Oruc Reis: Τα “γυρίζει” ο Διακόπουλος για τα περί “πραγματοποίησης ερευνών”

Oruc Reis: Τα “γυρίζει” ο Διακόπουλος για τα περί “πραγματοποίησης ερευνών”
To Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά AP

Το Oruc Reis δεν πραγματοποίησε έρευνες αλλά "προσπάθησε" να πραγματοποιήσει, λέει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ανασκευάζοντας όσα είπε νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Αναδίπλωση από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, κ. Αλέξανδρο Διακόπουλο σχετικά με τις έρευνες του Oruc Reis κι αν αυτές έχουν πραγματοποιηθεί ή όχι.

“Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος Eurokinissi

 

Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της”.

Ο αντιναύαρχος σε ερώτηση εάν το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια και αν έχει πραγματοποιήσει έρευνες, απάντησε:

“Ναι, αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα. Έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά με τα ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς  «σηκώσαμε» το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: Μαρκάρει την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ”.

Η τοποθέτησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να λέει λίγη ώρα αργότερα στον ANT1 ότι το τουρκικό ερευνητικό δεν πραγματοποίησε έρευνες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Oruc Reis παραβίασε κυριαρχικά μας δικαιώματα όλες αυτές τις μέρες είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι ένα ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας το οποίο έχουμε καταδικάσει. Δεν είναι μόνο το ότι έπλεε το τουρκικό ερευνητικό, είναι το γεγονός ότι συνοδευόταν από ένα στολίσκο. Έρευνες πάντως δεν έκανε».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος από την πλευρά του, έκανε λόγο για ασυμβίβαστο μεταξύ των δηλώσεων του κ. Διακόπουλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση

O ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Διακόπουλος, έκανε λόγο για επιβεβαίωση της παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

“Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν στον ΑΝΤ1 πως το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλος, επιβεβαίωνε εμφατικά στο Open πως και έρευνες έγιναν και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπήρξε, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και τις αστειότητες περί «θορύβου» που εμπόδιζε τις έρευνες.

Δυστυχώς, ακόμα και στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ: “Μπάτε σκύλοι αλέστε”

Οι δηλώσεις και οι διευκρινίσεις Διακόπουλου, προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση και το Κινήματος Αλλαγής, το οποίο ρωτά τον πρωθυπουργό αν επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του συμβούλου του.

“Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, κ. Διακόπουλος, μας πληροφόρησε σήμερα ότι το «Oruc Reis έχει κάνει έρευνες, έχει μαρκάρει την περιοχή του, έχει κάνει έμπρακτη αμφισβήτηση» (των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ρωτάμε όμως τον κ. Μητσοτάκη: επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του συμβούλου του; Εάν ναι, τότε γιατί παραπλανούσε επί τόσες ημέρες τον ελληνικό λαό; Έχει συνειδητοποιήσει ο Πρωθυπουργός ότι το «να μη κοροϊδευόμαστε» του συμβούλου, απευθύνεται στον ίδιον και στις επικοινωνιακές τακτικές του; Περιμένουμε απαντήσεις”, αναφέρει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και προκύπτουν ευθύνες. Επισημαίνουμε ότι αφού ο κ. σύμβουλος αρέσκεται σε παραλληλισμούς με σκύλους, καλό θα είναι να εξηγήσει στον κ. Μητσοτάκη την ρήση «μπάτε σκύλοι αλέστε».

Υ.Γ: Η απέλπιδα προσπάθεια του κ. Διακόπουλου να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, αποδεικνύει πλήρη ανευθυνότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα