Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είναι ο νέος ‘μπελάς’ του ΝΒΑ

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είναι ο νέος ‘μπελάς’ του ΝΒΑ
Τα ξημερώματα της Πέμπτης 8/4 ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι έγινε ο πιο νεαρός NBAer που ευστόχησε σε 7 τρίποντα, σε ένα ματς. @2021 AP Photo/Ashley Landis

Τα ξημερώματα ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι έγινε ο μικρότερος, σε ηλικία παίκτης που ευστόχησε σε 7 τρίποντα, στην ιστορία του ΝΒΑ. Η επόμενη πρόκληση είναι αυτή με τον έτερο εκπρόσωπο της ελληνικής Α2 που έγινε ΝΒΑer, δηλαδή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, την Κυριακή 11/4.

Για άνθρωπος που φοβάται τα ύψη (είχε πει σε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague ότι το πιο τρελό του όνειρο είναι να πηδήξει με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο, πριν προσθέσει πως “δεν βλέπω να το πραγματοποιώ, εξαιτίας της φοβίας μου”), ο Αλεξέι Ποκουσέφκι ανταποκρίνεται μια χαρά στην αύξηση του ‘υψόμετρου’ κάθε βράδυ που πατάει σε παρκέ του ΝΒΑ. Μετά 31 εμφανίσεις στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη είναι α) ο νεαρότερος παίκτης που επιλέχθηκε ποτέ σε NBA Draft, β) ο δεύτερος νεαρότερος που ευστόχησε σε πέντε τρίποντα, μετά τον ΛεΜπρον Τζέιμς και γ) ο νεαρότερος της ιστορίας που μέτρησε επτά τρίποντα σε ένα ματς. Το τελευταίο το έκανε τα ξημερώματα.

Κάπου εδώ να πούμε πως ο ύψους 2.13 φόργουορντ είναι 19 χρόνων και 72 ημερών, όπως και ότι η επόμενη πρόκληση (τα ξημερώματα της Κυριακής 11/4) θα είναι απέναντι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Παρεμπιπτόντως, είναι οι δυο μόνοι εκπρόσωποι της ελληνικής Α2 κατηγορίας που έγιναν NBAers. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως σύντομα θα έχουν περισσότερα κοινά.

Ο γεννημένος στις 26/12 του 2001 Aleksej Pokuševski εμφανίστηκε στην τελευταία διαδικασία επιλογής νέων για το ΝΒΑ (ευρύτερα γνωστή ως NBA Draft) ως ο τέταρτος καλύτερος ψηλός που υπήρχε διαθέσιμος, στη λίστα. Ο -τότε- 18χρονος ήταν μέλος του Ολυμπιακού Β που θύμισε στους ‘κατασκόπους’ της κορυφαίας λίγκας μπάσκετ του πλανήτη κάτι από Ντέτλερ Σρεμπφ και Λαμάρ Όντομ. Το βράδυ της 18ης του Νοέμβρη, όταν του έδωσε η Μινεσότα την επιλογή της (ήταν η 17η), έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία παίκτης που έγινε pick, στην ιστορία των NBA Drafts. Και αυτό δεν ήταν μικρό πράγμα. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που βρήκε δουλειά στο ΝΒΑ, ως εκπρόσωπος της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας στην Ελλάδα. Ήταν ο πρώτος που το έζησε αυτό, μετά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είχε γίνει ήδη ο νεαρότερος σε ηλικία παίκτης της ιστορίας του Ολυμπιακού, που αγωνίστηκε στην Euroleague (26/12 του 2001, όταν ήταν 17 χρόνων, 2 μηνών και 21 ημερών). Για την ιστορία, απέκτησε την πρώτη εμπειρία από ελληνικές διοργανώσεις όταν ήταν 14 χρόνων.

Oι Γουλβς κάλεσαν μεν, το όνομα του στο Νο17 του 2020 NBA Draft, αλλά δυο μέρες μετά τον έδωσαν στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, στο πλαίσιο ανταλλαγής που συμφώνησαν τρεις ομάδες. Όπως αποδεικνύεται, ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να του κάνουν, καθώς πήγε σε μια ‘αγορά’ που δεν είχε πολλές απαιτήσεις και άρα υπήρχε ο χώρος και ο χρόνος να δουλέψει τον εαυτό του, ώστε να επιβιώσει.

To πρώτο βράδυ των πολλών ρεκόρ

Οι Θάντερ τον ‘έδεσαν’ με συμβόλαιο, πριν τον στείλουν (3/2) στη G-League. Όχι για πολύ. Στις 14/3 τον κάλεσαν πίσω για να τον κάνουν τον νεαρότερο ενεργό παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ (στα 19 χρόνια και 78 ημέρες ζωής), στο ματς με τους Γκρίζιλς. Όταν τελείωσε το παιχνίδι, η παρέα του είχε νικήσει (128-123) και αυτός είχε μετρήσει 23 πόντους (με 5 τρίποντα) και 10 ριμπάουντ, ενώ πέρασε και 4 ασίστ.

Ο ‘Poku’ είχε γίνει ο τρίτος ρούκι (πρωτοεμφανιζόμενος) της Οκλαχόμα Σίτι που είχε double-double (διψήφιο αριθμό σε δυο διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες), με το ‘καλημέρα’ -οι προηγούμενοι ήταν οι Ράσελ Ουέστμπρουκ και Ντάριους Μπέιζλι-, ο νεαρότερος που σκόραρε τουλάχιστον 20 πόντους και ο νεαρότερους που είχε τουλάχιστον 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 τρίποντα. Μια στιγμή. Δεν τελειώσαμε. Στο ίδιο ματς έγινε ο δεύτερος νεαρότερος στην ιστορία της λίγκας που είχε σκοράρει πέντε τρίποντα, μετά τον ΛεΜπρον Τζέιμς.

Δεν σταμάτησε εκεί. Τουναντίον, αυτή ήταν μόλις η αρχή. Τα ξημερώματα έκανε νέο ρεκόρ καριέρας, με 25 πόντους, εναντίον της Σάρλοτ. Για να φτάσει σε αυτούς, ευστόχησε σε 7 τρίποντα. Έγινε ο νεαρότερος που έβαλε 7 τρίποντα (σε 11 προσπάθειες, ποσοστό που το λέτε και εξαιρετικό). Σημειώστε και ότι είχε εγκαταλείψει νωρίτερα του αναμενόμενου, με τραύμα στο γοφό.

Ο προπονητής της Σάρλοτ, που ειρήσθω εν παρόδω νίκησε (113-102), Τζέιμς Μπορέγκο εξήγησε πως “ο Ποκουσέφσκι ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχει υψηλή και γρήγορη εκτέλεση που κάνει πολύ δύσκολη την άμυνα. Μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ, να αλλάξει κατευθύνσεις, αναλόγως με το τι του έχουν ετοιμάσει οι αντίπαλοι. Είναι φανταστικός νέος παίκτης. Θα εξελιχθεί σε μπελάς τα προσεχή χρόνια”.

Δεν ήθελε να αντιγράψει κανέναν

Το επόμενο ‘μεροκάματο’ θα είναι εναντίον του Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τους Θάντερ να πηγαίνουν στο Μιλγουόκι τα ξημερώματα της Κυριακής 11/4. Και αυτό το ματς μάλλον δεν χάνεται. Έως τότε κρατήστε πρόχειρη τη συνέντευξη που έδωσε στο NBA Europe, όπου ομολόγησε ότι ως παιδί είχε το ίδιο όνειρο με όλα τα παιδιά του πλανήτη (και όλων των εποχών) που ασχολούνται με το μπάσκετ. Δηλαδή, να αγωνιστεί εκεί όπου αγωνίζεται. “Κάθε βράδυ πρέπει να δηλώνεις παρών και να κάνεις το καλύτερο παιχνίδι σου, γιατί αν δεν το κάνεις μάλλον θα χάσεις”.

Μίλησε για τη ζωή του στη Σερβία (όπου το μπάσκετ είναι ‘θρησκεία’), χώρα στην οποία γεννήθηκε και όπου έζησε έως την εφηβεία και το ταξίδι στην Ελλάδα. Ενώ του άρεσε να παίζει ποδόσφαιρο και τένις “στα 10 κατάλαβα πως είμαι καλός στο μπάσκετ και ότι μπορώ να γίνω εξαιρετικός”. Μικρότερος παρακολουθούσε τον Κόμπι Μπράιαντ και τον Μάτζικ Τζόνσον “όχι όμως, γιατί ήθελα να παίξω σαν κι εκείνους. Ήθελα να έχω το δικό μου στιλ. Όχι να αντιγράψω”.

Οι γονείς του τον στήριξαν από την αρχή (ο πατέρας του ήταν μπασκετμπολίστας και όταν άκουσε από τον Αλεξέι να λέει πως θέλει να παίξει στο ΝΒΑ του είπε ‘ας δοκιμάσουμε’) και ήταν πάντα εκεί να τον βοηθήσουν να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. “Έκαναν τα πάντα, ώστε να μπορώ να αφοσιωθώ στις σκληρές προπονήσεις. Όταν προπονείσαι σκληρά, παίζεις καλά. Δεν είναι κάτι δύσκολο, αν κάνεις ό,τι σου αρέσει να κάνεις. Στη Σερβία το πρώτο που ζητούν από τα παιδιά είναι να παίζουν σκληρά και μετά συμβαίνουν όλα τα άλλα. Αυτό έκανε τη συνέχεια πιο εύκολη για εμένα”.

Στην Ελλάδα συνέχισε να παίζει εναντίον μεγαλύτερων σε ηλικία αντιπάλων “κάτι που δεν ήταν εύκολο, αλλά ήταν ωραίο”. Στην αρχή έκανε προπονήσεις στον Ολυμπιακό, ώσπου ενημέρωσε τους γονείς του ότι θέλει να ζήσει στη χώρα μας. “Η αρχή ήταν δύσκολη. Ένιωθα μόνος, οι γονείς μου αναγκάστηκαν να ζήσουν ο ένας μακριά από τον άλλον -η μητέρα μου ήταν μαζί μου. Ήξερα όμως, γιατί γίνονται όλα αυτά και δούλεψα ακόμα πιο σκληρά. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού με βοήθησαν πάρα πολύ για να αισθανθώ πως είμαι στο σπίτι μου”.

Όταν ήλθε η ημέρα του NBA Draft “ήμουν έτοιμος για δουλειά. Δεν πίστευα πως δεν θα με επιλέξουν. Δεν περίμενα ωστόσο, να είμαι στο Νο17. Ενθουσιάστηκα πάρα πολύ. Ανήμερα του draft δεν είχα πίεση. Για κάποιο λόγο είχα το τέλειο συναίσθημα”. Λόγω της πανδημίας, οι νέοι αυτής της σεζόν δεν είχαν την εμπειρία των προπονήσεων που κάνουν οι υποψήφιοι με ομάδες του ΝΒΑ ή το NBA Summer League μετά την επιλογή τους, ενώ και η προετοιμασία διήρκεσε λιγότερο. “Όλα έγιναν γρήγορα. Μπήκα κατευθείαν στη σεζόν -20 μέρες μετά την άφιξη μου στις ΗΠΑ- και προσπάθησα να κάνω αυτό που ξέρω. Με βοήθησε πολύ η παρουσία μου στη G League, νιώθω καλύτερα στο γήπεδο. Θα δούμε τι θα γίνει όταν γυρίσω στους Θάντερ”, λέει στο video με σχολιαστές να εξηγούν πως ο μήνας που πέρασε στην -ας πούμε- δεύτερη λίγκα, τον έκανε άλλον παίκτη. Προφανώς και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης -για αρχή πρέπει να ‘βάλει’ μύες. Η ‘πρώτη ύλη’ όμως, υπάρχει και αν μη τι άλλο δεν φοβάται τη δουλειά. Οπότε τα καλύτερα είναι μπροστά του, αρκεί να έχει υγεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα