EuroBasket 2022, Πολωνία – Γαλλία 54-95: Τη διέλυσε και πήρε την πρόκριση για τον τελικό

EuroBasket 2022, Πολωνία – Γαλλία 54-95: Τη διέλυσε και πήρε την πρόκριση για τον τελικό
Εθνική Γαλλίας - EuroBasket 2022 AP Photo/Michael Sohn

Το όνειρο της Πολωνίας έγινε εφιάλτης στον ημιτελικό με τη Γαλλία, αφού οι παίκτες του Βενσάν Κολέ φύλαγαν την καλύτερη εμφάνιση ως τώρα στο EuroBasket 2022 για το κατάλληλο παιχνίδι. Κυριάρχησαν από νωρίς και συνέτριψαν την ομάδα του Ιγκόρ Μίλιτσιτς (95-54), επιστρέφοντας σε τελικό της διοργάνωσης.

Μετά από την παταγώδη αποτυχία του EuroBasket 2017, η Γαλλία όχι απλά επιστρέφει στα μετάλλια στο EuroBasket 2022, αλλά απέχει κιόλας σαράντα λεπτά από το τρόπαιο! Η ομάδα του Βενσάν Κολέ έκανε το καλύτερο παιχνίδι στη διοργάνωση ως τώρα, την κατάλληλη στιγμή. Στον ημιτελικό με την Πολωνία.

Όπως γράφει το SPORT24, με άμυνα που τσάκιζε κόκκαλα (η Πολωνία είχε 18 πόντους στο ημίχρονο με 7/31 σουτ και 7 λάθη), η Γαλλία πήρε από νωρίς το προβάδισμα, το οποίο διασφάλισε με σχετική άνεση μέχρι το φινάλε. Η νίκη (95-54) ήρθε πολύ πιο εύκολα απ’ ότι ενδεχομένως περίμεναν όλοι, με τους μπλε να διεκδικούν την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης μετά από το 2013.

Παρεμπιπτόντως, αυτό θα είναι το έβδομο (!) μετάλλιο για τη Γαλλία επί των ημερών του Βενσάν Κολέ, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο από το 2009.

Ο αγώνας

Η Πολωνία πέτυχε το πρώτο καλάθι του αγώνα με τον Ματέους Πονίτκα, αλλά έκτοτε… ουδέν. Η Γαλλία έβαλε τις αμυντικές μηχανές στα κόκκινα από νωρίς, με τον Βενσάν Πουαριέ και τον Ρουντί Γκομπέρ να ορθώνουν τείχος στη γαλλική ρακέτα. Κάπως έτσι, πολύ γρήγορα οι μπλε απέκτησαν διψήφιο προβάδισμα (9-20 στο 12′), ενόσω ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε έκανε τη δουλειά που έπρεπε από την περιφέρεια.

Από την άλλη, ό,τι κι αν δοκίμαζε ο Ιγκόρ Μίλιτσιτς ήταν άνευ ουσίας και αποτελέσματος, δεδομένου πως η ομάδα του δεν είχε ούτε την απαιτούμενη ενέργεια να τρέξει το γήπεδο ούτε τις σωστές επιλογές για να βρει ελεύθερα σουτ. Η Γαλλία συνέχισε να κάνει τα απολύτως απαραίτητα μέχρι την ανάπαυλα, η οποία την βρήκε στο +16 (18-34) -παρεμπιπτόντως οι 18 πόντοι της Πολωνίας είναι οι λιγότεροι σε πρώτο μέρος ημιτελικού από τους 12 πόντους που είχε πετύχει η Ουγγαρία το… 1946 απέναντι στην Τσεχοσλοβακία.

Αν η Πολωνία είχε μια ελπίδα να κυνηγήσει κάτι, αυτή πέθανε μέσα σε μερικά λεπτά. Η Γαλλία συνέχισε να παίζε με το πόδι στο γκάζι, να προστατεύει τη ρακέτα της και αν αποδίδει εξαιρετικά στο πίσω μέρος του παρκέ, δίνοντας ελάχιστες καλές επιλογές στους παίκτες του Ιγκόρ Μίλιτσιτς. Απολύτως φυσιολογικά λοιπόν, το προβάδισμα των μπλε συνέχισε να παίρνει την ανιούσα, με το +28 (36-64) του 30ού λεπτού να περιγράφει ανάγλυφα την κατάσταση. Κι αν θέλετε ένα στατιστικό παράδειγμα, θα πούμε απλά ότι στο τέλος της τρίτης περιόδου η Πολωνία είχε 13/45 εντός παιδιάς, ενώ -από την άλλη- ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε μόνος του μετρούσε 9/12 σουτ.

Τα τελευταία λεπτά του ημιτελικού απέκτησαν διαδικαστικό χαρακτήρα, με τον Βενσάν Κολέ να ανοίγει το rotation για να αποφύγει περαιτέρω φθορά (αλλά και τον φόβο ενός τραυματισμού), με τη Γαλλία να επιστρέφει πανηγυρικά σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης και να διεκδικεί πλέον το βαρύτιμο τρόπαιο, το οποίο κατέκτησε για τελευταία φορά πριν από εννιά χρόνια (2013), στα παρκέ της Σλοβενίας.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 9-19, 18-34, 36-64, 54-95.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα