Τι είναι η φωτογραφία του τίγρη που “χαιρετούν στρατιωτικά” οι ένοπλοι στον Άραξο

Τι είναι η φωτογραφία του τίγρη που “χαιρετούν στρατιωτικά” οι ένοπλοι στον Άραξο
Nato Tiger Meet 2022 Armée de l'Air et de l'Espace

Στα πλαίσια της άσκησης του ΝΑΤΟ, Tiger Meet 2022, είδαμε ένα καρέ που αιτιολογημένα έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Από τη Δευτέρα 9 έως και την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, διεξάγεται στην 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου, η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας “NATO Tiger Meet 2022”.

Σκοπός της Άσκησης είναι να παρέχει υψηλής ποιότητας επιχειρησιακή εκπαίδευση υπό το πνεύμα “Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις” βελτιώνοντας τις δεξιότητες και τη συνεργασία των μελών στη διεξαγωγή σύνθετων επιχειρήσεων.

Η Άσκηση θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας καθώς και από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τσεχία και το ΝΑΤΟ.

Επίσης συμμετέχουν η Αυστρία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Πολωνία με παρατηρητές, προσωπικό και μέσα, καθώς και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Το όνομα της Άσκησης αιτιολογεί φυσικά και τη μασκότ που βλέπουμε στα παρακάτω καρέ που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, η οποία δικαίως έκανε το γύρο του ελληνικού διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Την πρώτη μέρα της άσκησης πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 60 έξοδοι μαχητικών κυρίως σε Πελοπόννησο και ηπειρωτική Ελλάδα και τη Δευτέρα έγινε η “Flag Ceremony” με την έπαρση των σημαιών όσων κρατών συμμετέχουν.

Στην εν λόγω άσκηση δε μετέχει η Τουρκία μετά τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα. Στη Τiger Meet 2022 μετέχουν άλλωστε τέσσερα διαφορετικά μαχητικά, F-16, F-18, Rafale  και Eurofighter, και τα σενάρια σχεδιάζονται πάνω στην επιχειρησιακή δράση και των τεσσάρων. Οι Γάλλοι λαμβάνουν μέρος με 7 Rafale FR3 από την Armee De L’Air και συγκεκριμένα από την  Escadron de Chasse 3/30 Lorraine και ακόμη 5 από το Marine Nationale.

Τον προηγούμενο μήνα έλαβε χώρα άλλωστε η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2022. Τα αεροσκάφη που είναι βαμμένα στο χρώμα της Τίγρης θα εμφανιστούν και στο Air Show της ερχόμενης  Κυριακής στον Άραξο, το οποίο θα είναι ανοιχτό για τους φίλους των αεροσκαφών και της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Η Ελλάδα θα δώσει το “παρών” με τα F-16 Block 52+ Advanced της 335ης Μοίρας, μέλος της Tiger Association του ΝΑΤΟ.

  • Spotters Day : 13 Μαΐου 2022
  • Static Display/Air Show : 15 Μαΐου 2022

Τον προηγούμενο μήνα έλαβε χώρα άλλωστε η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2022. Το πρόσφατο μπαράζ τουρκικής προκλητικότητας με τις συνεχείς υπερπτήσεις στο Αιγαίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, όπου μετά το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών, η επιθετική συμπεριφορά της τουρκικής αεροπορίας εξετάστηκε στην έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των επιτελείων των Ενόπλων δυνάμεων υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Εν συνεχεία αποφασίστηκε να μην προσκληθεί η τουρκική πολεμική αεροπορία στην αεροπορική νατοϊκή άσκηση. Οι Τούρκοι, από τη δική τους πλευρά, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως η Ελλάδα είναι εκείνη που παραβιάζει τον δικό τους εναέριο χώρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα