Αυτοκίνητο: Άνοδος στις πωλήσεις – ραγδαία αύξηση στα SUV και στη βενζίνη

Αυτοκίνητο: Άνοδος στις πωλήσεις – ραγδαία αύξηση στα SUV και στη βενζίνη
Αυτοκίνητα AP

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία των πωλήσεων νέων ΙΧ για το 2019.

Έχοντας ξεπεράσει το ναδίρ των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων, με 5.482 μονάδες το 2012, από το 2013 η αγορά κινήθηκε ανοδικά, με: 58.694, 71.218, 75.805, 78.873, 88.083, 103.431 και 114.110 μονάδες το 2019.

Το κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία, θα εξαρτηθεί, βέβαια, και από τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Πάντως, η πρόβλεψη για το 2020 είναι ότι η αύξηση μπορεί να μην αγγίξει διψήφιο ποσοστό. Ας περιμένουμε τα μέτρα – κίνητρα της κυβέρνησης για “καθαρά” αυτοκίνητα και θα επανέλθουμε.

Προς το παρόν, μένουμε στο γεγονός ότι ΙΧ, μοτοσυκλέτες, φορτηγά και λεωφορεία, είχαν θετικό πρόσημο στις πωλήσεις.

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και για το σύνολο του έτους 2019, έχουν ως εξής:

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για το πώς κατανέμονται οι πωλήσεις καινούργιων ΙΧ, ανάλογα το αμάξωμά τους. Παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση των SUV (+35,5%) κάθε υποκατηγορίας, ενώ αρχίζουν να εξαφανίζονται τα μεσαία (D) αμαξώματα και τα πολυμορφικά (MPV):

Εξάλλου, μεγάλη στροφή παρατηρείται πλέον και στην βενζίνη, που κερδίζει κατά κράτος το πετρέλαιο, με συνεχώς αυξανόμενη τάση. Στο κάδρο μπαίνουν, πλέον, δυνατά τα υβριδικά, που έχουν μειωμένους ρύπους και θα δούμε σημαντική αύξηση άμεσα, τα ηλεκτρικά αρχίζουν να εμφανίζονται στους δρόμους, ενώ του φυσικού αερίου, όσο δεν αυξάνεται ο αριθμός των πρατηρίων σε όλη τη χώρα, δεν θα δούμε να αυξάνονται σημαντικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Τώρα, σε επίπεδο Ε.Ε., με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be), η αγορά των επιβατικών κινήθηκε ως και τον Νοέμβριο ως εξής:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα