Rafale: Φτάνουν σήμερα τα πρώτα έξι μαχητικά – Πτήση πάνω από την Ακρόπολη

Rafale: Φτάνουν σήμερα τα πρώτα έξι μαχητικά – Πτήση πάνω από την Ακρόπολη
Rafale Eurokinissi

Τα πρώτα έξι απο τα συνολικά 18 μαχητικά Rafale που προμηθεύεται η Ελλάδα φτάνουν σήμερα στην Τανάγρα. Το μεσημέρι θα πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη.

Στην Ελλάδα προσγειώνονται σήμερα τα πρώτα έξι Rafale, σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης για την αγορά των 18 μαχητικών, μεταξύ του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας Ομολόγου του Φλοράνς Παρλί

Τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά θα απογειωθούν το πρωί της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου από το Ιστρ και θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα περίπου στις 12:30.

Λίγο πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, τα έξι Rafale θα πετάξουν μεταξύ 12:00 με 12:30 πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις τα γαλλικά μαχητικά εισέλθουν στο FIR Αθηνών θα τα συνοδεύσει ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην τελετή παραλαβής τους θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Rafale. Eurokinissi

Rafale: Δύο διθέσια, τέσσερα μονοθέσια

Τα δύο Rafale που καταφθάνουν στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια και θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα στην Τανάγρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί συνολικά 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η πρόσκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Rafale: Η εκπαίδευση των πιλότων και τα χαρακτηριστικά

Έως τώρα, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Πάντως, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τα αεροσκάφη δεν θα ενταχθούν άμεσα στο καθημερινό επιχειρησιακό πρόγραμμα της πολεμικής αεροπορίας. Απαιτείται πρώτα να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των χειριστών, να αποκτηθεί η σχετική επιχειρισιακή πιστοποίηση και εν συνεχεία τα Rafale να πιάσουν δουλειά στα χέρια των ιδιαίτερα έμπειρων και ικανών Ελλήνων πιλότων.

Τα Rafale είναι αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Rafale. Eurokinissi

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “DASSAULT AVIATION”, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Τα Rafale, μεταξύ άλλων, έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, διαθέτουν δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version