Η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο Rafale από τη Γαλλία

Η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο Rafale από τη Γαλλία
Twitter / @Dassault_OnAir

Παρουσία του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε η παραλαβή του πρώτου Rafale, από τη Γαλλία.

Στη Γαλλία βρέθηκε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, για την τελετή παραλαβής του πρώτου από τα 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale που θα ενισχύσουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Dassault Aviation, στην αεροπορική βάση στο Ιστρ, της νότιας Γαλλίας.

Εντός του 2021 τα πρώτα έξι Rafale

Συνολικά, η Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων δώδεκα μεταχειρισμένα και έξι καινούργια. Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale, θα είναι μεταχειρισμένα και θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2021. Ενώ, τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, με τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα να παραδίδονται στις αρχές του 2023.

Στη συμφωνία ύψους 2,32 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα “Meteor” και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου “Mica”, “Scalp” και “Ecoxet”).

Rafale, μαχητικά πολλαπλών ρόλων

Το όνομα Rafale σημαίνει «ριπή ανέμου» ενώ τα αεροσκάφη, ήδη υπηρετούν την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για μαχητικά πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών (αναγνώρισης, κρούσης κ.ά,).

Στιγμιότυπο από τη διακλαδική άσκηση "Σκύρος 2021" Eurokinissi

 

Στην Τανάγρα η ελληνική μοίρα Rafale

Η ελληνική μοίρα Rafale θα εγκατασταθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Ήδη, Έλληνες πιλότοι αλλά και προσωπικό εδάφους (τεχνικοί) εκπαιδεύονται στην Γαλλία, προκειμένου να είναι έτοιμοι για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, όταν τα αεροσκάφη παραδοθούν στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα