Oruc Reis: Η Τουρκία έκανε “σεισμικές έρευνες” στο Twitter και μετά έσβησε τις αναρτήσεις

Oruc Reis: Η Τουρκία έκανε “σεισμικές έρευνες” στο Twitter και μετά έσβησε τις αναρτήσεις
To τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, συνοδεία πολεμικού πλοίου AP

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis, ενώ το πλοίο βρίσκεται ακινητοποιημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας. Μερικές ώρες αργότερα έσβησε τα tweets.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον διέγραψε την ανάρτηση που είχε κάνει στο Twitter το απόγευμα της ίδιας μέρας και με την οποία ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis, έρευνες για τις οποίες η Τουρκία έχει εκδόσει Navtex από την 21η Ιουλίου, σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ανάρτηση για την έναρξη ερευνών του Oruc Reis που διέγραψε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον

Παρά την ανακοίνωση της πρεσβείας, το σεισμογραφικό-ερευνητικό πλοίο εμφανίζεται (μέχρι και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου) σε σελίδες εντοπισμού να παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.

Στο thread , το οποίο ακολουθούσε την ανάρτηση, η τουρκική πρεσβεία, επαναλάμβανε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας σχετικά με την μη αναγνώριση υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο και “μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων” από ελληνικής πλευράς.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η αρχική ανάρτηση της πρεσβείας διεγράφη και αντικαταστάθηκε από άλλη, η οποία αναφέρεται στην ανακοίνωση των ερευνών από το Oruc Reis και την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής NAVTEX, ήτοι, την 21η Ιουλίου. Το υπόλοιπο thread παρέμεινε ως έχει.

“Τάσεις αποκλιμάκωσης”

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Militaire.gr, το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει ξεκινήσει από το απόγευμα του Σαββάτου μια “αμοιβαία απόσυρση” των πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας που από την Τρίτη βρίσκονται σε “διάταξη αντιπαράθεσης”.

“Η NAVTEX των Τούρκων είναι σε ισχύ και συνεπώς και εμείς παραμένουμε σε κατάσταση ετοιμότητας” λένε οι ίδιες πηγές.

Πρώτοι φέρονται να ξεκίνησαν οι Τούρκοι με την απόσυρση δύο πολεμικών πλοίων και ακολούθησε ανάλογη κίνηση από τον ελληνικό Στόλο. Η διαδικασία δείχνει ότι ίσως έχει υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση και συμφωνία.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι μονάδες του ελληνικού στόλου θα παραμείνουν στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Αττάλεια. Εκεί όπου παραμένει το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων Oruc Reis, αλλά και δύο φρεγάτες, που από το πρωί έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά της Αττάλειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα