ΙΧ: Στις 114.000 θα κλείσει η αγορά - Στροφή σε SUV και βενζίνη

SUV αυτοκίνητο
SUV αυτοκίνητο 123RF

Θετικά θα ολοκληρωθεί το 2019 σε πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων, με ενισχυμένα τα μικρά και μεσαία SUV και τα βενζινοκίνητα.

Με θετικό πρόσημο κλείνει το 2019, καθώς το θετικό κλίμα στην αγορά, γενικά, μεταφράστηκε και σε αύξηση πωλήσεων καινούργιων ΙΧ.

Όλα δείχνουν ότι η αγορά θα αγγίζει τις 114.000 αυτοκίνητα, με την πορεία των τελευταίων ετών να είναι συνεχώς ανοδική, έπειτα από τον πάτο που έπιασε το 2012, με 58.482 μονάδες.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου, που επεξεργάστηκε τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαφαίνεται αύξηση κατά 6%, γενικά, στην υποκατηγορία των SUV μοντέλων (34,7%), έναντι των μικρών (Panda, i10, Aygo κ.ά.), supermini (Yaris, Corsa, Polo κ.ά.) και μικρομεσαίων μοντέλων (Astra, Mercedes A-Class, Tipo κ.ά.), ενώ αφανίζονται από τις πωλήσεις τα πολυμορφικά (500L κ.α.) και τα station wagon.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο, είναι ότι η βενζίνη σταθερά παραμένει πρώτη σε προτιμήσεις, έναντι του πετρελαίου που μέχρι πριν δύο χρόνια είχε τα ηνία, καθώς οι νέοι κινητήρες βενζίνης, μικρού και μεσαίου κυβισμού, έχουν υψηλή απόδοση, χαμηλή κατανάλωση και περιορισμένους ρύπους.

Επίσης, τα υβριδικά και ηλεκτρικά μπορεί να παραμένουν χαμηλά (0,4%), εντούτοις έχουν το μέλλον μπροστά τους κι αν ισχύσουν κίνητρα την επόμενη χρονιά, θα “τσιμπήσουν” κάτι παραπάνω. Καταλήγοντας, πριν δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα στοιχεία, σημειώνουμε ότι ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει συνεχή αύξηση στις πωλήσεις, γενικά η Ευρώπη έχει πτωτική τάση κι αυτό προβληματίζει τα εργοστάσια.

ΙΧ: Στις 114.000 θα κλείσει η αγορά - Στροφή σε SUV και βενζίνη
ΙΧ: Στις 114.000 θα κλείσει η αγορά - Στροφή σε SUV και βενζίνη

Σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, η αγορά των επιβατικών κινήθηκε ως και τον Οκτώβριο ως εξής:

ΙΧ: Στις 114.000 θα κλείσει η αγορά - Στροφή σε SUV και βενζίνη
SHARE:

24Media Network