάν μίλησε για “προστάτες”! Την ώρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις, στο Αιγαίο και στη Λήμνο που “πονάει” την Άγκυρα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από το νησί! Τι κάνουν τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο;

Από την Κυριακή 11 ισραηλινά F-16 κι ένα ιπτάμενο ραντάρ τους, βρίσκονται στη Λάρισα! Στην βάση που χρησιμοποιούν συστηματικά εδώ και αρκετό καιρό και οι Αμερικανοί. Οι ισραηλινοί κάνουν και νυχτερινές πτήσεις μαζί με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Την ίδια στιγμή έξι ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, 4 Apache και δύο Chinook βρίσκονται στο Ισραήλ για συνεκπαίδευση. Πριν μερικές ημέρες υπογράφτηκε ανανέωση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Σήμερα στη Λάρισα φθάνουν δύο αμερικανικά C-130 και δύο V-2 Ospray με περίπου 100 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων ,οι οποίοι θα κάνουν συνεκπαίδευση με τμήματα των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Με τη Ρωσία παρά την ψυχρότητα που προκλήθηκε τελευταία, πολλά αναμένονται από τα ταξίδια του ΥΕΘΑ και του πρωθυπουργού στη Μόσχα, σύντομα.

Όλα αυτά προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία και την κάνουν να μιλά για προστάτες. Ίδια φρασεολογία έχει χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν και στην περίπτωση των Κούρδων που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ελπίζουμε βεβαίως ότι εμείς δεν βλέπουμε τις στρατιωτικές και άλλες συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει στην περιοχή ως “προστασία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR:

“Η σκοτεινή πλευρά του ΝΑΤΟ” ως εργαλειοθήλη στις αμερικανικές γεωστρατηγικές επιδιώξεις
Απόρρητα στις ΕΔ: Οι παρωχημένες αλλά και βολικές διαταγές για όσους θέλουν να κρυφτούν
Αυτοκτονίες στις ΕΔ! Τι εγχειρίδιο έστειλε το ΓΕΕΘΑ σ΄ όλους τους διοικητές! Το τους ζητά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα