Καμίλα Βαλίεβα: Θετική σε έλεγχο ντόπινγκ η 15χρονη Ρωσίδα που έκανε τετραπλή περιστροφή

Καμίλα Βαλίεβα: Θετική σε έλεγχο ντόπινγκ η 15χρονη Ρωσίδα που έκανε τετραπλή περιστροφή
Η Καμίλα Βαλίεβα AP Photo/Natacha Pisarenko

Η 15χρονη Ρωσίδα, Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ, με τις αρμόδιες αρχές να της ζητούν να δώσει εξηγήσεις για την ουσία που ανιχνεύτηκε στο αίμα της.

Την περασμένη Δευτέρα η Καμίλα Βαλίεβα έγραψε ιστορία αφού έγινε η πρώτη που κατάφερε να προσγειώσει άλμα με τετραπλή περιστροφή σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο ξεκίνημα του προγράμματός της έκανε τετραπλό Σαλτσόβ, το οποίο ακολούθησε ένα τριπλό άξελ και ένας συνδυασμός τετραπλού και τριπλού τόλουπ.

Η παρουσία της ήταν καθοριστική ώστε η Ρωσία να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο η απονομή δεν έγινε ποτέ. Για την ακρίβεια έγινε, αλλά στους αθλητές δόθηκαν αρκουδάκια και όχι μετάλλια. Αρχικά, έγινε γνωστό ότι υπάρχει κάποιο νομικό κόλλημα, δίχως να γίνει γνωστό κάτι περισσότερο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ξένα Μέσα, ο λόγος που δεν έγινε η απονομή είναι ότι η 15χρονη έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Όπως γράφει το SPORT24, στο δείγμα της βρέθηκε η ουσία τριμεταζιδίνη, η οποία βρίσκεται μέσα στις απαγορευμένες ουσίες, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει τους αθλητές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Η συγκεκριμένη ουσία δίνεται για τη στηθάγχη και αυτό υποστηρίζει και η πλευρά της αθλήτριας.

Το μπέρδεμα με τον κανονισμό του WADA

Όπως είναι φυσιολογικό από την πλευρά της αθλήτριας έχει ξεκινήσει προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά της, ενώ είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους, δηλαδή το CAS, εάν αυτό χρειαστεί.

Βέβαια, εδώ έχουμε ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του WADA η Βαλίεβα ανήκει στη λίστα των προστατευόμενων αθλητών.

Πρόκειται για μία λίστα στην οποία ανήκουν όλοι οι αθλητές οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Φυσικά, η υπόθεση αναμένεται να έχει κα άλλα επεισόδια τόσο στο Πεκίνο, όσο και μακριά από αυτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα