Με επιτυχία η πρώτη δοκιμαστική πτήση του θρυλικού Spitfire MJ755 της ΠΑ

H πρώτη δοκιμαστική πτήση του Spitfire MJ755 μετά την ανακατασκευή του
H πρώτη δοκιμαστική πτήση του Spitfire MJ755 μετά την ανακατασκευή του YOUTUBE

Ξανά στον αέρα μετά από 67 χρόνια, το καταδιωκτικό του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως.

Κάτω από ένα λαμπερό ήλιο που θύμιζε Ελλάδα, απογειώθηκε την Κυριακή από το Μπίγκιν Χιλ της Μεγάλης Βρετανίας, το «Σπιτφάιρ» MJ755, ένα αεροπλάνο-θρύλος της Πολεμικής Αεροπορίας, για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση μετά την πλήρη ανακατασκευή.

«Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του MJ755 ήταν απόλυτα επιτυχής», αναφέρει ο Δημήτρης Κόλιας, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», το οποίο έχει αναλάβει για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, αποκλειστικά με δικές του δαπάνες, την ανακατασκευή του αεροσκάφους και την επαναφορά του σε πτητική κατάσταση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

ADVERTISING

Στην πρώτη αυτή «αποστολή» μετά από 67 χρόνια, το καταδιωκτικό-βετεράνος του Β’ΠΠ βρέθηκε ξανά στον αέρα με τα διακριτικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στα φτερά του, όπως και τότε τον Φεβρουάριο του 1947, όποτε ο Υποσμηναγός της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF) Τζώρτζ Νταν, το προσγείωνε στην Αθήνα. Ήταν ένα από τα περίπου 77 «Σπιτφάιρ» που είχε δώσει η αγγλική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Το αεροσκάφος θεωρείται ένα από τα πλέον σπάνια του είδους αυτή τη στιγμή στον κόσμο, λόγω της αυθεντικότητας των περισσοτέρων εξαρτημάτων του.

Σημειώνεται πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με το MJ755 θα είναι η δεύτερη πολεμική αεροπορία στον κόσμο μετά τη Βρετανική Αεροπορία - RAF, που θα έχει ενεργό πτητικό στρατιωτικό «Spitfire» στο δυναμικό της.

24Media Network