Το “διάφανο” εργοστάσιο που το κοινό βλέπει την παραγωγή των αυτοκινήτων

Το “διάφανο” εργοστάσιο που το κοινό βλέπει την παραγωγή των αυτοκινήτων
Εργασίες στο "Διάφανο Εργοστάσιο" της Volkswagen στη Δρέσδη Volkswagen AG

Η έναρξη κατασκευής του ID.3 και η ολοκλήρωση παραγωγής του e-Golf, αποτελεί ορόσημο στη στρατηγική της VW για την ηλεκτροκίνηση.

Εχω επισκεφθεί αρκετά εργοστάσια αυτοκινήτων και έχω δει από κοντά την κατασκευή των αυτοκινήτων, από τη φάση που η λαμαρίνα μπαίνει στην πρέσα, μέχρι που το αυτοκίνητο γυαλισμένοι βγαίνει από τη μονάδα.

Όμως, άλλο είναι να περνάς μέσα από τον διάδρομο του εργοστασίου, δίπλα στους εργαζόμενους που συνεχίζουν απτόητοι τη δουλειά τους, κι άλλο να κάθεσαι σε ένα σαλονάκι, απολαμβάνοντας το ρόφημά σου, βλέποντας την παραγωγή των αυτοκινήτων.

Αυτή τη δυνατότητα, που μέχρι πρότινος έδιναν ορισμένα συνεργεία σέρβις, ακόμα και στην Ελλάδα, δίνει η Volkswagen, στο λεγόμενο «Διάφανο Εργοστάσιο» της γερμανικής μάρκας, στη Δρέσδη.

Η εγκατάσταση που εξ αρχής σχεδιάστηκε με εκτενή χρήση υαλοπετασμάτων, προσφέρει μία «διάφανη» ματιά στο εσωτερικό της και στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Από το 2001, που ξεκίνησε τη λειτουργία του, περισσότεροι από 330.000 επισκέπτες έχουν απολαύσει από κοντά την κατασκευή διάφορων μοντέλων. Από τις γραμμές παραγωγής του βγήκαν το πολυτελές Volkswagen Phaeton (84.235 μονάδες, 2001-2016), η Bentley Flying Spur (2.186 μονάδες, 2005-2006 και 2013-2014) και, από το 2017, το e-Golf (50.401 μονάδες). Το εργοστάσιο σύντομα καθιερώθηκε ως σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της Δρέσδης, με τους επισκέπτες είτε να είναι απλοί τουρίστες είτε και πελάτες, που έρχονταν να δουν από κοντά την κατασκευή του αυτοκινήτου τους, με το οποίο μάλιστα αναχωρούσαν, μετά από λίγες ώρες!

Το εργοστάσιο στην πρωτεύουσα της Σαξονίας, θα μετατραπεί τα επόμενα χρόνια στο «σπίτι των ID.», προσφέροντας σε πελάτες και επισκέπτες μια ολιστική εμπειρία της οικογένειας των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων ID.. Από αρχική ενημέρωση και test drives, έως επισκέψεις στη γραμμή παραγωγής, συμμετοχή στην κατασκευή του ID.3 και άλλες εκδηλώσεις, μέχρι την παράδοση ηλεκτρικών οχημάτων σε πελάτες.

Μάλιστα, στο μέλλον, αρκετά περισσότερα οχήματα θα παραδοθούν σε πελάτες στο διάφανο εργοστάσιο, το οποίο σήμερα απασχολεί 380 εργαζόμενους. Ο στόχος είναι περίπου 9.700 παραδόσεις ετησίως, έως το 2022.

Στο εργοστάσιο αυτό, μέχρι πριν τα Χριστούγεννα κατασκευαζόταν από τον Μάρτιο του 2017 το ηλεκτρικό e-Golf και τώρα τη θέση του πήρε το ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό ID.3, με το πρώτο αυτοκίνητο να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής την προηγούμενη εβδομάδα.

Εργασίες στο "Διάφανο Εργοστάσιο" της Volkswagen στη Δρέσδη Volkswagen AG

 

Πλέον, το διάφανο εργοστάσιο γίνεται ο δεύτερος χώρος κατασκευής του ID.3 μετά το Zwickau και το τέταρτο εργοστάσιο της Volkswagen στον κόσμο, που παράγει μοντέλα που βασίζονται στην Αρθρωτή Πλατφόρμα για την Ηλεκτροκίνηση (MEB). Τα άλλα δύο βρίσκονται στην Κίνα και συνδυαστικά, αυτές οι τέσσερις μονάδες έχουν μέγιστη παραγωγική ικανότητα άνω των 900.000 οχημάτων ετησίως. Σύντομα, σε αυτά θα προστεθούν δύο ακόμα στη Γερμανία (στο Έμντεν και το Αννόβερο) και ένα στις Η.Π.Α. (Chattanooga ).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα