Παναγιωτόπουλος: Με τα F-35 θα ανακτήσουμε την υπεροχή από την Τουρκία

Παναγιωτόπουλος: Με τα F-35 θα ανακτήσουμε την υπεροχή από την Τουρκία
Ιταλικό μαχητικό F-35 στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην διάρκεια της άσκησης "Ηνίοχος 2019" Eurokinissi

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας που συζητήθηκε στις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Οι πρώτες προτεραιότητες

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την απόκτηση του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35 τέθηκε και επίσημα στις ΗΠΑ δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δύο μέρες μετά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ αποκάλυψε τι περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα μέχρι την απόκτηση του αεροσκάφους. Όπως υπογράμμισε είναι μία κίνηση που θα γίνει σε βάθος χρόνου, όταν το επιτρέψει η οικονομία και εφόσον προηγουμένως έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Viper.

“Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Ο ενδιαφερόμενος, εξήγησε, καταθέτει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ρώτα διαθεσιμότητα και τιμή, υπάρχει ανταλλαγή εγγράφω. Είναι διαδικασίες που θέλουν χρόνο” είπε ο υπουργός και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε, η απόκτηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών θα μπορεί να ξεκινήσει στην καλύτερη περίπτωση από το 2024 και μετά.

Πρώτα η αναβάθμιση των F-16

“Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς που παρουσιάζει ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο stealth που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ αλλά και παρουσιάζει κάποιες φοβέρες δυνατότητες όσον άφορα τα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως, όπως κι οι άλλες χώρες, θα μεταβούν σε αυτό το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Ο τρόπος που επιμένουμε να το κάνουμε, είναι πρώτα είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε κάτι ανάμεσα σε 4η και 5η γενιά» τόνισε.

«Αφού έχουμε αναπτύξει το σύστημα υποστήριξης αυτών της προηγμένης τεχνολογίας αεροσκαφών και μετά, μπαίνουμε στο επίπεδο 5ης γενιάς τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και σε επίπεδο υποστήριξης» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Η μοίρα αεροσκαφών F-35, περίπου 24, μαζί με τις υποδομές, θα στοιχίσουν πάνω από 3 δισεκ. ευρώ σε βάθος χρόνου, και όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση θα ξέρουμε τον τρόπο χρηματοδότησης και αποπληρωμής.

Ανάκτηση υπεροχής σε βάθος χρόνου
 

“Όταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F-16, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους, και θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F-35 εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω δεν τα έχει καταφέρει . Παράλληλα, θα έχουμε συμπληρώσει και το στόλο των Mirage λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών οπλών που φέρουν, είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, και πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπέροχης πλέον σε επίπεδο αεροπορίας σε βάθος χρόνου, γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά γίνονται οργανωμένες κινήσεις στη βάση οργανωμένου σχεδίου» διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα