Κόμπι Μπράιαντ: Το πνεύμα του Τζόρνταν και η κόντρα δύο γιγάντων

Κόμπι Μπράιαντ: Το πνεύμα του Τζόρνταν και η κόντρα δύο γιγάντων
Youtube

Ο νεαρός ακόμη Κόμπι Μπράιαντ θυμόταν πώς ο θρύλος του NBA είχε καρφώσει μπροστά του και πώς προσπαθούσε να αντιγράψει τις κινήσεις του. Η πρώτη φορά που στάθηκε σαν "μεγάλος" απέναντί του.

Οι καριέρες του Μάικλ Τζόρνταν και του αδικοχαμένου Κόμπι Μπράιαντ διασταυρώθηκαν λίγες φορές, ωστόσο ήταν αρκετές για να προκαλέσουν το παγκόσμιο debate για το ποιος ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών.

Σε απόλυτους αριθμούς ο MJ έχει περισσότερους τίτλους και προσωπικές διακρίσεις ως MVP σε τελικούς NBA, ωστόσο ο Κόμπι είχε μια πιο μεγάλη καριέρα σε εμφανίσεις σε playoff και φυσικά, All-Star games.

Στη τρίτη τους μπασκετική αναμέτρηση, ο Κόμπι είχε λάμψει. Ήταν 17 Δεκεμβρίου του 1997, ο Shaquille O’Neal απουσίαζε ως τραυματίας από τη βασική πεντάδα των Lakers και ο “Black Mamba” διένυε τη δεύτερη σεζόν του στο NBA. Σε εκείνο το ματς σκόραρε 33 πόντους ερχόμενος από τον πάγκο, με τον Jordan να τελειώνει τον αγώνα με 36 πόντους και να οδηγεί τους Bulls στη νίκη με 104-83.

Σε αυτό το παιχνίδι, ο Κόμπι μας έδειχνε πως μια μέρα θα γινόταν ο “νούμερο ένα”, αυτό για το οποίο πάντοτε μοχθούσε.

Η πρώτη αναμέτρησή τους είχε γίνει ένα χρόνο πριν τον Δεκέμβρη του 1996. Και ο Μπράιαντ είχε δηλώσει για το τι σκεφτόταν τότε. “Σκεφτόμουν τότε, δε με νοιάζει, είμαι 18, διψάω για αίμα. Το πρώτο που έκανε ήταν να πιάσει τη μπάλα στη γωνία και έκανε αυτή τη μικρή του πιρουέτα και εισέβαλλε προς τη ρακέτα. Το ένοιωσα, ερχόταν πάνω μου και κάρφωσε. Θυμάμαι να γελάω με τον εαυτό μου, το είχα δει να γίνεται χιλιάδες φορές και το έζησα από κοντά. Και ύστερα είπα, “οκ, ας πιάσουμε τώρα δουλειά”. Κάθε φορά που τον έβλεπα από κοντά ήθελα να μελετώ κάθε του κίνηση για να απαντώ με τις ίδιες κινήσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να τον αντιμετωπίσω ήταν να δω πώς θα αντιμετώπιζε ο ίδιος τον εαυτό του αν κρατούσα μπροστά του έναν καθρέφτη”.

Μιλώντας στον Shaquille O’Neal, όταν ξεπέρασε τον MJ σε πόντους, έλεγε:

“Όταν μπήκα στη λίγκα ήθελα να τον αντιμετωπίσω. Τον αποκαλούσαν The Black Panther, the Black Jesus, όλα αυτά και ήθελα να τον ζήσω από κοντά. Τελικά έγινε σαν μεγάλος μου αδερφός. Είδε πράγματα σε μένα που μου θύμιζαν τον εαυτό του όταν ξεκινούσε. Με πήρε κάτω από τα φτερά του και μου έδειξε πολλά, με έμαθε πολλά, και κυρίως το πώς να ηγείσαι. Όλα όσα μου έμαθε τα έβγαζα στο παιχνίδι μου, είχα αυτό το πνεύμα μέσα μου. Και γι αυτό θέλω να κάνω το ίδιο για την επόμενη γενιά. Εκείνος το έκανε αυτό για μένα, όπως και ο Bill Russell, ο Jerry West, αλλά κυρίως ο Michael”.

Μετά το τραγικό δυστύχημα και τον θάνατο του 41χρονου Κόμπι, ο Τζόρνταν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Αναλυτικά η δήλωση του MJ:

“Είμαι σοκαρισμένος από τα τραγικά νέα για τον θάνατο του Κόμπι και της Τζιάνα Μπράιαντ. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τον πόνο που αισθάνομαι. Αγαπούσα τον Κόμπι, ήταν σαν μικρός μου αδελφός. Μιλούσαμε συχνά και θα μου λείψουν πολύ αυτές οι συζητήσεις. Ήταν ένας τρομερός ανταγωνιστής, ένας από τους κορυφαίους αυτού του αθλήματος, μια δημιουργική δύναμη. Ήταν επίσης ένας σπουδαίος πατέρας που αγαπούσε βαθιά την οικογένειά του και ήταν περήφανος για την αγάπη της κόρης του για το μπάσκετ. Η σύζυγός μου στέλνει και εκείνη τα βαθύτερα συλλυπητήριά της στη Βανέσα, τους Λέικερς και τους φίλους του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο”.

Συνολικά ο Κόμπι Μπράιαντ στέφθηκε πέντε φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για δύο συνεχείς χρονιές (2006-2007), δύο φορές MVP των τελικών, μία φορά πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου, 18 παρουσίες σε All-Star Game. Μέτρησε δύο ολυμπιακά χρυσά μετάλλια σε Πεκίνο το 2008 και Λονδίνο το 2012, σκόραρε συνολικά 33.643 πόντους ξεπερνώντας τον MJ, κέρδισε Όσκαρ το 2018.

Ατομικά πέτυχε 81 πόντους ενάντια στους Τορόντο Ράπτορς στις 22 Ιανουαρίου 2006 πετυχαίνοντας σχεδόν τα πάντα. Τι δεν ξεπέρασε; Τους 100 πόντους του Γουίλτ Τσάμπερλεν απέναντι στους Φιλαντέλφια Γουόριορς το 1962 και τα έξι “δαχτυλίδια” του Jordan. Κατάφερε όμως να μείνει για πάντα στην ιστορία ως ο “Black Mamba”, ο αντίπαλος που όλοι ήθελαν να αντιμετωπίσουν ακόμη κι αν ήξεραν πως τελικά, θα χάσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα