Ηλεκτρικά οχήματα: Οι πιο προετοιμασμένες χώρες - Ουραγός η Ελλάδα στην Ευρώπη

Ηλεκτρικά οχήματα: Οι πιο προετοιμασμένες χώρες - Ουραγός η Ελλάδα στην Ευρώπη

Η επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων φθάνει πλέον σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, σύμφωνα με το LeasePlan EV Readiness Index 2019.

Ολοένα και πληθαίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης, καθώς οι εταιρείες παρουσιάζουν συνεχώς νέα μοντέλα και καλύτερες μπαταρίες, όσον αφορά την χιλιομετρική απόδοση.

Ωστόσο, κάποιες χώρες έχουν κάνει τεράστια βήματα προς την ηλεκτροκίνηση και κάποιες άλλες απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις. Πλέον, τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μια βιώσιμη επιλογή σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας έρευνας, που δημοσιεύτηκε από την LeasePlan στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός.

Ο δείκτης δείχνει ότι η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Αυστρία είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες στην Ευρώπη για την επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο δείκτης LeasePlan EV Readiness Index 2019 αποτελεί μία ολοκληρωμένη ανάλυση της ετοιμότητας 22 ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τη στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα. Ο δείκτης βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες: την ωριμότητα της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων και των φορτιζόµενων υβριδικών), την ωριμότητα της υποδομής για ηλεκτρικά οχήματα, τα κυβερνητικά κίνητρα και την εμπειρία της LeasePlan στα ηλεκτρικά οχήματα σε κάθε χώρα.

Για πρώτη φορά, όλες οι χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα εμφάνισαν καλύτερη βαθμολογία σε σύγκριση με πέρυσι, δείχνοντας μεγαλύτερη ετοιμότητα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλη την ήπειρο, παρ’ όλο που ο ρυθμός βελτίωσης ποικίλλει σημαντικά σε όλη την Ευρώπη. Οι βελτιώσεις στη βαθμολογία για την ετοιμότητα σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα οφείλονταν κυρίως στη βελτίωση της υποδομής φόρτισης και στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα μοντέλων ηλεκτρικών οχημάτων, παρέχοντας στους καταναλωτές πραγματική επιλογή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση του LeasePlan EV Readiness Index 2019 (τελευταία η Πολωνία) με συνολική βαθμολογία 10.

Ηλεκτρικά οχήματα: Οι πιο προετοιμασμένες χώρες - Ουραγός η Ελλάδα στην Ευρώπη

Τα βασικά σημεία από την έρευνα είναι:

* Σε σύγκριση με πέρυσι, και οι 22 χώρες του LeasePlan EV Readiness Index 2019 παρουσίασαν βελτίωση στην ετοιμότητα για ηλεκτρικά οχήματα, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας νέων ηλεκτρικών μοντέλων με μεγαλύτερο εύρος και βελτιωμένη υποδομή φόρτισης.

* Η Φινλανδία (+7 θέσεις), η Γερμανία (+4) και η Πορτογαλία (+4) βελτίωσαν σημαντικά την κατάταξή τους, ως αποτέλεσμα των καλύτερων υποδομών φόρτισης, του υψηλότερου ποσοστού αδειών ηλεκτρικών οχημάτων και των πιο ελκυστικών κυβερνητικών κινήτρων.

* Το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων είναι 3,1% στην Πορτογαλία, 5,1% στην Ολλανδία, 5,2% στη Φινλανδία και 7,6% στη Σουηδία, ενώ η Νορβηγία παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης με ποσοστό 53% στα οχήματα που καταγράφθηκαν πρόσφατα.

* Η Ολλανδία διαθέτει τα περισσότερα διαθέσιμα δημόσια σημεία φόρτισης (83.196), με την Γερμανία να ακολουθεί (37.405) καθώς και τη Γαλλία (34.558). Προσαρμόζοντας τα στοιχεία σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού, οι τρεις πρώτες χώρες είναι τώρα η Ολλανδία (4,8 βύσματα φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους), η Νορβηγία (4,5) και το Λουξεμβούργο (1,9).

* Η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία ως προς την κρατική υποστήριξη των ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων αγοράς, φορολογικών οφελών, φόρων ιδιοκτησίας, φορολογικών πλεονεκτημάτων εταιρειών και παροχών ΦΠΑ.

* Οι 22 χώρες που περιλαμβάνονται στον δείκτη LeasePlan EV Readiness Index 2019 είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

* Η LeasePlan έχει δεσμευτεί να πετύχει μηδενικές εκπομπές από το σύνολο του στόλου της μέχρι το 2030. Η LeasePlan είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας The Climate Group’s EV100, μια παγκόσμια επιχειρηματική πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε για να επιταχύνει την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων και της υποδομής μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως.

Ο δείκτης LeasePlan EV Readiness Index 2019 παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της LeasePlan στην 49η Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ολοκληρώνεται σήμερα 25 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας.

«Στη LeasePlan πιστεύουμε ότι το μέλλον της αυτοκίνησης είναι τα ηλεκτρικά οχήματα και γι’ αυτό δεσμευόμαστε για ακόμα μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στους στόλους μας. Στην Ελλάδα η υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αλλά γίνονται σταθερά βήματα προς τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης,» επισήμανε ο Κωνσταντίνος Πετρούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της LeasePlan Hellas.

SHARE: